Boldogság

Mi az a niksen?

2022-07-16 20:56:19

„A niksen, amikor valamit különösebb cél nélkül teszünk, például kibámulunk az ablakon, zenét hallgatunk vagy csak úgy vagyunk”

Carolien Hamming

Az édes semmittevés (dolce far niente) kifejezést már ismerjük az olaszoktól. De mit takar ez a boldogságlistán dobogós Hollandiában? Olga Mecking, lengyel származású írónő több, mint 10 évet töltött eddig Hollandiában, így kívülállóként jó rálátást szerzett a holland életmód vonatkozásában. Megfigyelte a hollandok eme pihentető tevékenységét. Ezt közre is adta „Niksen, a semmittevés holland művészete” c. könyvében.

Mi a niksen és mi nem?

A niksen nem munka még akkor sem, ha a külső szemlélő csak egy papír előtt üldögélő embert lát, ha ugyanis „csak” gondolkozunk, az kreatívan foglalkoztatja az agyunkat.

A niksen nem érzelmi munka. Amikor napi teendőinket tervezzük, agyalunk, tépelődünk a megoldásokon – mentálisan dolgozunk, agyunk energiáját, kapacitását emésztjük.

A niksen nem mindfulness. A „ jelenben levés” tudatosságot feltételez, pontos megfigyelését a végzett tevékenységünknek. Ezzel szemben a niksen anti-mindfulness, „ mert egyáltalán nem szükséges hozzá, hogy tudatában legyünk a testünknek, a légzésünknek, az adott pillanatnak vagy a gondolatainknak.” Sőt éppen a gondolatoktól menekülünk el.

A niksen nem lustaság és nem is unatkozás. A niksen „cél nélküli semmittevés”, míg a lustaság esetén „ az ember szeretne, képtelen kielégítő tevékenységet végezni.” (John Eastwood pszichológus) Az unatkozástól az választja el, hogy niksenezés esetében ezt akarjuk csinálni, az unatkozásnál az ember szívesebben csinálna valami mást.

A niksen nem olvasás, tévénézés vagy internetböngészés. Ezek szórakozást, ismeretszerzést, kikapcsolódást szolgálhatnak, így tudatos agyi tevékenységek valamilyen konkrét célt szolgálnak.

Mi hát akkor a niksen?

Olga Mecking új perspektívából szemléli a semmittevést:

Szünetet tartani

A gondolatok elkalandozása akár a munkahelyi pihenők alatt is lehetséges. A legjobb példa erre a nyaralás néhány pillanata: amikor fekszünk a strandon és figyeljük a hullámokat vagy mélyen beszippantjuk az erdő illatát, hallgatva a madárcsicsergést – ez a niksen.

Ábrándozni

Bár a költő az élet megrontójának tekinti az ábrándozást, ez nem teljesen igaz. A rövid ideig tartó elidőzés a múltban vagy a jövőben örömet okozhat, és a semmittevéstől feltöltődhetünk. A sikeres niksenezés titka: ne érezzünk bűntudatot, hogy éppen nem csinálunk semmit.

Lássuk, miért Hollandia a legalkalmasabb a niksenezésre a szerző szerint?

Hollandia biztonságos, családbarát ország. Lakói békésen, visszafogottan és boldogan élnek. A boldogság-titkuk 2 pilléren alapul: a hosszan tartó, mély kötődéseken és az önismereten. Ap Dijksterhus viselkedéskutató így írja le, hogy melyek a legboldogabb országok ismérvei: „ Stabil a demokrácia, jó a szociális ellátórendszer, nincs szegénység, nincs korrupció, az emberek megbíznak a kormányban, és van egy viszonylagos gazdasági jólét.” A hollandok ilyen országban élnek – véli Mecking. ( Az országban zajló júniusi gazda tüntetés kicsit árnyalja a helyzetet.)

Vegyünk néhány példát!

Munkahely

„A főnök-beosztott viszonyt a lapos szervezeti struktúra határozza meg.” Ez annyit jelent, hogy a döntéseket konszenzusos alapon hozzák meg. (polderen)

Család-gyerekek

Apák kaphatnak 90 nap munkaszüneti napot, sok helyen heti 1 napot ahhoz, hogy gyerekeikkel tölthessék. A 6 órai vacsora: „szentség”, amikor a család tévé és kütyümentesen együtt étkezik, megbeszélve a napi történéseket. A gyerekek nincsenek túlterhelve az általános iskolások nem kapnak házi feladatot, a játékra tesznek nagy hangsúlyt. A nyugalom, rendszeresség és a tisztaság értékeit tekintik fontosnak a nevelésben. A nők kinézetével kapcsolatban nincsenek elvárások. 3-4 napot dolgoznak és nincsenek kötelezettségeik idős családtagjaik gondozására, mert az a kormány feladata. MIndezek mellett lehetőség van arra, hogy meghittnek, jó hangulatúnak érezzék életüket, örülhessenek egy jól sikerült családi vacsorának, egy randinak vagy egy bulinak.

Hogyan niksenezzünk?

Munkahelyen

A munkahelyi szünetben bambulj a képernyő előtt, csodáld meg az irodai kilátást, hunyd be a szemed!

A napi ingázás közben időnként tedd félre a telefont, az üzeneteket, a Facebook híreket, a változatosság kedvéért ne csinálj semmit!

Otthon

Alakítsd át lakásodat niksenkompatibilissé! Kényelmes székek, kanapé, olvasó kuckó stb.!

Az egyes feladatok végét jelöld ki néhány percnyi niksenezéssel! Dőlj hátra, hagyj abba mindent akár néhány percre!

Olvasás közben időnként tedd félre a könyvet, és pár percig ne csinálj semmit (vagy esetleg gondolkozz a szereplők tettein)!

Házon kívül

A tömegközlekedésen ne a telefonodba bújj, inkább nézelődj!

Ha késik, akire vársz, örülj, hogy szabadon ellehetsz és nincs semmi dolgod!

Ha dugóban, orvosi rendelőben, buszra vársz, engedd el magad, kapcsolj ki!

 

Próbáljuk ki a semmittevést holland módra, az e fajta kikapcsolás csak jót tehet nekünk!


 pihenés, cél nélküli semmittevés, boldogság


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu