Énekesek, Zenekarok

A Twist and Shout

2017-02-28 14:58:43

„A rock and roll volt a forradalom az én korombeli és hozzám hasonló helyzetű emberek számára. Valami hangos és tiszta kellett nekünk, hogy áttörhessünk azon az érzéketlenségen és elnyomáson, mely ránk, mint gyerekekre nehezedett””

John Lennon

Talán az egyik legismertebb, és legvadabb Beatles szám. Nem mindenki tudja talán, hogy a szám eredetileg 1961-ben a Top Notes, philadelphiai együttes 1961-es szerzeménye, melyet a Cincenattiból (Ohio) származó Isley Brothers juttatott Amerikában sikerre 1962-ben. Ezt követte 1963-ban a Beatles hatalmas és – a feldolgozások ellenére - azóta is szűnni nem akaró sikere. Ugyanezen évben még Brian Poole és a Tremoloes is sikerre vitte, majd emlékezetesen feldolgozta a Who 1970-ben, a Salt’N Pepa a nyolcvanas években. Megtaláltam a You Tube-on Mc Cartney és Bruce Springsteen előadását is.

De térjünk vissza a Beatleshez! A szám hangszerelésében ki kell emelni a basszus szólamot és Harrison szólóját. „Az eszeveszetten dübörgő dob – Starr egész életében itt nyújtotta a legjobb teljesítményt – lényegében a „heavy metal” nyelvjárás prototípusa” – írja MacDonald.

Corinne Ullrich: „John Lennon” c. könyvében ehhez a számhoz Lennon egy meghökkentő „felhívását” meséli el: „A következő számunkhoz (Twist and Shout) a segítségüket kérem. Azokat a hölgyeket és urakat, akik az olcsóbb helyeken ülnek, megkérem, hogy tapsoljanak, a többieknek elég, ha az ékszereiket csörgetik.” Nincs információ a könyvben arról, hogy az angol anyakirálynő és Margit hercegnő mit szólt ehhez, mivel ez egy exkluzív jótékonysági koncerten hangzott el 1963. november 4-én.

A még ma is fergeteges számot ide idézzük – több előadásban.

Ide a videók:

Az eredeti 

 

 


 
Legközelebb a From me to you repít vissza a múltba.

DrKónya Judit


Sixties.hu