TáplálkozásNot Only For Sexagenarians

Fehérje-kisokossal az álomalakért

2021-03-05 15:52:40

„Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz,
A vén Duna karcsú gőzösökre gondol,
Tavasz van! Hallod-e? Nézd, hogy karikázik
Mezei szagokkal a tavaszi szél”

József Attila

Itt a tavasz! A bezártságot felváltja a szabad levegőn való mozgás lehetősége, élvezve a ropogós, friss levegőt és a napsugár áldásos hatását a bőrünkön. Ahhoz, hogy elégedetten csettinthessünk, amikor a tükörbe nézünk, rendszeresen kell izmot építenünk, és ha szükséges, fogynunk is. A testmozgáshoz elengedhetetlenül fontos a magas fehérjetartalmú, minőségi ételek fogyasztása. A tojás, a csirke és a túró néha már unalmas hármasát jóízű, ínycsiklandozó elemekkel bővíthetjük a Bonduelle Légumio tésztáival. Persze ezek a tészták nem lisztből készülnek, hanem hüvelyesekből és zöldségekből, minden mentesek ( glutén-, tojás, laktóz), kivéve az ízeket, melyekben dúskálhatunk, ha ezeket fogyasztjuk. Ami igazán megnyerő bennük, hogy 100 grammban 19-22 gramm fehérje van. Ez kb. 100g csirkemell fehérje tartalma, de több mint 100 g túróé, mely 15 g, 2 tojásé, mely 14 g vagy 2 evőkanál mogyoróvajé, mely 10 g, nem beszélve arról, hogy a tejből 1 dl csak 3 grammot tartalmaz..

Amiből a Bonduelle termékek készülnek, azok esetében a következőképpen mutathatjuk be a fehérje-tartalmat:

  • 100 g csicseriborsó-kukorica fusilli 19 g
  • 100 g zöldborsó-cukkini rigatoni 21,5 g
  • 100 g vöröslencse-répa penne 22 g.

Ráadásul a kinézetük idézi a finom olasz tésztákéét, így nem tűnnek olyan drasztikusnak a diétába való beépítésük.

Most 3 csábító receptet idézek fel a bellacafé. hu oldalról.

Gorgonzolás, spenótos, baconos Légumio fusilli

100 grammban:19 g fehérje, 9,7 g rost

Hozzávalók:

  • 1 doboz Légumio csicseriborsó fusilli,
  • 150 g gorgonzola,
  • 6 szelet bacon kockázva,
  • 1 hagyma,
  • 2 marék spenót,
  • 1 marék dió,
  • 2 dl alaplé,
  • olívaolaj, só, bors.

Elkészítése:

A bacont kicsit megsütjük. A zsírján lepirítjuk a hagymát, majd hozzátesszük az alaplevet, a gorgonzolat és a spenótot. Ha a spenót összeesett, beletesszük a bacont. A fusillit kifőzzük, rátesszük a szószt és a kicsit megpirított diót.

Csirkés, szójaszószos Légumio penne

100 grammban:22 g fehérje, 8,2 g rost

Hozzávalók:

  • 1 doboz vöröslencse és répa Légumio penne,
  • ½ kg csirkemell filé
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 3 szál újhagyma,
  • 1 kaliforniai paprika,
  • ½ lime leve,
  • szójaszósz,
  • kukoricakeményítő,
  • só, bors, olívaolaj.

Elkészítése:

Az olajon lepirítjuk a felkockázott hagymát és a paprikát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkét. Sóval, borssal, szójaszósszal és a lime levével ízesítjük. Amikor megpuhult a csirka, a keményítőt is hozzáadjuk.  A kifőzött tésztára kanalazzuk a szószt és újhagyma-karikákkal díszítjük.

Tejszínes, citromos, lazacos Légumio zöldborsó rigatoni

100 grammban: 21,5 g fehérje

8,8 g rost

Hozzávalók:

  • 1 doboz zöldborsó és cukkini Légumio rigatoni,
  • 250 g lazac,
  • 3 dkg vaj,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • ½ citrom leve,
  • 60 ml fehér bor,
  • 1.5 dl tejszín,
  • 5 dkg parmezán,
  • petrezselyem,
  • olívaolaj, só, bors.

Elkészítése:

A sóval, borssal fűszerezett lazacot kis olívaolajon és vajon megsütjük. A maradék zsíradékban megpirítjuk a fokhagymát, felöntjük fehér borral, hozzáadjuk a citromlevet és a tejszínt. A mártásba sót, borsot és parmezánt teszünk. Hozzáadjuk a kis darabokra tépett lazacot és a kifőtt rigatonit. Petrezselyemmel szórjuk meg tálaláskor.

Jó étvágyat és jó egészséget!

Sajnos nem találtam zöldségből készült tésztaétel képeket, így a két kis ijedt krumplival búcsúzom:


egészséges ételek, fehérjeforrások, zöldségek 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu