Kortalanság

A haladás titka, hogy kezdjük el

2021-01-19 09:17:20

„A siker fokmérője az, hogy mennyire magasra ugrasz fel, miután elbuktál”

George S. Patton

Ezzel a Mark Twaintől kölcsönzött, idézet alapú címmel vágjunk neki az Alzheimer kór elleni gyógyulással kecsegtető útnak!

És ez az út azért is érdekes lesz, mert nemcsak gyógyítunk, hanem meg is előzzük ezt a félelmetes betegséget. Sőt nagy valószínűség szerint ezek az Alzheimer kórra vonatkozó tanácsok a demencia más formáinak elkerüléséhez is hasznosak lesznek.

A Pénzcentrum oldalán olvastam egy Eurostat jelentésre utalást, mely szerint 2017-ben Magyarországon demenciával összefüggésben 3216 fő hunyt el, ehhez még hozzá kell vennünk az 548 fő Alzheimer kórban elhalálozottat. Az Eurostat 2017-ben 10 millió demens beteget számolt, de ez a szám várhatóan 2030-ra megduplázódik! Ez a szörnyű betegség a családokra is jelentős lelki és anyagi terhet ró, hiszen az utolsó stádiumban 24 órás felügyelet szükségeltetik, így elemi érdekünk, hogy megpróbáljuk minden eszközzel megakadályozni azt, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk.

Látni fogjuk, hogy a táplálkozás – mozgás - stresszkezelés – alvás valamennyi, egészséggel kapcsolatos teendő alapterületeinek számítanak, ezekre koncentrál a forradalmi újdonságú ReCode protokoll is.

Étrend az Alzheimer kór ellen

Jó hír, hogy ez az étrend mind a vegetáriánusoknak, mind a „mindenevőknek” összeállítható. Egy bűvös szót, jó, ha megjegyzünk: ez pedig a ketózis. „A ketózis arra a folyamatra utal, amikor a máj sajátos vegyi anyagokat, ketontesteket (aceto-acetát, béta-hidroxi-butirát és aceton) állít elő a zsír lebontása során.” Az enyhe ketózis optimális a kognitív működésre, mert fokozza a fontos idegsejt- és szinopszistámogató molekula termelődését. Egyszerűnek tűnik a ketózis elősegítése: alacsony szénhidráttartalmú ételek, legalább heti 150 perc intenzív séta vagy ennél aktívabb mozgás, és 12 óra koplalás a napi utolsó és a következő napi első étkezés között. Emellett fogyasszunk 1 kávékanál olívaolajat vagy kb. 1 evőkanál kókuszolajat napi 3-szor. A kókuszolaj fogyasztását – a hasmenés elkerülés miatt – 1 kávéskanál mennyiséggel kezdjük!

Fontos: testsúly-kilogrammonként mindössze 1 gramm fehérje fogyasztása! (85 gr halban kb. 20 gr fehérje van. A halak közül a szardella, a hering, a lazac és a makréla kiváló.) Ha ennél több fehérjét fogyasztunk, - „biokémiai szempontból szénhidráttá alakítás történik, ami éppen a visszafordítani kívánt inzulinrezisztencia felé vihet.”

A másik lényeges szempont: az ételek többségét a 35 Glikémiás Index alatti élelmiszerek tegyék ki. ( Nota bene: A Glikémiás Index a szénhidrátok cukorhoz viszonyított vércukorszint-emelő hatását mutatja.) Ilyen ételek pl. a lencse, a bab, az alma, a borsó. Gyümölcslé helyett egész gyümölcsöt együnk, mert kell a rost! Szénhidrát fogyasztásnál fontos a rostfogyasztás, ezzel csökken a vércukorszínt és a belek sem kerülnek gyulladásos állapotba! A vércukorszint-szabályozásban kitűnő segítség a napi 1 kávéskanálnyi fahéj fogyasztása.

A testmozgás fontossága, azaz ne üljük magunkat halálra!

8 hatás, amellyel csak nyerhetünk és nemcsak memóriánk megőrzése érdekében:

 • Csökkenti az inzulinrezisztenciát.
 • Fokozza a ketózist, mely idegsejt-támogató molekulák képződését serkenti.
 • A hippokampusz (agy memóriáért felelős területe) méretének növelése.
 • Az érműködés segítése.
 • Stresszcsökkentés, mely az Alzheimer kórt is elősegítő gyulladásért felelős.
 • Javítja az alvás minőségét.
 • Az új idegsejtek működését segíti az agyban.
 • Hangulatjavító.

Már szót ejtettünk a heti 150 perc intenzív sétáról, de az optimális mozgásformák a kognitív működése szempontjából a következőek: aerob mozgás (kocogás, spinning, tánc), és a súlyzós erősítők kombinációja heti 4x5, 45-60 percen át.

Ami lényeges: fokozatosan, bemelegítéssel és izomnyújtással mozogjunk!

Alvás és stresszkezelés

Egy viselkedésneurológus, Alzheimer kutató igen érdekes megállapítást tett: azok lesznek jobban Alzheimer kórosok esetén, akik jól tudnak aludni. Amit Dr. Bredesen ajánl, azt azok is szívleljék meg, akik „csak” fáradtak, de még tudnak tisztán gondolkodni:

Próbáljuk elérni a napi 8 órásalvást altatótabletta nélkül!

Ez igazi kihívás túlterhelt, stresszes világunkban, de van segítség is:

A jó alváshoz szükséges melatonin csak teljes sötétségben termelődik, így ha ezt nem tudjuk biztosítani magunk számára, sőt idősödünk, így már szervezetünk nem állítja elő megfelelő mennyiségben – vegyünk be melatonin tablettát 0.3-0,5 mg mennyiség között. Ez a mennyiség Bredesen szerint 20 mg-ig növelhető. De ki kell kísérleteznünk a számunkra megfelelő adagolást, mert túladagolás esetén éjszaka felébredhetünk, és nem tudunk újra elaludni. Heti 1 alkalommal jó szünetet tartani. Hála Istennek! a melatonin nem altatótabletta, így megfelelő adagolásnál kipihenten, frissen ébredünk, és többet álmodunk.

Mi a teendő éjszakai felébredésnél?

Az éjszakai felébredés, stressz, hormonális problémák, reflux és más kivizsgálandó okból is lehet. Jó tanács: stressz-alapú felébredés ellen segíthet lefekvéskor 500 mg triptofán (Trp) bevétele.

A jó alváshoz természetes segítők:

 • Csend és elsötétítés vagy alvómaszk.
 • Elektronikus eszközök száműzése a hálószobából.
 • Éjfél előtti lefekvés.
 • Ne végezzünk testmozgást a lefekvés előtti órákban.
 • Ne együnk nehéz ételeket vacsorára.
 • Ne igyunk koffein tartalmú italokat csak délután, és ne igyunk túl sok vizet lefekvés előtt.
 • Kellemes zenét hallgassunk.

A stresszkezeléshez  a meditáció mellett kitűnő a jóga, a megfelelő légzés pl. Buteyko módszerrel, a tánc, a masszázs és a sok-sok nevetés.

Jelen írásunkban dióhéjban bepillantást adtunk a ReCode alapjaiba. Természetesen az egyénre kifejlesztett, részletekre kiterjedő módszer csak orvosi segítséggel állítható össze. Azt azonban már így is megállapíthatjuk, hogy életmódbeli változtatások segítségével elkerülhetjük, sőt visszaállíthatjuk a kognitív hanyatlást.


 emlékezés, memória, feledékenység, demencia


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu