Konfliktuskezelés

Ismerkedjünk meg az érzelmi típusokkal! 2.rész

2019-07-11 14:13:22

„Az élet olyan, mint egy hőlégballon. Döntsd el, hogy felfelé akarsz szállni vagy lefelé! Hagyd a haragot, a bosszút és a versengést! Szabadulj meg a zsákjaidtól!”

Elif Safak

Nem érthetjük meg a körülöttünk levők érzelmi reakcióit akkor, ha nem vesszük szemügyre az összes érzelmi típust. Még három megismerésével adós vagyok.

4. Az önfeláldozó – „Terézke”

Jellemzői

Meg nem értés és sajnálat övezi nagyon érzékeny mások problémáira nem tud józanul ítélni, ezért magát folyamatosan háttérbe szorítja. A „mi” ereje többszörös erővel hajtja, mint az egója. Ő maga kicsivel is beéri, ezért sokszor visszaélnek önfeláldozásával, mert akkor boldog, ha másokért tehet. Ő mindig kimutatja, amit és ahogy érez, folyamatosan gondoskodni vágyik szeretteiről. Nem tud nemet mondani. Mindenre nyitott, jól kommunikál, érdeklődő, nagy az igazságérzete.

Használati utasítás

Vigyázzunk rá, ne merítse ki magát!

5. A szenvedélyes – „Heveske”

Jellemzői

Az írónő szerint összetéveszthetetlen, mert állandó pörgésben van érzelmi élete, hol szeret, hol gyűlöl. „Reggel lángol, délben félt és aggódik, este birtokol és uralkodik, éjjel feldühödik és meggyűlöl.” Érzelmi túlélőképessége magas, szereti az életet, intenzíven éli meg a pillanatokat. Remek stressztűrő. Erősen extrovertált, állandó késztetést érez érzelmei kinyilvánítására. Féltékeny, hajlamos a szeretet és a birtoklás közé egyenlőségjelet tenni.

Használati utasítás

Vita helyett jobb, ha meghallgatjuk és megpróbáljuk az ő szemével nézni a szituációt. Mutassuk ki változatos módon szeretetünket és ragaszkodásunkat iránta! Szembesítés helyett, segítsük, hogy fizikai szinten is meg tudja terveit valósítani!

6. Az empatikus – „Lelkeske”

Jellemzői

Remekül érzi, hogy a másiknak mire van szüksége. Kellő intelligenciával kezeli az érzelmi helyzeteket, sohasem tolakodó. „Érzelmi gondolatolvasó.” Hasonlóságot mutat a szentimentálissal, de míg az empatikus a másikra van tekintettel, addig a szentimentális ügyel arra, hogy magának ne okozzon sérülést. Az empatikus érzelmileg felelősséget vállal egy szituációért, a szentimentális ritkán. Idegrendszere teherbíró, kiegyensúlyozott, van egészséges önbizalma. Lelki szemetesládaként funkcionál, mert nehezen tud nemet mondani, hajlamos beleélni magát a másik problémájába. Ritkán panaszkodik. Jó érzéke van, hogy erőt öntsön a másikba. Konfliktuskerülő. Szereti a harmóniát és békességet, ezért a vitás helyzeteket próbálja kulturáltan megoldani.

Használati utasítás

Ha tehetjük, ne terheljük túl problémáinkkal!

Ugye, mindenki ráismer magára és szeretteire is? Talán így, ha nem is mindig tudjuk elfogadni a másik reakcióit, de legalább értjük, hogy miért különbözik a miénktől. Ha pedig felismerjük, hogy milyen érzelmi alapokkal születtünk, tudjuk azt befolyásolni, le tudjuk tompítani a környezetünk számára nehezen elfogadható vonásokat. Mint már említettük érzelmi szinten 20-30%-ban térhetünk el - pozitív előjellel - a születési potenciálunktól.

Kíváncsi vagyok, kinek melyik érzelmi karakter jut eszébe erről a lányról?


 érzelmi típusok, pszichogenetika


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu