Konfliktuskezelés

A tükör kulcs magunkhoz és másokhoz 1.rész

2019-06-09 13:20:11

„Tudásunk sziget az ismeretlen óceánjában, és minél nagyobbra nő ez a sziget, annál hosszabb parton érintkezik az ismeretlennel”

Victor Frederick Weisskopf

Sokszor nem értjük, hogy a másik fél miért reagál olyan módon, mely számunkra idegen, ezért meghökkentő és sok esetben elfogadhatatlannak tűnik. Pedig a konfliktusok elkerüléséhez szükségünk lenne arra, hogy megértsük az eltérő gondolkodás okát.

Molnár Rita: „A tükör” c. könyvében egy új tudományterülettel ismertet meg bennünket. Az emberi természet tipológiája az alábbi kiindulópontot használja: „Biológiai szüleinken túl rendelkezünk egy harmadik szülővel, amely az örökölt génjeink mellett alakítja ki fizikai, érzelmi és szellemi energetikai berendezésünket. Ez a harmadik szülő maga a Kozmosz, amely a születésünk pillanatában egész életünkre meghatározó hatást gyakorol idegrendszerünkre.”

Most ezeket a három síkon zajló idegrendszeri sajátosságokat taglaljuk. A cél, hogy jobban megismerjük saját viselkedésünket és környezetünk reakcióit is jobban megértsük. És még egy jó hír! Fizikai szinten 10-20%-ban, érzelmi szinten 20-30%-ban, intellektuális szinten pedig 30-40%-ban is eltérhetünk pozitív irányban születési potenciálunktól.

A kronobiológiai pszichogenetika

Egy kicsit idegenként hangzik ez az új pszichológiai tudományterület. A „Kronobiológia” tulajdonképpen időbiológiát jelent, mely az idő periodikusan változó tényezőinek az élőlényekre gyakorolt hatását vizsgálja, az emberi reakciók öröklött jellegzetességeinek kutatásával (pszichogenetika).

Indítsuk ismerkedésünket a fizikai idegrendszeri sajátosságokkal, azaz az alap-temperamentumokkal!

1. „Az idegeimre mész”, avagy a fizikai temperamentum

A temperamentum-típusokat jól felismerhetjük önmagunkban, családtagjainkban és barátainkban. Meglepődve konstatálhatjuk, hogy „Áhá, már értem, miért reagál ő másként, mint én!” És a felismerést követheti a különbözőség elfogadása és tiszteletben-tartása, mely mindenképpen javíthatja kapcsolataink minőségét.

A kolerikus – a versenyfutó

Számára az élet egy versenyfutás, sohasem lazít, nem lustálkodik, nem ismeri a semmittevést. Ezzel megőrjíti a környezetét. Hajlamos mások idejét beosztani, meghatározni a teendőiket. Született vezető. Impulzív, figyelmen kívül hagyja mások érzéseit. Maximalista, türelmetlen mások hibáival szemben.

A kolerikus szülő

Ő a főparancsnok, szigorúságot, rendet és fegyelmet követel meg. Jó szervezőképessége van, rend van körülötte, nincs befizetetlen csekk vagy kiürítetlen szemetes.

A kolerikus gyermek

Akarnok, makacs, állhatatos, bátor, mint egy kamikaze. Nem nyugszik, amíg ki nem próbálhatja a kiszemelt újdonságot. Ha korlátozni akarják – hisztizik. Falkavezérként tekintenek rá társai. Igényli, hogy teljesítményét elismerjék.

A kolerikus partner

Karizmatikus, ellenállhatatlan, vele minden cél elérhetőnek látszik. Átlátja a másik feladatait is, mindig kész a megoldással. Nyughatatlan, a pihenés minden perce be van osztva. Előbbre jutunk, ha nem kérdőjelezzük meg vezető szerepét. Soha nem kér elnézést. Életünket  viszont megtölti célokkal, motivációval, lelkesedéssel, következetességgel, dinamizmussal és kitartással.

A flegmatikus – lassan járó

Sosem siet, ha sietteted, lelassul még jobban. Hidegvérű, Buddha nyugalommal, türelmes és békés. Kitartása, stresszel és kihívásokkal szembeni tűrőképessége alkalmazkodóvá teszi szinte minden szituációban, ahol nincs időkényszer, Megbízható, alapos, következetes. Kapcsolataiban, szokásaiban állandóságra törekszik. Nem haragtartó, fanyar humorából szűrődik csak ki néha korábbi sérelme.

A flegmatikus szülő

Nincs vita, veszekedés, nincs teljesítménykényszer. Minden kamasz álma, sosem túlfűtötten érzelmes, nem indulatos, nem kicsinyes, nem szőrszálhasogató. De néha nem kommunikál eleget. Figyelemért és együttérzésért azonban mehetünk hozzá.

A flegmatikus gyerek

Jól alkalmazkodik, nem hisztis, kedveli a kényelmet, az egyedüllétet, csendes elmélkedést. A tanulással vagy szabadidő aktívabb eltöltésével ne noszogassuk. Nem lelkes érdeklődő, de kitartó, ha megkedvel valamit. Hűséges, ragaszkodó, a stabil fizikai és érzelmi környezet fontos számára. Nem szereti a konfliktusokat, szelíd, kedves barát.

A flegmatikus partner

Eredeti humora van, nyugodtság, összeszedettség, figyelem jellemzi. Nem fogja megjegyezni, ha nincs rend, nem jellemző rá a szemrehányás. Megjegyzés nélkül korrigálja hozzá nem értésünket. Nem akar bennünket megváltoztatni, de nézzük el neki, ha megígéri, hogy valamit később megcsinál és a később csak 10 év múlva következik be. Gyakran hallgatását beleegyezésnek vesszük, pedig minden, ami nem a megszokott életvitelébe tartozik, nem kedvére való.

Legközelebb a szangvinikus és a melankolikus temperamentumot vesszük górcső alá.

Most egy jellemző képpel zárom soraimat:


konfliktuskezelés, temperamentum, kolerikus, flegmatikus 


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu