TáplálkozásNot Only For Sexagenarians

A vitális folyadék és a csodálatos enzimek

Vital fluid and the magical enzymes

2023-05-11 08:19:12

A vízfogyasztás a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a magas energiaszint elérésének”

Marjolein Dubbers

 

 A vízivás szükségességéről unos - untalan beszélünk, sokan mégsem iszunk eleget. Marjolein Dubbers az energikusság oldaláról közelíti meg ezt a kérdést, még hozzá igen érthetően világítja meg ezt a problematikát.
Jó, ha tudjuk: ha eleget iszunk, vérünk 95%-a víz, ami elsődleges fontosságú az oxigénszállításhoz a szervek számára. Ha nem iszunk eleget, vérünk szirupszerűvé válik, ha kevés a víz, akkor kevés az oxigén a vérben, és égetés helyett, glükóz-erjesztés történik, mely gyulladáshoz vezet, nem jut el az oxigén a szervekhez. A glükóz-erjesztés égetés helyett hosszú távon ráksejteket keletkeztet. Az egészséges sejtek pusztulnak, ha nem tudnak elég energiát termelni. A ráksejtek viszont akkor is életben maradnak, ha 30%-kal kevesebb energia van a sejtekben. „A ráksejtek glükózból élnek: a rendes sejteknél 10-szer több energiareceptoruk van, amelyek sok glükózt tudnak felvenni.” Emellett a mitokondriumok sem jutnak oxigénhez, lelassul az energiatermelés, ami fáradtsághoz vezet. Ha sok szénhidrátot vagy transzzsírt fogyasztunk, oxigénhiányhoz vezet, ami vérszegénységet eredményezhet.

Ami meglepőnek tűnik, az a tény, hogy a megfelelő arányú esszenciális zsírsavak oxigénnel telítik a sejteket, mintegy oxigénmágnesként működnek!

Minden éjjel ½ liter testfolyadékot veszítünk. Nappal a vizelettel, az izzadással és a légzéssel folyadék távozik a szervezetünkből. Ezért elsődleges fontosságú a bőséges folyadékbevitel.

Mi az az EZ-víz?

Prof. Gerald Pollack, a Washingtoni Egyetem tanára nagyon érdekes felfedezést tett: a sejtekben levő víz nem azonos a megivott vízzel: zseléállagú, test azonos víz keletkezik a felvett vízből. Ezt Exlusion Zone Water-nek, EZ-víznek nevezi. A természetes forrásvíz, a zöldség, gyümölcs nedve ilyen vizet tartalmaz. Ami meglepő: a szervezetünk is előállít EZ-vizet: 1 óra eltöltésével a szabad levegőn, melyből ¼ óra napozás naptej és napszemüveg nélkül. Télen fényterápiás lámpa, infravörös fény használata vagy infraszauna szintén EZ-vizet állít elő. Jó minőségű vízszűrővel való szűrés után kancsóban kell pihentetni a vizet, hogy elrendeződjenek a vízkristályok. Jó tanács: felkelés után, étkezések között és este két pohár víz, összesen napi 8 pohárral – csodát tesz. De kiváló a smoothie, különösen, ha növényi tejjel készül, avokádó, uborka és szárzeller kerül bele.

Azok a csodálatos enzimek

Az emésztőrendszerünk mindent, amit megeszünk, átalakít tápanyag-molekulákká, tüzelőanyaggá vagy építőanyaggá. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszanak az enzimek: a szervezetünk mindenre, amit megeszünk ráküld egy enzimhadsereget.” Az emésztés már a szánkban kezdődik, az első tápanyaglebontó enzimek a nyálban vannak. Minél jobban megrágjuk az ételt, annál több enzim termelődik a nyálban. Dubbers azt tanácsolja, hogy a teán és a vizen kívül az italokat pl. smoothie - forgassuk meg a szánkban, akár egy borkóstolón, mielőtt lenyeljük.

Hogy működnek az enzimek?

A szénhidrátok emésztése a nyálban levő amiláz enzim segítségével, kezdődik, majd ugyanez az enzim a gyomorban és a patkóbélben folytatja a munkát. Ekkor már a hasnyálmirígy termeli. A fehérjéket a gyomorban a hasnyálmirígy emésztőenzimjei bontják le, de szükséges a gyomornedv is hozzá. A zsírok emésztése csak a vékonybélben kezdődik, az epe és a máj emésztőnedveivel. Fontos arra figyelemmel lenni, hogy a rövid ideig tartó hevítés ( pasztörizálás) lebontja az enzimeket. Ezért ajánlják, hogy 50 fok felé ne hevítsük az ételeket. Sokan panaszkodnak gyomorsav túltengésre. Ennek oka a túl sok stressz. Jó tanács: ne savlekötőt használjunk a gyomorsav panaszok ellen, hanem egy cseppnyi citromlevet vagy almaecetet igyunk meg elkeverve egy pohár vízben! Törekedjünk arra, hogy lefekvéskor üres legyen a gyomrunk!

Vigyázzunk a hasnyálmirigyünkre, mely inzulint és emésztőenzimeket termel. A sok édesség és szénhidrát vagy a kevés enzimet tartalmazó feldolgozott élelmiszer terheli a hasnyálmirigyet, ami ezáltal kevesebb inzulint és emésztőenzimet termel. Ez inzulinrezisztencia kialakulásához vezet!

Ha kevés az enzimünk, a vitaminok és az ásványi anyagok sem hasznosulnak. Kiváló enzimforrások a csírák, de az alábbiakkal is kiegészíthetjük étrendünket: pl. meleg ebéd előtt együnk salátát vagy zöldség omlettet egy falat gyümölccsel. Ha répát, zellerszárat vagy olajbogyót rágcsálunk, az is segíti az enzimek termelését. Nagy fáradtság esetén azonban fogyasszunk meleg ételt, mert a nyers étel sok energiát emészt fel.

A velünk élő barátságos mikroorganizmusok

Szervezetünk 50%-át a velünk élő organizmusok teszik ki. A szervezetünknek szüksége van más mikrobákkal érintkezni. Mivel édesgethetjük őket magunkhoz? Megfelelő táplálással: fermentálással, mellyel probiotikumokat viszünk be a szervezetbe. Napi egyszer kellene fermentált ételt pl. savanyú káposztát vagy magunk által előállított kókuszjoghurtot fogyasztani. A fermentáció során a barátságos baktériumok lebontják az ételben levő cukrot és szénhidrátot, amelyek táplálékként használva szaporodni kezdenek. (Ellenőrzött rothadás)

Együnk szuperélelmiszereket!

A szuperételek normál élelmiszerek, de rendkívül magas a tápanyagtartalmuk, a vitaminok, ásványi anyag, enzim, fitonutriensek, aminosavak, nyomelemek szinte kifogyhatatlan tárházai. Ha kezdők vagyunk a szuperélelmiszerek fogyasztásában, próbáljuk ki a chiamagot, megőrölve 1 teáskanál egy pohár vízben, 10 perc állás mellett. 80 %-os keserű csokoládé szintén ide sorolható. Méregtelenítéshez a chlorella kapszula jó eredményt hoz, de célszerű fokozatosan beépíteni az étkezésünkbe. Autoimmunbetegek, köszvényben vagy vesekőben szenvedők kérjék ki orvosuk tanácsát! A virágpor gazdag C, D és E vitamin források, legalább 11 különféle enzimet és jól felszívódó fehérjéket is tartalmaz. Jó rászórni a reggeli gyümölcsre vagy smoothie-ba tenni.

Táplálékkiegészítők - dióhéjban

Marjolein hat féle táplálékkiegészítőt javasol szedni az egészséges táplálkozás mellett.

A D3 vitamint célszerű reggel bevenni, az Omega3 perilla olaj, algaolaj, vagy krill olaj formájában jó gyulladáscsökkentő, a magnézium az energiaszállításban gyakorol fontos szerepet, este a fürdővízben oldjuk fel vagy kenjük a bőrünkre. A Q10 enzim az energiatermeléshez kell, étkezéskor egészséges zsírral kell magunkhoz is venni. A B vitaminkomplex szintén az energiaáramláshoz szükséges. Van egy antioxidáns, mely szinte kihagyhatatlan a napi fogyasztásból: ez a glutation. Dubbers javaslata: a redukált formájút válasszuk! (GSH)

A sok hasznos egészségügyi felvilágosítás és tanács után legközelebb konkretizáljuk ismereteinket. Marjolein Dubbers 30 féle recepttel segíti energetizálásunkat, ezek közül válogatunk majd.


 vízivás, enzimek, táplálékkiegészítők, szuperélelmiszerek


 

DrKónya Judit


Sixties.hu