Énekesek, Zenekarok

ROLLING STONES, az örök ifjú rock-banda

2016-09-22 10:56:17

„ Amíg enyém a címlap,  nem érdekel, mit írnak rólam a 96. oldalon.”

Mick Jagger

Talán pletyka, talán igaz, hogy a lemezkiadók úgy találták, hogy kell egy „jó fiús” és kell egy „rossz fiús” rock-banda.

Földes László: „Rolling Stones könyv” c. művében így ír erről: „Oldman ( Megjegyzés: A Beatles főnök Brian Epstein kirúgott embere) megérezte, hogy a Stones „valami mást” csinál, mint a többiek, de a tündöklő Beatles árnyékában és Brian Epstein bűvöletében neki sem jutott  több az eszébe, mint hogy megcsinálja a Stonesból a Második Beatlest.”  Földes továbbfűzve a gondolatot, megállapítja: „A Rolling Stonesnak nem volt Brian Epsteinje, de nem is volt szükségük rá. Őket nem kellett kitalálni és megteremteni, ők készen voltak.”

A Beatles volt a konszolidált, jólfésült kinézetű csapat, míg a Rolling Stones a botrányosabb vagányabb, annak ellenére, hogy a Beatles Liverpool munkáskörnyezetéből érkezett fiúkból tevődött össze, míg a Rolling tagjai inkább a középosztály gyermekei.   Eltérő volt a két együttes zenei felfogása, gyökerei és hangzása is,, míg a Beatles a három gitár egy dob felállással működött, addig a Rolling Stones-ban eredetileg helyet kapott a zongora ( Ian Stewart) és Mick Jagger és Brian Jones több számban szájharmonikázott.  

Tom Wolfe – Bill Wyman ex-Rolling tag „Rolling with the Stones” c. könyve szerint így emlékezett meg1965-ben a két együttes különbségéről. „A Beatles meg akarja fogni a kezedet, a Stones fel akarja gyújtani a városodat.”  

Érdekesség a választott névvel kapcsolatban: a Rolling Stones nevét a WIKIPÉDIA szerint korábban „Gördülő kövek”-nek fordították, holott később szerintük az „Nyughatatlan emberek”-et jelent. Véleményem szerint a név – és ezt Bob Dylan „Like a Rolling Stone” c. dalának szövege is alátámasztja – inkább „csavargókat”, „csellengőket”, hobókat jelöl.   Egyébként a Rolling Stones ( és a híres rockzenei magazin, a Rolling Stone) nevét is Muddy Waters által jegyzett blues szám („Rollin’ Stone”) ihlette.  

A Rolling eddig 22 stúdió lemezt adott ki Nagy-Britanniában és 24-t az USA-ban Az idén újabb albumra készül. Hát ők igazi örökifjak!!  

A 60-as években Magyarországon csak „Getnó”-ként elhíresült „I can’t get no satisfaction” világszám szövege – szabad fordításban  - az alábbi:   (Megjegyzem, már a címe sem volt jól fordítva, amikor „Nem kapok elégtételt”-ként hangzott el a magyar rádióban.) Címe inkább:

„Nem tudok elégedett lenni.”

„Nem tudok elégedett lenni, pedig próbálgatom.

Amikor vezetés közben a rádióban egy pasas csupa haszontalan dologról beszél, hogy felkeltse érdeklődésemet – nem tudok elégedett lenni.

Amikor nézem a TV-t és egy fickó arról beszél, hogy mennyire kellene fehérnek lennie az ingemnek, de ő nem az én emberem, mert nem ugyanazt a cigarettát szívja, mint én – nem tudok elégedett lenni.

Amikor utazgatok a világban, teszem a dolgom, és amikor próbálok megszerezni egy nőt, aki azt mondja, inkább gyere vissza bébi a jövő héten, hiszen látod, el vagyok veszve – nem tudok  elégedett lenni.”  

Ma már mosolyogtató, hogy e szöveg állitólagos szexuális indíttatása miatt (!) kezdetben csak kalóz rádiók sugározhatták a számot. Később a Rolling legnagyobb, emblematikus sikerévé vált és a Rolling Stone Magazin „Minden idők legjobb 500 száma” közül a 2. helyre sorolta Bob Dylan „Like a Rollin’ Stone” dala után. Vicces, hogy a Rolling Stone magazinban az első helyen álló Dylan dal is egy „Rolling Stone” -ról szól, és a második helyen levő együttes maga is ezt a nevet viseli.  

A folytatásokban még a Rolling emblematikus számaival foglalkozunk majd. A Beatles rajongók se ijedjenek meg, természetesen a Beatles követi majd a Stones-t. 

DrKónya Judit


Sixties.hu