Kikapcsolódás

Toszkán mozaikok 2. rész

2021-09-29 09:22:50

“Firenze, a művészetek történelmének, a reneszánsznak legnagyobb városa. A szépség, nemesség, gazdagság, béke, virágok feledhetetlen városa”

Dsida Jenő

 

Nagyon sok dolog elvarázsolt a három napos toszkán kirándulásaink során. A Cinque Terre színes, tengerparti falvai, Pisa monumentális Dómja és a ferde tornya, Montecatini Terme monarchikus hangulatot sugárzó kisvárosa, Lucca középkort idéző városa, Montecatini Alto funiculare-ral meglátogatható aprócska, ékszerdobozra hasonlító városkája. 

Most részletesebben, Puccini nyomába eredünk Torre del Lagoban, és a főváros, Firenze kevésbé ismert érdekességeivel foglalkozunk.

Dióhéjban - Pucciniről

A Lucca-i szülőház (kivülről megnézhettük) szegénységéből indult, és világhírű zeneszerzővé vált Puccini élettörténete: meseszerű. A Torre del Lago-i, tóparti pazar berendezésű villa jól reprezentálja, hogy később zeneszerzői nagyságát nem csak erkölcsileg, de anyagilag is honorálták.

Puccini nem szerette a “társaságbeli tündöklést”, az iránta megnyilvánuló rajongást. Visszavonultan szeretett élni és alkotni. Erre azért is nagy szüksége volt, mert egyik iskolatársa feleségébe szeretett bele, akivel 19 évig vadházasságban élt. Emiatt zaklatták és kiközösítették. Csak 1904-ben - a férj halála után - házasodhattak össze. Puccini - elmondása szerint - szeretett kacsákra. librettokra és nőkre vadászni, de egyetlen szerelmének, feleségét, Elvirát tartotta. Elvira azonban betegesen féltékeny volt, és súlyos helyzetbe sodorta magát és Puccinit is. Doria, 16 éves, náluk szolgáló cselédlányt nyilvánosan megvádolta azzal, hogy a férje szeretője. A fiatal lány a támadásokat nem tudta elviselni, öngyilkos lett. A boncolási jegyzőkönyv szerint szűz volt. Doria családja bűnvádi eljárást indított Elvira ellen, és csak nagy nehezen álltak el a vádtól. Puccinit nagyon megviselte a lány halála. 

A Torre del Lago-i ház élethűen idézi vissza fotókban és tárgyakban a páratlanul gazdag életművet, és Puccini magánéletbe is széles bepillantást enged. Nézelődés közben halk Puccini muzsika szól, mely igazán emlékezetessé teszi a látogatást. Az egész hatás olyan, mintha Puccini bármikor beléphetne.

Firenze - élő múzeum

A toszkán főváros - tényleg  élő múzeum, így néhány óra alatt csak benyomásokat tudunk szerezni. 

A Dóm - kihagyhatatlan, mert olyan lenyűgöző, hogy láttára megakad a lélegzet. 500 év alatt érte el mai állapotát, különösen a márvány borítások vettek igénybe hatalmas időmennyiséget. A Kupola rekord idő alatt, 14 év alatt készült el. De az alátámasztás nélküli megtervezése igazi bravúr volt. Többen pályáztak: a feladat az volt, hogy képzeljenek el egy tojást, ami nem dől fel. Brunelleschi egy furfangos ötlettel állt elő: a tojás alsó részét megtörve képezett egyenesen álló felületet. És az elképzelés működött! Igazán impozáns!

A Piazza Vecchio látványa a szebbnél szebb szobrokkal együtt - ismét egy csoda. A Városháza épület ottjártunkkor nem volt látogatható, éppen a G20 mezőgazdasági miniszterei tanácskoztak. Apropó, tanácskozás: a középkorban a tanácstagok 2 hónapig összezárva üléseztek, senki nem hagyhatta el az épületet. A polgármestert 1 évre választották, de nem lehetett helyi illetékességű. Így a korrupció nem tudott meggyökeresedni.

A tér kiemelkedő látványossága a Dávid szobor (másolata.) A fantasztikus szobor-alkotással kapcsolatban két érdekességet hallottunk: A megrendelő nagynak találta Dávid orrát, és kérte Michelangelo-t, hogy tegye kisebbé.. Természetesen Michelangelo-nak esze ágában sem volt, de úgy tett, mintha márványporral  ez megtenné. A megrendelő ezután már elégedett volt, nem vette észre a turpisságot.. 

Bár a szobor carrarai márványból készült, az 1970-es években kiderült, hogy nem a legjobb minőségű volt az alapanyag. Ekkortájt egy elmebajos levágta a szobor lábujját, és a szobor márvány-szerkezetét ekkor megvizsgálták. Érdekesség: az elkövető 10 évi elmegyógyintézeti kezelés után múzeumi tárlatvezető lett!

Két firenzei nevezetes épületről is hallottunk rövid ismertetőt. Egy kis templom a Dante-negyedben idézi Beatrice-t, Dante szerelmét, akit ma csodatevőként szeretnek. A COVID idején bezárt templom ajtajába sok-sok cédulát tűztek, kérve segítségét személyes problémák megoldásában.

A La Torre della Pagliazza egy lakótorony a Dante negyedben. Egy ideig börtönként is funkcionált, ahol szalmán feküdtek a rabok. Most az egyik legdrágább szállodának a otthont.

A Santa Croce templom, mely kiválóságok nyugvóhelye pl. Dante, Machiavelli, Rossini, Michelangelo - homlokzatán egy hatágú csillaggal szembesülünk.Két teória is napvilágot látott ennek miértjéről: az egyik Jézus izraelita eredetére utal, a másik viszont arra hivatkozik, hogy az építő volt zsidó. A katolikus templomban - vallási okokból - az építőt nem temethették el, a lépcső alatt van nyughelye.

Kis firenzei furcsaságok

Aki postán levelet vagy más küldeményt akar továbbíttatni, vigyázzon a házszámokkal. Az “r” ( rosso=vörös) számok nem a privát épületeket jelzik, míg a kék házszámokkal a lakáscélú épületeket különböztetik meg. 

A házak falán, az alsó traktusban gondosan megtervezett és kivitelezett lyukak találhatók. Ki gondolná, hogy ezek házi borkimérésre szolgátak: ezeken keresztül lehetett az utcára kijuttatni a nedűt? Az olaszok a COVID idején, a lezárások alatt újra funkcionáltatták! Hiába, nemcsak a magyar ember találékony!

A vidám utcatáblák mosolyra fakasztják a rájuk pillantókat. Eleinte tiltották a művésznek, hogy az utcatáblákat dekorálja, de hiába a tiltás, újra meg újra visszakerültek. Mivel a táblák rendeltetése nem változott, a hatóságok hagyták. Az egyik ilyen táblán a behajtani tilos táblán a fehér vonalat éppen a hóna alá csapja egy rárajzolt figura.

Végül egy megható, egyedülálló kezdeményezésről teszünk említést: 1244. óta(!) Firenzében működik a Misericordia di Firenze, mely szervezet teljesen önkéntes alapon (!), az irgalmasság szem előtt tartásával segíti és támogatja a rászorulókat.

Mindenkinek csak figyelmébe ajánlani tudom az Alexander McCall Smith könyvének címében rejlő felhívást: "Találkozzunk Toscanaban!"

És egy kis bolyongás ebben a csodálatos városban: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu