Boldogság

Most élj!

2022-01-08 20:59:37

Az élet törékeny, amint az öröm is. Minden pillanat elmúlik, soha vissza nem hozható. A fogyó idő teszi értékessé perceinket”

Angela Murinai

Két népszerű zeneszám szövege is a címben foglalt mondatra reflektál, egymástól kicsit eltérően. Máté Péter „Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád megbosszulja önmagát.” Pásztor Anna „Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni, majd az unokáknak, mikor körbe állnak.” Mindkettő figyelmeztet arra, hogy csak egy életünk van, éljük azt át emlékezetesen. De míg Máté Péter a felelősség oldaláról közelít, addig Pásztor Anna arra hív, hogy ne habozzunk emlékeket gyűjteni, amit jó lesz később felemlegetni és akár példaként is unokáink elé tárni.

Létezik azonban egy harmadik megközelítés is. Van egy rövid latin mondat, amit a „Holt költők társasága” c. remek film után már unos- untalan emlegetünk: „Carpe diem!” azaz „Élj a mának!” vagy „Ragadd meg a napot!” A kozepsuli.hu oldalon nagyon helyesen megvilágítják, hogy a magyar fordítás nem egyezik azzal, amit Horatius tulajdonított neki. Nem arról van szó ugyanis, hogy „ragadjuk meg és zsákmányoljuk ki a pillanatot” hedonista módon, hanem inkább azt, hogy „Élj a mában!” – találd meg a szépséget, az örömöt az adott pillanatban.

Erről a hozzáállásról most fogunk bővebben szót ejteni. A cél, hogy megtudjuk, hogyan tudunk önmagunkkal és a világgal harmóniába kerülni, „és a pillanat tudatosságán keresztül megélni az életet.” Azaz, ahogy Chris Barez-Brown: „Most élj!” c. könyvében fogalmaz: „Hogyan lépjünk ki a robotpilóta üzemmódból?”

A könyv gyakorlati útmutató ehhez az új perspektívához.

Mi is az a robotpilóta üzemmód?

Tudatalatti működésünk terméke, mely sokat segít abban, hogy életünket hatékonyan éljük. Nem kell ugyanis meggondolni minden egyes lépésünket, a múlt hasonló történéseiben követett magatartást az agyunk előhívja. Automatikusan reagálunk ekkor bizonyos történésekre pl. lakásunk elhagyásakor automatikusan lekapcsoljuk a villanyt vagy elzárjuk a gázt az étel alatt. Így nem kell fárasztó gondolkodással végezni ezeket a hétköznapi feladatokat, rutinná válnak.

Miért jó ez?

Mert ilyen apróságokon való töprengéssel nem fárasztjuk ki erőforrásainkat. Ugyanakkor a robotpilóta üzemmód amellett, hogy biztonságban tart, nem engedi meg a változásokat. Sőt elvonja figyelmünket arról, ami az adott pillanatban zajlik. Így nem élhetjük tudatosan az életünket, ami ahhoz vezethet, hogy az automatikus reagálások miatt nem érjük el céljainkat.

Hogyan legyünk hát tudatosan életünk főszereplői?

Barez-Brown gyakorlatok egész sorát tárja elénk, melyek elvégzésével megtaláljuk majd a tudatos elme használatához szükséges éber állapotot.

Lássunk konkrét példákat!

Légzés

Napi ötször három percben kellene gyakorolni a helyes légzést. Ébredés után, délelőtt, közvetlenül ebéd után, délután 4 óra táján, és este. Olyan helyen kell gyakorolni, ahol kevés dolog vonhatja el a figyelmünket. Egyenes hátú széken ülve, mosolygással kezdve. 5 másodperc orron át beszívás, 6 másodperc benntartás, majd 7 másodperc szájon át történő kifújás.

Ráhangolódás a tudatos érzékelésre

A szerző azt javasolja, hogy 4 napon át „valahányszor meglátsz valamit, ami érdekes lehet számodra, jegyezd fel.” Ennek oka, hogy „minél többet látunk meg a minket körülvevő világból, annál éberebbé és tudatosabbá válunk.”

Hagyd el a GPS-ed!

Egy érdekes és hatékony feladat: tévedj el ebédidőben! Ismeretlen helyen ugyanis nem lép be a robotpilóta, összetettebb a feladat: meg kell figyelni az épületeket, az utcaneveket, az embereket. Ilyenkor lelassulsz, éberebb leszel.

Vicces feladat: legyél újra gyerek!

A papírrepülő hajtogatása, majd annak szárnyra eresztése gyermetegnek tűnik, de igazán jó eszköz ahhoz, hogy kizökkentsen az élet automatakénti megéléséből. A kulcsszó: az élvezet megtapasztalása abban, hogy nyomon követjük egy kiszámíthatatlan röppályán haladó papírjárművet. Még egy dologra jó a papírrepülőzés: a probléma elengedésére. „Ha van valami olyasmi, ami bánt vagy zavar, írd rá a papírrepülő oldalára, mielőtt útjára bocsátod, és amint elengeded a kezedből, a  szó szoros értelmében elengeded a problémát is.”

Egy kis testmozgás

A trükk az, hogy valahányszor WC-re kell menned, végezz olyan gyakorlatot, mely energiával tölt fel pl. 60 mp hasizomgyakorlat, könnyített fekvőtámasz vagy bármi, amit rutinszerűen el tudsz végezni akár a munkahelyeden is. Ez javít éberségi állapotodon illetve pozitív hozzáállásodon az élethez.

A napkezdet 10 percnyi feltöltődése

Reggel, rögtön felkelés után – akár nyitott ablaknál – „hagyd hogy a friss levegő végig simítsa arcod és nézz a nagyvilágra.” A szemlélés a világgal való egy hullámhosszra kerülést segíti.

Napokon át ugyanaz az öltözet

A szerző tapasztalatok alapján úgy látja, érdemes gyakorolni azt, hogy 4 napon át változatlanul ugyanazt az öltözéket viseljük. A kinézetünk feletti aggódás miatti időnket áldozzuk inkább másra pl. beszélgessünk szeretteinkkel, több percet töltsünk el reggeli közben a nap történéseinek átgondolására.

Időkihasználás bioritmus szerint

Bár az elvárások alól nehéz elszabadulni, érdemes megfigyelni, hogyan működünk a különböző napszakokban. pl. akkor enni, amikor éhesek vagyunk, akkor aludni, amikor elálmosodunk, akkor végezni testmozgást, amikor igényünk van rá. Ez munkánk jobb megszervezésére sarkall, tudatosabb cselekvésekre ösztönöz.

Ma csak 2000 forintot költhetsz élelemre és higiéniára

Ez a takarékoskodás egyrészt a tudatosságot növeli a költekezésben, másrészt segíti a feleslegesen felhalmozott élelmiszerek elkerülését, tehát környezeti szempontból is kiváló módszer. Ráébreszt emellett meglevő javaink értékére. Sokaknak persze egy nap könnyen megoldható, hiszen kevesebbet terveznek erre a napra. Ez esetben legalább egy hétig érdemes a kis költségvetésű, tudatos vásárlást gyakorolni.

Szerezz időt a határidőnaplótól!

A cél, hogy magunk örömére felszabadítsunk némi időt a kötelező penzumok megreformálásával. Pl. elcsúsztathatod a heti takarítást, rábízhatod egy barátra gyerekeid elhozását az oviból. Ennek persze csak akkor van értelme, ha tényleg tudatosan és kreatívan felhasználod a felszabaduló időt.

Digitális detox

Ha kiszabadulunk a digitális világ fogságából, akkor képesek leszünk összpontosítani a való világra. Ehhez való időbeli korlátok megszabása szükséges: pl. este 6 után nézem csak meg a Facebook üzeneteimet vagy néhány napon át kiiktatom az ilyen eszközöket teljesen az életemből. Ez pl. a szabadság alatt abszolút kivitelezhető.

A könyv igazán megéri, hogy többször végigolvassuk és alkalmazzuk is jó ötleteit. Sokkal kevesebb alkalommal fogjuk napjainkat automatizmusoktól vezérelve pergetni.

Csináljuk úgy, ahogy a gyerekek, akik rácsodálkoznak a világra:


mindfulness, a jelenben élés, robotpilóta üzemmód


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu