Énekesek, Zenekarok

Tiszta erőből nyár - zenében

2018-08-21 17:47:33

„Itt a meleg, itt a nyár!
Mezítláb jár a madár;
ha elvásik a talpa,
felrepül a bokorra”

Gazdag Erzsi: Nyár c. verséből

A nyár mindig a jó kedvet, az ifjúságra való vidám emlékezést jelenti. Néhány kedves zenémmel szeretnék erre az érzésre reflektálni.

Elsőként a Mungo Jerry: „In the summertime” c. dala igazán megfelel ezeknek a kritériumoknak, hiszen ma is felhőtlen szórakozást ígér.

Néhány szó a Mungo Jerry Groupról: Egy brit rock trióról beszélünk, akik a Staffordshire-i 1970-es Hollywood Fesztiválon aratták igazi sikerüket, ahol a Black Sabbath, a Traffic, a Grateful Dead társaságában koncerteztek. Debütáló albumukon már rajta volt az azóta is sikerszámuknak számító „In the Summertime” c. daluk.
Nem felejtkezhetünk el a „Summertime” érzés kapcsán az Eddie Cochran: „Summertime Blues c. számáról.

Cochran Minnesotában született 1938-ban és 1960-ban egy angliai turnén elszenvedett közúti balesetben vesztette el életét, 21 évesen. Az amerikai rock and roll kiemelkedő előadója volt, több számát igen neves előadók dolgozták fel, mint pl. a C’mon Everybody, Somethin’ Else, és a most megidézett Summertime Blues c. számait a The Who, a Beach Boys, a Beatles, a Led Zeppelin, az UFO és a Sex Pistols. A Rock and Roll Hall of Fame ( Halhatatlan rock sztárok) közé is beválasztották.És a The Who előadásában is igazi élmény:


 

Most egy nyáridőt megidéző kihagyhatatlan számot idézünk fel: Gerschwin: Porgy és Bess c. művének híres „Summertime” c. dalát, melyet Ella Fitzgerald vitt sikerre Louis Amstronggal, de most egy számomra felülmúlhatatlan előadással szeretnék kedveskedni olvasóimnak:

a Wales-i blues csapat, a Love Sculpture adja elő ezt a fantasztikus számot.

A csapatot Dave Edmunds  fémjelezte, aki 4 év működés után 1970-ben szóló karrierbe kezdett. A zenekar Hacsaturján: Kardtánc c. művét vitte felejthetetlen sikerre, de a debütáló album egyik fénypontja a Summertime volt.Aretha Franklin, a napokban elhunyt világhírű énekesnő emlékének tisztelegve ide idézzük – zárásképpen – a Summertime-ot. Meg kell jegyeznem, hogy a klip meglehetősen szegényes kivitelű, de a hangzás talán mindenkit kárpótol:Kellemes zenehallgatást kívánok!

DrKónya Judit


Sixties.hu