Kortalanság

A lélek tükrének védelme

2020-05-13 11:03:11

„Az igazi nőnek csak a szemét nézd, és azt sem kívülről, hanem a lelke felől”

Müller Péter

Tíz-húsz éve még nem volt ennyire aktuális a szemünk védelme. Manapság kütyük nélkül már nem tudunk élni, kell a munkánkhoz, és nem tudjuk kivonni magunkat használatukból szabadidőnk alatt sem. Sokunknak kedvenc hálótársa is a telefonja vagy a tabletje.

Az 1999-ben íródott „A tartós fiatalság megőrzése” c. könyv foglalkozik ugyan vele, de még nem koncentrál ezekre a szempróbáló dolgokra, hiszen akkor még csak a füstös levegő, a túl sok sós étel, a rosszul szellőztetett helyiségekben történő alvás és az alkohol károsító hatása volt inkább számottevő, bár a komputerhasználat kezdett már világszerte elterjedni.

Vegyük elő először a túlerőltetett szem stresszmentesítését!

A viszkető, égő szem, a szemhájak szélének kipirosodása, az idegentest-érzés, a gyenge látás – a szem öregedési tüneteit idézi elő.

A számítógép, a telefon, a TV képernyője a világos és sötét állandó változása stresszt jelent a szemnek. „Ilyenkor rendkívül intenzíven termelődik a fény befogadásáért felelős színanyag – az un. szembíbor- amihez nagymennyiségű A-vitaminra van szükség.”Az A-vitamin, illetve előanyagának az. un. karotenoidoknak, melyeket elsősorban a növények tartalmaznak , hatékony szemvédők: a sötétzöld és narancssárga színű zöldségek – spenót, brokkoli, zöldborsó, kelkáposzta, káposzta, tök, sárgarépa. A sötétvörös és narancssárga gyümölcsök úgyszintén sok karotenoidot tartalmaznak, úgy, mint a sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye, papaja. A tojássárgája, a tejzsír, a hideg vízi halak és a máj (bio hentestől) szintén segíti az A-vitamin termelését.

Nyugtató mézcseppek

„Oldjunk fel kb. 1 teáskanálnyi mézet 1 csészényi forrásban levő vízben. A langyos oldatot pipettával cseppentsük a szemünkbe, és lehunyt szemmel 10 percig hagyjuk hatni. A megmaradt mézes vizet ki kell önteni!”

Borogatás

Kamillával, köménnyel vagy borsmentával – legegyszerűbb filteres kiszerelésben használni – borogathatjuk fáradt szemünket. Rövid ideig forró vízbe tegyük a gyógynövényt, majd még elviselhető melegen 10 percre helyezzük csukott szemünkre egy vattakorong segítségével.

Gyakorlatok fáradt szemre

 • Felváltva jobbra, balra, felfelé és lefelé pillantsunk, majd hunyjuk le szemünket néhány másodpercre.
 • Forgassuk szemünket, mintha egy rovar röpködne az arcunk körül.
 • Erősen dörzsöljük össze tenyerünket és néhány percre tegyük lehunyt szemünkre.

A szemszáradás kezelése

A számítógép munkaeszközként való használata mozdulatlanságra ítéli a szemet, elfelejtünk rendszeresen pislogni, az pedig szemszáradtságot okoz.

Mit tegyünk?

 • 70-80 cm-re üljünk a képernyőtől.
 • Ne legyen túl világos a képernyő.
 • Óránként 5-10 percnyi szünetet tartsunk.
 • Pislogjunk percenként 22-szer.
 • Biztosítsunk változatosságot a szemnek: ha tehetjük, nézzünk ki az ablakon, lehetőleg a zöldbe.
 • Kávé és fekete tea helyett igyunk sárgarépalevet.

A már sokszor emlegetett, karotenoid-tartalmú élelmiszerek mellett mikroalga készítményt fogyasszunk táplálék-kiegészítőként. A megfelelő cink ellátásához a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket részesítsük előnyben a fehér liszttel készítettekkel szemben.

A szem alatti táskák és a duzzadt szemhéj eltüntetése

A Derrivk-féle táskás szem nem éppen emeli arcunk szépségét. A kicsapongó élet következményei mellett, némely embernél örökletes hajlam vagy vesebetegség, keringési zavar, idegi kimerültség is okozhatja, de allergiának is tulajdonítható valamely kozmetikai összetevőre. A káliumban gazdag táplálkozás pl. banán – segíthet. A friss uborka vagy burgonyaszeletek gyors enyhülést okoznak.

Házi praktikák a duzzadt szemhéj ellen

Borogatások

A kamillás, köményes, hársfavirágos vagy szemvidítófüves borogatás enyhítheti a duzzanatot. ½ liter forró vízbe egy teljes marék szárított gyógyfüvet kell tenni és 10 percig állni hagyni. A szemvidítófű esetében elég egy fél teáskanálnyi fű egy fél csésze vízhez és a főzetnek csak 2 percig kell állnia. Legjobb a borogatást 15 percig a szemen hagyni.

Ha forró vizet öntünk egy kamilla filterre, kicsavarjuk, majd pár percre fagyasztóba tesszük és 15 percig a szemen hagyjuk – szintén egy jó megoldás.

Szemhéjtorna

„Tegye a mutató- és hüvelykujját a szeme köré, mint egy szemüveget- Azután nagyon lágyan tolja fel. Illetve húzza le a bőrt. Az ujjak ellenállása ellenére pislogjon erősen tízszer. Közben mindig tartson szünetet.”

Siacu – japán akupresszúra

„Először nyomja meg a szem belső sarkát, simítsa körbe a szemét, azután még egyszer nyomja meg a szem belső sarkát. Majd könnyedén nyomja meg a halántékát. Végül nyomja meg a két csubót (nyomáspontok), melyek kb. 2 cm-rel a szem közepe alatt helyezkednek el. Az ujja hegyével fejtse ki a nyomást. Ne fájjon, de legyen egyértelműen érezhető. A hatás fokozása érdekében rövid szünet után egy vagy több alkalommal ismételje meg a kezelést.”

Harc a szarkalábak ellen

Az öregedés első jelei a finom vonalak a szem külső sarkától a halánték felé, illetve az apró ráncok a szem alatt. A rendkívül vékony bőrt a mimika először itt veszi támadás alá. A gondos ápolás és az optimális táplálkozás késlelteti a nem túl kedvező jövevények megjelenését, de teljesen nem lehet feltartóztatni őket. Legfeljebb átmenetileg, sebészkéssel – afrikai bőrdobbá téve kinézetünket.

A csodatevő enzimek

Egy négyhetes ananász-papaja kúra (délelőtt és deélután 200 gramm friss gyümölcs) enyhíti a szarkalábak megjelenését, mert fehérjebontó emzimeket tartalmaznak. Lebontják a kötőszövet elhalálásának sejthulladékait, és simítják a bőrt.

Mandula- és citromfűolaj bőrszépítő keverék

Egy nap többször is használható keverék – bársonyos bőrt eredményez.

Hozzávalók:

 • 1 teáskanál kakaóvaj,
 • 1 teáskanál lanolin amhidrid,
 • 50 gramm édes mandulaolaj,
 • 3 csepp citromfű olaj.

Elkészítés:

Olvasszuk fel vízfürdőben a kakaóvajat és a lanolint, adjuk hozzá a mandulaolajat, és melegítsük fel az oldatot 60 fokra. Azután vegyük le a tűzhelyről, és keverjük össze elektromos habverővel a legkisebb fokozaton. Ha a keverék kézmeleg hőmérsékletűre hűlt, adjunk hozzá citromfűolajat és addig keverjük a géppel, amíg el nem érjük a kiindulási hőmérsékletet.”

Egy francia recept

Méz, póréhagyma, sárgarépalé – azonos mennyiségével kell simítania szarkalábakat.

Kopogtató masszázs

„A szemkrémet, olajat vagy gélt kis pöttyökben vigyük fel a szemünk köré. Először a szem alatt, kívülről befelé haladva paskoljuk bele a bőrbe az anyagot gyűrűs ujjunkkal, azután a szemöldök alatt, belülről a halánték irányába simogassuk bele a bőrbe.”

Fontos: Idejekorán elkezdeni szemünk védelmét és ápolását. Talán ez a cikk is néhány tanáccsal hozzájárult ehhez.

Egy kifejező szempár – emlékeztetve a szem-szépítésre:


 lélek tükre, szem,látás


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu