Énekesek, Zenekarok

Két segélykoncert, ami megmozgatta a világot

2020-07-13 19:59:09

„A zene nem tudja megváltoztatni a világot”

Bob Geldorf

Legalább a mai napon biztosan nem tudunk egyet érteni az idézettel, hiszen éppen ma, július 13-án, 1985-ben, 35 éve két helyszínen fogott össze a rock-világ: Londonban és Philadelphiában. Ilyen fantasztikus dupla-koncert még sohasem volt és talán nem is lesz! És a kezdeményező pont Bob Geldorf volt, akitől az idézet származik. A zenei világ legjobbjai „tették oda magukat” a közös ügyért, az afrikai éhezők megsegítéséért. Szomorú tény, hogy 35 év elteltével a segítség ma éppúgy aktuális volna, mint akkor volt.

A kezdeményezés, hogy tenni kellene valamit a zene segítségével tehát Bob Geldorftól indult, aki a Boomtown Rats ír punk zenekar frontembere volt. A koncerttel közel egyidőben két – azóta örökzöld – lemez is rekord magasságú példányszámmal került piacra. Angliában a Band Aid („Do They Know It’s Christmas?”), és Amerikában a „We Are the World” című. A segélykoncerteken záróakkordként elhangzottak a dalok.

A Wembley-ben Charles herceg és Lady Di nyitotta meg a koncertet, és a Status Quo „Rocking Over the World” száma dübörgött ezerrel elsőként.

Se szeri, se száma a híres fellépőknek, akik egységesen 17 percet kaptak. Közülük talán legemlékezetesebb Phil Collins volt, aki előbb Londonban, majd az óceánt átrepülve, Philadelphiában is megdobogtatta a szíveket „In the Air Tonight” számával. De említsük meg Madonna, a U2, David Bowie és Mick Jagger videóduettjét is. A Queen talán létezésének legjobb előadását nyújtotta. Érdemes a You Tube-on búvárkodni akkor készült felvételek után!

Kívánjuk, hogy legyen még részünk hasonló élményben! Bár a technikai feltételek azóta még fantasztikusabbá váltak, nehéz elképzelni olyan szervező egyéniséget, aki ilyen világméretű segélykoncertet manapság meg tudna szervezni. A pandémia pedig ezt az elképzelést még inkább a távoli jövőbe tolja el.

Ez azért is nagyon szomorú, mert talán nemcsak én hiszek abban, hogy a zene igenis segít megváltoztatni a világot, az embereknek hitet, reményt, szeretetet közvetít.

Addig is emlékezzünk erre a szívet melengető összefogásra azzal, hogy ide idézzük a két emblematikus dalt.

Do They Know It’s Christmas:


 

 We Are the World:


 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu