Aktuális Programok

A magyar vers ünnepe

2018-04-10 14:12:03

„Veszem a szót, földobom a levegőbe, ott szétesik, és újra megfogom, és ekkor valami más”

József Attila

Nem véletlen az idézet, hiszen április 11-én, József Attila születésnapján a magyar költészet napját ünnepeljük, immáron 1964. óta.

A Wikipédia így foglalja össze e nap történéseit: „ Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és - versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.”

Idén is gazdag program várja a költeményeket szeretőket - Budapesten és vidéken egyaránt.

Ezekből szemezgetünk és nyújtjuk át olvasóinknak.

PIM

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazán szépen ünnepli meg ezt a napot, ide idézzük beharangozójukat:

„10–16 óra Arany-kincsek közszemlére téve

Különleges alkalom! A PIM közelmúltbeli gyarapodásaiból láthatnak válogatást azon dokumentumok közül, amelyen Arany János saját kezű írása szerepel. A kincseket az Arany János-kiállítás kurátora, illetve a Kézirattár munkatársa
mutatja be 13 és 15 órakor.

16 óra Pattantsd ki a szíved, elő a rügyekkel

Népszerű dallamok és tavaszi versek. Áchim Erzsébet zongorakoncertje. Közreműködik: Hirtling István színművész

19 óra Figyelni a csöndet

Szabó T. Anna költő és Oláh Kálmán zongoraművész közös estje a költészet napján

A vers: öröm és fájdalom, horog és harag, magasság és sár, létra és szakadék. Szabó T. Anna szövegeiben a fent szabadsága és a lent gravitációs tere váltakozik, a dallamok emelkedő íve mindig a köznapok földközelségét kompenzálja, a nyelv zenéjével ad szárnyat a szónak. A magyar klasszikus költészet hagyományát követve megidézi József Attila kamaszos dühét és Arany megfáradt melankóliáját.

A versek földi dallamára közben az égi muzsika a válasz – ezúttal a magyar és a nemzetközi zenei élet egyik legkitűnőbb előadóművésze és zeneszerzője, Oláh Kálmán zongoraművész előadásában, az ő saját szerzeményeivel és a versekre reflektáló improvizációival.”

MOMkult – két program

“Szavam távoli zenére lejt…” – Csukás István felnőtt versei Bettika zenéjére 18:00

„A költészet napja alkalmából Csukás István felnőtt lírájából összeállított verskoncerttel jelentkezik Bakos Bettika énekesnő és együttese a Bettika Quintet.

A verseket a slam poetry nagykövete Horváth Kristóf “Színész Bob” adja elő.

A zenés mini-színházi előadás bővelkedik a váratlan megoldásokban – a jazz, a pop, a világzene és az elektronika keveredik a kortárs színházra és a slamre jellemző elemekkel, mialatt szubjektív életutazáson veszünk részt egy Csukás István verseskötettel a kézben.

A másfél órás programban szerepelnek olyan klasszikusok is, mint a “Szerelmes vers”, “Hová tűnt húsz kiló”, vagy az “Istenke vedd térdedre édesanyámat”.

A Bettika Quintet:

Bakos Bettika – ének, szintetizátor, effektek, zeneszerző

Dévényi Zoltán – gitárok, ének, zeneszerző

Kosztolánszki Dominik – tenor szaxofon

Mayer József – nagybőgő

Richter Ambrus – dobok

vendég:

Horváth Kristóf “Színész Bob” – versmondás, slam

2017-ben a Nemzet Művésze díjjal jutalmazott költő idén április 2-án lesz 82 éves. Ez a költészet napi ősbemutató tekinthető egyben egy születésnapi ajándéknak és tisztelgésnek a költő és életműve előtt.”

Intermediális költészeti est / Költészet napja Tóth Kinga Zsúr, All Machine, Wir bauen eine Stadt és a Holdvilágképűek című kötetei alapján 20:00

„Tóth Kinga író-költő-műfordító, a Magvető szerzője, aki a magyar mellett német és angol nyelveken ír, fordít és publikál.

Szövegeit intermediális (vizuális-hang-videó) performanszokkal mutatja be. Írott munkáit szövegtesteknek nevezi, melyek az írott forma mellett vizuális, valamint hangi tulajdonságokkal rendelkeznek. Performanszaiban ötvözi a videót, a kiterjesztett hangi technikát, melyet saját maga ad elő, összekapcsolva az élő szövegtest részeit.

Munkáival számos nemzetközi fesztiválon jelent meg, a fontosabbak: Manifesta Zürich, CROWD/Skandinávia, Europen Camarade Festival/London, Poesiefestival, Ostpol Festival és Stadtsprachenfetival/Berlin, Wordrrun Festival/Belgrád, Word-Text /Graz, Nemzetközi Jazzköltészeti Fesztivál/Pittsburgh.

A nyelvek közötti kapcsolatokról Hildesheimben és az Angewandte egyetemen, valamint az Iowai Íróakadémián tart előadásokat.

Az április 11-i esten az alábbi miniperformanszokat mutatja be:

  •  Stage fright
  •  Papier
  •  All machine
  •   Wir bauen eine Stadt
  •  A víz és a lány
  •  Holdvilágképűek

valamint az Antoni Rajzhekovval közösen készített NEUHAUT-ÚJBŐR című videómunka.”

Várkert Irodalom

Ki viszi át a szerelmet – Nagy László 40”

A magyar szerelmi líra egyik gyöngyszemének címét viseli a Nagy László költészetét felidéző est, melynek háziasszonya Juhász Anna.

„2018. április 11-én 19:00, a Költészet napján az idén 40 éve elhunyt Kossuth-díjas költőre és barátaira, szerelmére: Szécsi Margitra emlékezünk a Várkert Irodalom sorozatban.

"Nagy Lacinak különös fénye volt. Az arcának, a tekintetének, a mosolygásának, a mozdulatainak. "
Ki volt a Felsőiszkázról származó költő, aki eredetileg festőnek készült, és a Képzőművészeti Főiskolára járt? Nagy László 1948-ban döntötte el: költő lesz. Szerelmét, Szécsi Margitot 1952-ben vette el, 26 évig, haláláig: 1978-ig éltek együtt. Utolsó útja is felesége könyvbemutatójára vezette.

Nagy László költészetéből már a hatvanas években több mondat, verssor vált szállóigévé. A Ki viszi át a szerelmet (1957) című verséről kis túlzással azt állíthatjuk, hogy teljes egészében szállóigévé vált, a költő legismertebb műve lett.

Az irodalmi esten beszélgetéssel és felolvasószínházzal idézzük meg Nagy László halhatatlan életművét - a magyar költészet napján!
Ünnepeljék velünk a magyar irodalmat!

Radnóti Színház

Balladákra és zenére hangolva - Színarany  19:00

A Színház az Arany életmű 12 gyönyörű balladája köré építi a zenével is kísért előadást.

„200 éve született Arany János. Az évforduló alkalmából készített előadás a költő balladáira épül. Élete során közel harminc verset írt ebben a műfajban, mi tizenkettőt választottunk ki erre az alkalomra: nagykőrösit és késeit, ismertebbeket és alig ismerteket egyaránt. Ezeket a verseket időrendben egymás mellé téve a magyar történelem keresztmetszetét kapjuk meg. De nem csak időben, térben is bejárjuk a történelmi Magyarországot: a versek helyszínei többek között Visegrád, Eger, Debrecen, Bécs, Galambóc vagy Drégely, hogy végül az előadás végén Budapestre jussunk el.

A középpontban a nők állnak. Azok a versek kerültek bele az előadásba, amelyek főszereplője nő, vagy amelyekben az éppen mellékszereplőnek tűnő nő történetét érdemes kiemelni. Az ő szempontjukból nézünk rá a magyar történelem kiragadott eseményeire. Az előadás variációk sora a női sorsokra.

Az előadásban elhangzó versekZách Klára, Bor vitéz, Tetemre hívás, Rozgonyiné, Az egri lány, Szondi két apródja, Rákócziné, Ágnes asszony, Éjféli párbaj, A honvéd özvegye, A kép-mutogató, Híd-avatás.”

Az előadás szereplői: Kováts Adél, Lovas Rozi, Sodró Eliza és Józsa Bettina

Katona József Színház

Alaktan, Undorfin, Magasház – a Jelenkor Kiadó költészetnapi estje 20:00

„Április 11-én, 20 órától a Jelenkor Kiadó költészet napi estjén Aczél Géza (szino)líra 2, André Ferenc Szótagadó és Mohácsi Balázs Hungária út, hazafelé című versesköteteinek bemutatója lesz a Sufniban. A költőkkel Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus beszélget.

Aczél Géza József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő 1947-ben született Ajakon. Magyar-orosz szakot végzett a debreceni egyetemen (KLTE), 1975-ben doktori címet szerzett Kassák Lajos avantgárd korszakáról írott dolgozatával. 1978 és 2015 között a debreceni Alföld folyóirat szerkesztője, főszerkesztő-helyettese, majd főszerkesztője volt. Verseskötetei mellett több tanulmánykötete jelent meg a magyar avantgárd történetéről, köztük egy Kassák-monográfia.

Verseskötetei a Jelenkor Kiadónál:
A. G. úr X-ben (1997), (ablak)(szakács) (2003), (szakma)alkony (2005), (fél)édes hendikep (2006), (vissza)galopp (2007), (vers)szakadás (2008), (kontra)galopp (2009), (ő)szike (2010), (búcsú)galopp (2012), (szino)líra (2014), (szino)líra2 (2018)

Mohácsi Balázs költő, kritikus, műfordító, a Versum és a Jelenkor folyóirat online szerkesztője, a József Attila Kör tagja, a PTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájának doktorjelöltje. Pécsett él. „Hungária út, hazafelé”című kötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők április 11-én.

André Ferenc első verseskötetének címe Szótagadó. „Ha két szót egymás mellé rak André Ferenc, vagy akár csak egyet saját maga mellé, olvasójaként nemcsak azt érzem, hogy ez a magyar nyelv él, hanem hogy én is élek. Még ha a t9-es alkalmazás adja is meg a betű folytatását, a véletlennek kiszolgáltatottság emocionális hatása messze megrendítőbb az akart érzelmességnél. És Fluor Tomi hajdani kérdésére is választ kapunk.” – írja a kötet szerkesztője, Selyem Zsuzsa. A belépés díjtalan.”

Balatonfüred, Kisfaludy Színház – Kisfaludy Galéria 18:00

"Békesség-óhajtó"

„Est 500 év „békesség-óhajtó” magyar verseiből válogatva. Többek között Janus Pannonius, Balassi, Berzsenyi, Arany, Petőfi, Ady, Babits, József Attila, Remenyik, Weöres, Pilinszky, Csorba Győző versén, versein keresztül kortársakig, Tallián Marianne és Lázár Balázs színművészek előadásában.”

Jó szórakozást a nívós programokhoz!

A Bettika zenéjével búcsúzunk: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu