Énekesek, Zenekarok

A Királynő látogatása

2017-11-06 10:33:35

„Nagyon szeretem, hogy boldoggá teszem az embereket - akárhogyan is. Még ha csak fél órára is. Ha szerencsésnek érzik magukat általam, jól érzik magukat, vagy mosolyt csalok egy szomorú arcra - számomra ez megfizethetetlen”

Freddie Mercury

Jó hangulatú, teltházas, igazi XXI. századi koncert volt szombaton az Arénában. A Queen járt nálunk Adam Lamberttel. A zenekart mindenki ismeri, elsősorban a tragikusan, fiatalon elhunyt Freddie Mercury miatt. Sajnos az 1986-os budapesti koncertnek nem voltam részese, de a koncertfilm profi módon közvetítette az életérzést. Paul Rogers énekessel már láttam őket, a George Michaellel felvett „Somebody to love” pedig  egyik kedvencem. De nagyon kíváncsi voltam, hogy élőben milyen hatással lesz rám a banda 2017-ben. Különösen izgultam, hogy Brian May, legendás gitáros itt legyen, hiszen tavaly igen súlyos betegsége miatt lemondani kényszerült a koncerteket.

Adam Lambert fiatal, dinamikus, jó hangú énekes, aki – elmondása szerint – a nézőkkel együtt akart tisztelegni Mercury előtt, anélkül, hogy megpróbálna a helyébe lépni. Számomra nem mindegyik híres dal szólt részéről egyforma minőségben, de lendületessége, és magas hangjainak tisztasága elsöprő sikert hozott számára. A performance-a kicsit Robbie Williams-ére hajazott, időnként pl. koronával a fején túlzó volt, de jót tett az előadásnak, hogy fiatalos dinamizmust vitt bele. Saját száma, a „Whataya want from me?” (Mit akarsz tőlem?), amit éppen tegnap is hallottam a rádióban, csodálatosan szólt.

Nekem Brian May teljesítménye volt azonban igazán lenyűgöző: a 70 éves gitáros a hátán vitte a koncertet, és semmivel sem volt lassabb, kimértebb vagy papásabb a fiatal Lambertnél. A Rolling Stone magazin 2011-es, minden idők legjobb gitárosairól készített listája szerint May a 26. helyen áll. (Zárójelben: Mivel Mark Knopfler (Dire Straits) csak 44., Carlos Santana csak 20., míg a zeneszerzőnek és énekesnek fantasztikus, ám gitárosnak talán nem annyira kiemelkedő George Harrison 11.– így nem tűnik elfogultságmentesnek a lista. Az meg „negatív” hab a tortán, hogy Gary Moore, Paco di Lucia, Al di Meola, Pat Metheny hiányzik a legjobbak közül!)

A koncert megható részlete volt a „Tavaszi szél vizet áraszt” közönség általi eléneklése, Brian May gitárkíséretével. Persze az 1986-os Freddie Mercury éneklést, hibátlan magyar kiejtéssel, semmi nem múlhatja felül.

A technikai megoldások futurisztikusak voltak, különösen Mercury jelenléte volt megdöbbentően élő. Amikor megénekeltette a helybeli közönséget, a végén egy „fuck you” kíséretében – szinte feltámadásszerű volt.

Mindnyájan, akik ott voltunk, egy igazi élménnyel lettünk gazdagabbak. Az előadás nem hivatalos felvételei a You tube-on már visszaköszönnek, és talán a hangulatból valamit visszaadnak.

Búcsúzzunk hát két ikonikus You tube Queen videóval:És 2017-ben ugyanez:


 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu