Konfliktuskezelés

Ismerkedjünk meg az érzelmi típusokkal! 1. rész

2019-07-06 18:51:50

„Csak érzelmekkel lehet átváltoztatni fénnyé a sötétséget és cselekvéssé az apátiát”

Carl Gustav Jung

A fenti idézetből is láthatjuk, hogy milyen nagy hatalmuk van életünkben az érzelmeknek. Az érzelmi idegrendszerünk azt mutatja meg, hogy ugyanarra az ingerre milyen más érzelmi választ adunk. Vegyünk például egy temetést, ahol van, aki látszólag közömbösen viselkedik, más pedig teljesen elveszti az önkontrollját, és zokogásba tör ki. Nem ítélhetjük el egyik viselkedést sem, mert a gyász mindenkinél más fázisokban, más amplitúdóval jelentkezik. Az érzelmi válaszunkat két funkcionális erő nagysága és kapcsolata alakítja: az adaptációs erő (önzés) és az integrációs erő (önfeláldozás).

6 típust különböztethetünk meg, amiről a későbbiekben szót ejtünk. Az író pregnánsan foglalja össze, miért fontos az érzelmi tipizálás: „Természetes lehetőségeink megismerésével és azok tiszteletben tartásával vegetatív idegrendszerünk egészségét őrizhetjük meg, és távol tarthatjuk a pszichoszomatikus betegségeket.” Azt azonban sietve leszögezhetjük, hogy sem a temperamentum, sem az érzelmi reakciók sohasem jelennek meg tisztán egy-egy embernél.

Az írónő az érzelmi típusok felsorolását a „Sosem mondja, hogy szeret” címmel illette.

1.A hideg – „Nebáncska”

Jellemzői

Rendkívül sérülékeny, könnyű megbántani. Nagyon feszült, fél szembesülni saját érzelmeivel, szorong, rejti érzelmeit. Az egyszerű szemlélőnek úgy tűnik, hogy érzéketlen, pedig csak rosszul tűri, ha a figyelem rá irányul. Ezért nem láthatjuk őt sem látványosan örülni, sem látványosan szenvedni. Nem akarja birtokolni partnerét, elfogadja az élet történéseit, nem karja érzelmileg irányítani a környezetét.

Használati utasítás

Fogadjuk el visszafogottságát, viselkedjünk vele finoman! Ne szidjuk, amiért visszafogott, ne produkáltassuk! Bánjunk úgy vele, mint egy kedves, szelíd virággal! Sose manipuláljuk érzelmileg! Egy mosollyal boldoggá tehető.

2. A szentimentális – „Óvatoska”

Jellemzői

Úgy ismerjük fel, hogy három jellemző tulajdonságát nem titkolja:

  • saját maga fontosabb a maga számára,
  • érzékeny,
  • képes úgy kifejezni érzelmeit, hogy ő jó színben tűnjön fel.

Lassan nyílik meg, de szereti, ha figyelmet kap. Érzékenysége hasonló a hideghez, de csak közepes mértékű. Szereti, ha igazodnak a kívánságához. Ha ebben sérül vagy mellőzöttnek érzi magát, akkor bújik elő az érzékenysége. Érzelmileg erősebb, mint Nebáncska, gyorsabban feldolgozza sérelmeit. Együttérző, segítőkész, jól kommunikál. Látványosan képes mások javára is cselekedni. Érzelmeit úgy tálalja, hogy nehéz kibújni érzelmi stabilitást, energiát, elfogadást, érzelemgazdagságot sugárzó bűvköréből. Szívesen ad tanácsot, titoktartó. Konfrontációkerülő, ami később érzelmi kitörésekhez vezethet.

Használati utasítás

Őszintén fejezzük ki a vele kapcsolatos érzelmeinket, törődésünket! Ne kényszerítsük, hogy a korábbi kapcsolataiban kapott emlékeitől váljon meg! Ne várjuk el, hogy egy-egy érzelmi konfliktusért felelősséget vállaljon!

3. Az egoisztikus vezető – „alfa”

Jellemzők

Keveset ad mások véleményére, erős egója van Érzelmileg lehetetlen megbántani, „inkább törik, mint hajlik.” Nem manipulálható. Elvárja, hogy a környezete idomuljon hozzá. Ha elfogadjuk, hogy az ő igényeinek kielégítése az elsődleges prioritás, akkor számíthatunk rá a mi érdekeink megvédésével kapcsolatban, oroszlánként védi meg környezetét. A végletek embere. Ha szerettei elfogadják vezető szerepét, akkor sikeres, motivált és eredményes. Győztes típus. Soha nem a nehézségeket látja meg először. Nehezen tud más irányítása alatt dolgozni. Alacsony empátia. Tőle inkább tanácsit lehet kérni, mint adni.

Használati utasítás

Elfogadás és szeretet – az elsődleges kezelési útmutató.

Legközelebb a másik három érzelem típussal ismerkedünk meg.

A képen látható fiatal nő vajon melyik kategóriába tartozik?


érzelmek, érzelmi típusok, érzelmi reakciók 


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu