Boldogság

Kilépés a „bárcsak” hatalmából

2020-01-15 08:09:42

„Élj úgy, hogy ha lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni”

Johnnie Walker

Saját sorsunk kézbevételéhez számtalan könyv próbál segítséget nyújtani. Mindegyikük közös mottója, hasonlóan az idézethez: „Merj felelősséget vállalni azért, hogy úgy élj, hogy legyen mire büszkének lenned, amikor utolsó órád elérkezik.” Valamennyi könyv, ha nem is fogalmaz meg minden tekintetben vadi új igazságokat, lehet bennük találni megszívlelendő gondolatokat. Szabó Péter: „Merj, nevess, szeress” c. könyve is ilyen.

Szabó Péter ma már elismert motivációs tréner,aki mélyről indult, és nagy erőfeszítéssel és kitartással jutott el oda, hogy hiteles emberként másokat próbál oda elvezetni, hogy megtanuljon élni és élvezni az életét.

Anélkül, hogy lelőnénk a poént, és kiveséznénk az értékes gondolatokat, csak néhány, számomra tanulságos, bátorító idézetet gyűjtöttem össze, és ezeket adom közre:

A boldogtalanságról

„Boldogtalanságunk egyik legfőbb oka, hogy azt gondoljuk, mások sokkal boldogabbak nálunk.”

A lájkok világáról

„Hamis világ, amiben most élünk. Mindenki többet, jobbat akar mutatni, mint ami valójában van, annak érdekében, hogy olyan elismerést söpörjön be lájkok formájában, ami felszínes, és egyáltalán nem kárpótol azért, hogy igazából nem érezzük jól magunkat a bőrünkben.”

A sebezhetőségről

„Ha merjük megengedni, hogy sebezhetőek legyünk, akkor ezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy teljes szívből élünk.”

A bizalomról

„Higgy az emberben! Önmagadban is! A másokba vetett bizalom magunknál kezdődik.”

A változás hatásáról

„A számunkra fontos emberekkel éreztessük, hogy a változásunk nem fogja befolyásolni az irántuk érzett szeretetünket.”

A gyermekkor átértékelhetőségéről

„Sosincs késő boldog gyermekkort tekinteni magunknak. Vagyis van lehetőségünk átkeretezni, átértelmezni mindazt, ami korábban történt velünk. Ha arra gondolunk, hogy (szüleink) a legjobbat akarták nekünk, bárhogyan is sikerült, akkor sokkal könnyebb lehet másképp értékelni a történteket, ami talán segíthet túllépni ezen a negatív élményen.”

A célokról

„Nem az a feladatod, hogy problémák nélkül élj, hanem, hogy valamiért lelkesedj.”

„Az igazán szívből jövő céloknak nem a mérete a lényeg, hanem az, hogy a mi bensőnket mozgassák meg igazán. Egy másik ember számára lehet, hogy semmit sem jelentenének.”

„Valójában akkor ér véget egy ember élete, amikor reggelente cél nélkül ébred, és esténként remény nélkül alszik el.”

„Két dolog miatt nem érdemes aggódni: amire lehet hatásod, és amire nem. Hiszen, ha lehet rá hatásod, akkor tegyél érte vagy ellene, ha nem, fogadd el.”

„Amikor valaki úgy érzi, hogy kilóg az adott sorból, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy vele van a gond. Az is lehet, hogy egyszerűen az a sor nem neki való.”

„Minden ember egyedinek születik, de legtöbben másolatként halnak meg.”

A kifogásokról

„A kifogások nem mások, mint fájdalomcsillapítók, amiket azért szednek az emberek, hogy könnyebben elviseljék, hogy nem hajlandóak tenni az életükért.”

„Nem azt fogod kapni az élettől, amit elvársz, hanem azt, amiről elhiszed, hogy megérdemled.”

„A sikeresek mindig más hibákat követnek el, míg a sikertelenek mindig ugyanazokat.”

A nevetés fontosságáról

„A nevetés, csakis a szívből jövő nevetés emlékeztet arra, hogy nem rab vagy ezen a világon, csak átutazó” Ez az idézet Müller Pétertől származik.

A szeretetről

„Akiket a legnehezebb szeretni, azoknak van a leginkább szükségük szeretetre.” A szerző ezt a gondolatot Dan Hillmantól említi fel.

„Amire vágyunk, pontosan arra vágyik a másik is. Figyelemre, törődésre, szeretetre.”

És egy szép záró idézet a szerzőtől:

„Az élet egyik szépsége az, hogy bár sok mindent elveszíthetsz, de azt sosem, amit te adtál másoknak. Amint ezt megérted, rájössz, hogy az életed valódi minősége azok szívdobbanásában rejlik, akik hálásak azért, hogy te létezel.”

Ha ilyen gondolatok mentén éljük életünket, a „bárcsak” sóhajtás csak arra vonatkozik majd, hogy „Bárcsak újra végigélhetném, mindezt!”

Befejezésül Szabó Péter az önbizalom megszerzéséről beszél: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu