Aktuális Programok

A japán teaművészet Budapesten

2021-07-17 09:02:59

„Senki sem születik mesternek”

(Uji yori sodachi (氏より育ち)

Japán közmondás

Nemsokára kiderül majd, hogy miért ezt a közmondást választottam idézetként.

Egy érdekes sajtóeseményre kaptam meghívást: az Allee-ban megnyilt a Matcha Tsuki tea- és süteménybár.

A japán kultúra varázslatos titokzatossága csak fokozza a kíváncsiságot mindenegyes megmutatkozáskor, legyen az egy képzőművészeti kiállítás vagy egy új étel-ital bemutató. Nem véletlen, hogy a japán teázást művészethez hasonlítom, hiszen a japánok is ezt teszik. Az ünnepi teaiváshoz kapcsolódó, a hagyományőrző teamester szertartását sokéves tanulás előzi meg. Számukra ugyanis a minden tevékenységükben megnyilvánuló minőség mindenek előtt van! Érdekes megfigyelni, hogy a technikai fejlődés által sürgetett új és még újabb megoldások kifejlesztésében elől járó japánok mennyi időt szentelnek a hagyományaik ápolására. Ott soha nem sietnek, megadják a módját az elmélyülésnek, a harmóniának. Talán ezért is annyira sikeresek!

Almásy Gyulát elvarázsolta a japán kultúra eme szegmense, és két üzlettársával együtt felfedező útra indult a legminőségibb teafajta, a matcha tea felkutatására. Japán leghíresebb kedvező teatermő adottságú teaföldjei Uji (ejtsd: Udzsi)-ban találhatóak, ahol az un. Matcha útvonalon megismerhetők a legnevezetesebb termelők és kereskedők. A különleges termesztés-szüretelés és szárítás miatt a legjobb minőségű tea ára kilogrammonként 500.000 Ft-ot is elér. Az egyik kereskedőt meg is nyerték a folyamatos szállításra, így az Allee Tsuki bárjában megkóstolható és meg is vásárolható tea egyenesen innen származik, garantálva a fantasztikus minőséget. Almásy Gyula már a Kálvin tér 2. alatt is büszkélkedhet egy tavaly októberben megnyitott üzlettel, mely a COVID miatt csak igazán most kezdi meg működését.

Ami a  „Tsuki” elevezést illeti, ez japánul „hatást” is jelent, jól rímel a magyar „cuki” szóra. A cukrászda elnevezés pedig jól mutatja, hogy ez nem csak teázó, hanem a matcha teából készült édességek és italok színes választékát kínálja.

A matcha tea titka

A zöld aranynak is becézett teát speciális körülmények között termesztik. 15-21 nappal a szüretelés előtt – egy különleges vászonnal borítják be a lábon álló növénytáblát, hogy megakasszák a fotoszintézist. Így a levélben sok klorofil és L-theanin termelődik, mely nemcsak smaragd színét adja, hanem egészségre gyakorolt pozitív hatásait is. Májusban kézzel szüretelik. Csak a levél zsenge részeit használják, és lassan őrlik porrá gránitmalmokban. ) Egy gránit malom 1 óra alatt éppen egy doboznyi teát őröl meg, azaz 40 gr-ot.  Ez a körültekintő előállítás a Ceremónia teára jellemző, melyet csak magában fogyasztanak. A konyhai matcha tea durvább szemcséjű, különböző helyekről származó keverék, melyet inkább édes, tejes italokhoz és süteményekhez használatos.

Nagy Balázs a matcha teáról szóló cikkében említi, hogy a XVI. században Sen no Rhyu teamester egyszerű, természetes szépséget helyezte előtérbe a tea szertartásos élvezetével kapcsolatban az akkori uralkodó osztály „Wabi sabi” melankolikus életérzésének előhívásakor. A matcha teát már a 9. században ismerték.

A matcha tea kedvező élettani hatásai

A fent említett cikkben Nagy Balázs ezen hatásokat így összegezi:

  • „Kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma (katekinek)
  • Élénkítő hatása a lassabban felszívódó koffein miatt tovább tart
  • Enyhén nyugtató hatását is érezhetjük a benne lévő L-Theanin aminosav miatt
  • C-vitamin, E-vitamin és ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható
  • Hasznos rostokat tartalmaz (mivel az egész levelet elfogyasztjuk)
  • Gyorsítja az anyagcserét

Naponta 1-2 alkalommal – az általunk javasolt mennyiség. Ez másfél-2 gramm matcha-t jelent adagonként.
Érdemes előtte egy kevés ételt is fogyasztani, mert a matcha nyersessége megterhelheti – különösen az érzékeny gyomrú vagy egyébként fázós emberek – emésztését.
Emellett figyelni a kellő mennyiségű vízfogyasztásra!”

A teamester

Igazi művész, és ez nem túlzás! És emellett filozófia és életforma is. Évtizedes (akár többévtizedes) tanulást igényel. Olyan szerencsében volt részünk, hogy a két Japánban diplomát szerzett teamester egyike, Rajzó-Kontor Kornélia „celebrálta” a matcha tea készítés szertartását. Egy éves Japán tanulás után a 16 fokozat közül a 3-as fokozatot szerezte meg a leghíresebb Urasenke Iskolában, és külön engedéllyel taníthatja a mesterséget Magyarországon. Már 21 éve foglalkozik a teaművészettel. Oktatást Erdőkertesen tartanak.

Chliemba Krisztina egy cikkben összegzi a teaművészet elemeit:

„Minden nagymester létrehozta saját eszközeit. Milliméter pontossággal lejegyezte, szabványokba foglalta azokat. Sztenderdeket vezetett be az eszközök összeválogatására, azok használatára. A teadiákok ezeket a sémákat tanulják meg.”

A teaművészet elsajátításához nélkülözhetetlen a kapcsolódó művészeti ágakban való jártasság. A teakészítési procedúrák (temae) ismeretén kívül ide tartozik például a teaeszközök készítése, a teaösszejövetelek menüjének készítése, a zazen meditáció és a virágrendezés, a chabana, ami az ikebanától (virágkötészet) eltérő, a teaművészet szabályai által meghatározott virágrendezési elvet jelent. Aki elsajátítja a teakészítés művészetét, azt is megtanulja, hogyan kell felvenni egy kimonót, ami önmagában is külön tudomány.”

A teázás szertartása

Túl részletesen nem mennék bele a teakészítésbe, mert a videó bemutatja azt. De nagyon lényegesnek tartok megemlékezni néhány alapelvről. Tudnunk kell, hogy a japánok nemcsak a hagyományos ünnepekkor teáznak ily módon, lehet egy baráti összejövetel is, ahol megtisztelik barátjukat ezzel. A szertartás 4 alapelvre épül: a harmóniára, a tiszteletre, a tisztaságra és a nyugalomra. „ Minden pici apró részlet számít: a színek, a hangok, a használati eszközök, a falitekercs szezonális üzenete stb. A japán tea ceremónia mindig a jelen pillanat egyszerű szépségére és mélységére világít rá.” Kornélia elmondta, hogy a nyugodt körülmények közötti teázást a vendég tisztelete lengi be, minden azért történik, hogy jól érezze magát. Ha többen vesznek részt a teázáson az első vendéggel, azaz az ünnepelttel beszélget a teamester, de kizárólag csak a teázással kapcsolatos dolgokról pl. hol termelték a teát, honnan származik a szép teáscsésze stb.

Az Allee-beli üzlet inkább íz ízek megszerettetését célozza, míg a Kálvin téren mód van a harmónia megtapasztalására is. A matcha élvezetét minden esetre meg lehet e helyeken szerezni és utána legyen Ön is saját teamestere. Az otthoni teázáshoz minden alapanyag és eszköz megvásárolható.

És mindezzel megtaláltuk talán az egyetlen olyan élvezetet, amelynek csak pozitív hatásai vannak.

Most a már beharangozott, a matcha teakészítési videóval búcsúzom: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu