Énekesek, Zenekarok

Nosztalgiázzunk együtt! 1. rész

2018-07-18 16:54:17

„Lélegző, furcsa hajnalon,
mikor hold ül a dombokon,
ha velem alszol, átkarolsz,
lelkem korlátján áthajolsz”

Részlet a Lélegző furcsa hajnalon c. szám szövegéből

A nyár mindig helyt ad némi romantikus hangulatnak. Ilyenkor visszagondolunk olyan zeneszámokra, melyek régen sokat jelentettek számunkra. És fiatalkori romantika ide vagy oda – ezek a dallamok még ma is „ütősek”, és talán a fiatalabb nemzedékek retro-lázába is beleférnek.

Divat a sikerlista készítés, így én is ezzel a megoldással éltem: 3 magyar és 3 külföldi dalt ítéltette a dobogóra ad hoc zsűrim:

A magyar listára az alábbiak kerültek fel:

3. helyezett  az Echo együttes  „Gondolsz-e majd rám”

2. helyezett: Color együttes: „Féltelek”

1. helyezett: Non Stop együttes: „Lélegző furcsa hajnalon”

A 2. helyezettet az idők során már feldolgozták, így sokan nem is tudják, hogy nem az eredeti előadóktól szerették meg azt.A Color zenekar csodálatos számát Auth Csilla és Szolnoki Péter 1998-ban újra felénekelte. A feldolgozás segítette ugyan a túlélést, de az eredeti felvétel a „Féltelek” esetében – Bokor Tibor különleges hangjával - jobban megdobogtatja a szívünket. A „Gondolsz-e majd rám” – feldolgozás nélkül is – az egyik legszebb magyar szerelmes dal.

A „Lélegző furcsa hajnalon” a pop-rock történetének kiemelkedő alkotása – köszönhetően elsősorban Victor Máté több neves zenei díjjal kitüntetett zeneszerzőnek, aki a zenekar tagjaként írta meg a számot, Huszár Erika zseniális szövegével. Persze nem felejtkezhetünk meg Turai Tamás énekesről sem, aki Somló Tamás előtt énekelt a zenekarban, és ezzel a számmal csodálatos élményt varázsolt nekünk.

Mielőtt felidéznénk az eredeti számokat, szenteljünk néhány sort az előadó együttesek bemutatására.

Echó együttes

A Hidegkúti Kilátó „Echo együttes-koncert a Klebelsberg Kultúrkúriában” c. cikkében így ír róluk: „Mit visszhangzott ez az Echo? A korízlést megújító, korszerű beatzenét, egyszersmind újszerű stílust, felkészültséget, eleganciát…Az Echo egységes eleganciában, visszafogottságban vélte-látta a hatóerőt. Minden bizonnyal itt érvényesült az, ami a rocker lényege: abszolút nyitottság, rugalmasság, újító és együttműködés képesség-készség.”

Emellett kellett olyan nagyszerű zeneszerző, mint a dobos Tamás László, aki – többek között – a „Gondolsz- majd rám” szerzője is, és Varannai István billentyűs-énekes, aki társszerzőként jegyzi az említett dalt, és a számok jól komponáltsága, finom líraisága is nagyrészt neki köszönhető.

A zenekar új felállásban Echo Beat néven – sokak örömére – ma is koncertezik, legközelebb az idézett cikk szerint – 2018. október 15-én a Klebelsberg Kúriában.Color együttes

A három Bokor-fivér – kiegészülve, váltakozó felállásban további zenészekkel pl. Felkai Miklós gitárossal vagy Király Tamás dobossal (Király Linda és Király Viktor édesapja) – működésének mintegy 10 éve alatt (1975-1986) több slágerlistás számmal vált ismertté. 5 albumot alkottak. A Bokor testvérek USA-ba való távozása után 1986-ban feloszlottak. Legszebb és legsikeresebb daluk a „Féltelek”.Non Stop együttes

A „Rocknemzedék” honlap szerint „A szürke eminenciások szuper csapata volt.”  1964-ben alakultak, de csak öt év után, 1969-ben kerültek ki a „koppintós” zenekarok közül. A „Rocknemzedék” azzal magyarázza, hogy nem lett belőlük valódi szupercsapat, bár meg volt hozzá a felkészültségük, hogy a zenekaron belüli viszálykodások, a rossz menedzselés ezt nem tette lehetővé.

1971-ben több számukkal a sikerlistákon szerepelnek ( Tréfás kedvű Jack, Hogy én jussak el), majd az az évi Táncdalfesztiválon „szokatlan ritmizációjú, szürrealista hangvételű, nagy sikerű daluk, a „Lélegző furcsa hajnalon” – második helyezést ért el.”Legközelebb három külföldi romantikus dallal jelentkezünk.

DrKónya Judit


Sixties.hu