Énekesek, Zenekarok

Sir Roderick újra nálunk

2018-01-30 09:09:42

„Ahelyett, hogy újra megnősülnék, egyszerűen csak keresni fogok egy asszonyt, akit nem kedvelek, és nekiajándékozok egy házat”

Rod Stewart

A koncert, csupa nagybetűvel

A tegnapi koncert apropóján írok most a tényleg örökké fiatal Rod Stewartról. Aki ott volt a fergeteges bulin az Arénában, az igazolhatja, hogy ez a koncert nem az „ahhoz képest, hogy hány éves” kategóriába tartozik. A jellegzetes, utánozhatatlan hang ugyanúgy szólt, mint régen. A megjelenés, a haj, a mozgás sem igazán változott, a buli-teremtés pedig nekem sokkal jobban tetszett, mint legutóbb ittjártakor. Persze a kiváló zenészek, különösképpen a szaxofonos, a basszusgitáros és a dobosok emelték a show fényét, nem beszélve az átütő hangú énekes lányokról, akik „mellesleg” jól is táncoltak. A számok az új hangszerelés miatt talán még élvezetesebbek voltak, mint az eredeti változatban. A hangulat a skót zene erős behatása miatt emelkedett volt, sokszor énekeltünk Sir Roderick-kel. Jó volt látni az aláfestő, sok vetített, régi képet, a fényeffektusok pedig igazi XXI. századi koncert-élményt varázsoltak a résztvevőknek. Stewart Celtic rajongását egy szurkolói sállal jelezte, no meg azzal, hogy szépszámú focilabdát rugdosott a lelkes nézőknek. Mindez nem volt maníros, természetesen adódik lényéből. A szinte un-plugged éneklésként előadott régi sikerszámok pl. az I don’t wanna talk about it” még jobban kiemelték, hogy milyen jó előadó. Elhangzott minden jól ismert dal, és egy-egy újabb is pl. „Love is love”, amelyek jól illeszkedtek a régi hangzáshoz. Összességében csak lelkesedni tudok ezért az emlékezetes estéért!

A könyv, amit nem lehet letenni

Mint az a fenti koncert élmény leírásából is kiderült, egyik kedvenc rocksztárom: Rod Stewart. „Önéletrajz” c. könyvének vicces alcíme: „Szex, drogok és Rod’n Roll”. Önirónikus hangvételű, élvezetes önéletrajza egy laza, kedves, örökifjút varázsol elénk. Rendezett, skót eredetű családból származik. Nagy hatással volt rá 1962-ben Bob Dylan első albuma. Azt írja: „Na, attól tényleg megmozdult alattam a föld. A Talkin” New York c. számmal azonnal heves késztetést éreztem, hogy oda szökjek. Egyetlen más album sem hatott rám így azóta.” A Jeff Beck Groupban, később a Faces-nél indult el sikeres pályafutása, majd egyéni előadóként ért el hatalmas sikereket. 1970-ben a Maggie May ( Gasoline Alley album) bekerült a Billbord Top 30-ba, 1971-ben pedig első lett a brit slágerlistán. A Melody Maker szaklap azt írta: „Rod hangja különleges eszköz: látszólag teljesen szét van csapva, mégis akkora erőt hordoz magában, hogy kevesen mérhetők hozzá.”  Még a mai napig az egyik legsikeresebb rock előadónak számít.

Mivel nagy hatást tett rám a könyv, idézni szeretném a különböző témákkal kapcsolatos gondolatait, melyek igazolni fogják, hogy a mai napig egy soha meg nem öregedő „pasival” van dolgunk.

Viselkedése 

Teenager korában igazi lázadó volt: „Mondj valamit, és én mondom az ellenkezőjét…. Ha bárki feltette volna nekem a kérdést, hogy mi ellen lázadok, azt feleltem volna, hogy ami ellen csak lehet.”

Haja

Igazi mestermű,- „ez a védjegyem, a jelképe annak, hogy ki vagyok, és mit csinálok” - ezért külön fejezetet is szentel neki. „Rengeteg időt töltöttünk el azzal, hogy rendes frizurát csináljunk.. Sokáig kellett fejjel lefelé lógni szárítás közben.”

A zenéről

„Azt gondoltuk, hogy a Beatlesnek lesz egy „Love me do”-ja és kész. Ugyanezt éreztük a Stones és az „It’s all over now” kapcsán… Azt hittük, hogy csak egy hóbort, egy nagy szerelem, amin végül mindenki túllép.”

Életfilozófiája

Elérte a teljes elégedettséget, amit apja egy mondata alapozott meg: „Fiam, egy férfinek három dologra van szüksége, hogy teljesen elégedett legyen: egy állásra, egy sportra és egy hobbira. Tehát az én esetemben: állás: énekes; sport: futball; hobbi: vasútmodell-építés.”

Autó-imádat

Egy Minivel kezdte, majd Marcos, Miura, Royce, Lamborghini,Shelby Cobra, Porsche, Ferrari Testarosa, és egy Lamborghini Diablo boldog tulajdonosa volt.

Zeneszerzés

 „Elmagyaráztam a zenekarnak, hogy milyen riffl-tletek és akkordmenetek születtek a fejemben. Aztán felvettük, és addig hallgattam újra meg újra, míg nem született meg a fejemben a hozzá illő dallam és szöveg.”

Szövegírás

„De kénytelen vagyok beismerni, hogy nagyon nehezen ment a szövegírás…. Még az is kecsegtetőbb lehetőségnek tűnt, hogy egy irattartószekrény ajtaját újra meg újra rácsapjam az ujjaimra, mint az, hogy leüljek és kitaláljak néhány verzét, meg a refrént. A dalszövegeim gyakran múltbéli tapasztalatokból táplálkoznak.”

Öltözködése

„A ruhák ugyanilyen fontosak voltak a Faces számára, mert rájöttünk, nem biztos, hogy zenei kvalitásainkkal sokra jutunk… A ruhákhoz hasonlóan az alkoholt is bevetettük, hogy leplezzük bizonytalanságunkat.”

Mozgás a mikrofonállvánnyal

„Magasra állítottam, hogy nyújtózkodva kelljen kapaszkodnom bele,.. vagy a karjaim közzé fogtam és megdöntöttem, mint egy tangótáncos a partnerét.”

Fenékrázás

„Onnantól fogva, hogy a Facesben ténylegesen felfedeztem magamban a magabiztos frontembert, kiemelt támogatója voltam a rázásnak, és szilárdan hittem benne, hogy a fenék fontos eleme a rock ’n’ roll előadóművész arzenáljának.”

Szállodaszétverések

„A védelmünkre azt tudom felhozni, hogy az e téren elkövetett tetteink nagy része inkább kreatív átrendezésnek nevezhető, mintsem felelőtlen rombolásnak.”

Kábítószerezés

 „A Faces előtt sosem nyúltam a kokainhoz, de amikor velük turnéztam Amerikában, ingyen jutottunk hozzá. A füvezés is ment a bandában, de azt én kihagytam, mert féltem, hogy hazavágom vele a hangomat… Szeretem azt, hinni, hogy úriemberhez méltó módon álltam a drogfogyasztáshoz. Ha olyasmiről volt szó, ami feldobta az estét, azt szívesen vettem, de sosem tartoztam azok közé, akik őrült módjára, féktelenül űzi a kábulatot. A teljes kontrollvesztés nem igazán tetszett nekem… Sosem jutottam el arra a szintre (kokain), hogy az életemet az irányította, hozzájutok-e a kokainhoz vagy bármi egyébhez….A bulik előtt semmi sem kellett hozzá, hogy felpörögjek, Ahhoz ugyanis a puszta tudat is elég, hogy ki fogok állni a közönség elé.”  

Ez a hozzáállás, amit Rod Stewart képvisel – ez ahogy Steve Tyler ( Aerosmith) önéletrajzából is kiderül – kevesekre volt jellemző a rock-világban, amikor a sztárok döntő többsége naponta „szétcsapta” magát.

Ivászat

„A Faces persze keményen és büszkén vedelt, szó szerint hivatásos szinten űztük a dolgot. Én azonban még ebben a közegben sem szoktam addig a pontig elmenni, hogy bekómálva összeessek, és arccal a Földön landoljak.”

A skót öntudat

„Mi ez a skót szoknyás hülyülés?... Szembesültem a skót identitással nemcsak apám, hanem testvérei révén is. Akcentusuktól visszhangzott a ház, … és ezek a hangok világossá tették számomra, hogy örökletes kapcsolatban állok valamivel, ami átható, romantikus és roppantul igéző.”

Elton és Freddie (Elton John és Freddie Mercury)

Eltonnal „zenei fronton egy ideig rendes rivalizálás ment köztünk. Eltúloztuk, amennyire csak tudtuk, és viccet csináltunk belőle. „Eltonnal egyszer eltöltöttünk egy hosszú estét Freddy Mercury Társaságában, akit nagyon kedveltem, mert édes és mókás pasas volt. Arról beszélgettünk, hogy alakíthatnánk hárman egy szupergruppot. Névnek arra gondoltunk, hogy Nose, Teeth &Hair (megjegyzés: Orr, Fogak és Haj), amivel a legtöbbet emlegetett testi ismertetőjegyeink előtt tisztelegtünk, az alapötlet pedig az volt, hogy öltözhetnénk úgy a fellépésekhez, mint a Beverly Sisters. A projektből valamiért soha nem lett semmi, ami hatalmas és jóvátehetetlen veszteség a kortárs zene számára.”

Képvásárlás

Ez is egy költséges mánia, mint a vasútmodell-építés, de hát igazán megbocsátható, mert nem minősíthető oktalan herdálásnak. „ Én soha nem vásárolok pusztán a vétel kedvéért. Azért vásárolok, mert kell valami egy bizonyos falon egy bizonyos helyre.”

Nők

Sok barátnő - több feleség: „Utolsó nagy szoknyabolondként vonulok majd be a történelembe.”

Gyerekek

Játékossága még nagyapa korában is jellemző rá: „A gyerekek bármely életkorban élvezik a „kanapéjátékot”, amelynek az a lényege, hogy mindenki leül sorban egymás mellé a kanapéra, majd háromra teljes erejéből hátradől, hogy felboruljon a bútor. Órákig eltarthat a móka, és kevés olyan komor kedélyállapot létezik, amelyet ne lehetne kicsit feljavítani egy vagy három kör kanapéjátékkal.”

Öregedés

„A focit leszámítva nem aggaszt az öregedés. A világ legidősebb játékban levő jobbhátvédje vagyok. Emellett pedig józan életet is élek: a megfelelő ételeket eszem, és megiszom egy-két pohár bort a vacsorához, de többet nem. És persze nem drogozom.”

Rock-sztárság

„Rock sztárnak lenni fantasztikus dolog. Nagyon szerencsés voltam az időzítéssel, vagyis azzal, hogy a tanulóidőszakom az 1960-as évekre esett, befutni pedig az 1970-es években sikerült, amikor ezen a területen még minden új és meglepő volt… Imádtam a dolog romantikáját és imádtam a mértéktelenségét is… Nem hinném, hogy ez a csodálkozás valaha is abbamaradt volna”.

Hát, íme egy fantasztikus rock sztár vallomása az életről. Érdemes elolvasni a könyvet, mert igazán jól felidézi a számunkra is emlékezetes éveket időnként „gurulni” lehet a humorától.

A cikket a legsikeresebb számának, a „Sailing”-nek a tegnapi koncerten készített videójával zárom, melyet egy lelkes néző töltött fel a You tube-ra. Természetesen csak érzékeltet valamit a koncertről, de visszaadni nem tudja az élményt, már csak minősége miatt sem: 

DrKónya Judit


Sixties.hu