KikapcsolódásNot Only For Sexagenarians

Tenger, napfény, dolce vita

Sea, sun, dolce vita

2025-09-11 13:57:05


"Milyen ember az, aki nem tud örülni a delfineknek?"
Zorba, a görög c. filmből

 Igen, Görögország szigetei olyan helyek, ahol mindennek lehet örülni: a napfénynek, a tengernek, a leandereknek, a bougenvilliáknak, a delfineknek és a teknősöknek. Zakynthos 40X20 km nagyságú szigete valóságos földi paradicsom. Nem luxusával tűnik annak, hiszen itt nem gazdagok élnek, hanem egyszerűségével, természetes örömforrásaival, mint a természet szépségén túl a finom étkek, a kellemes italok, a zene és a görög vendégszeretet.
A tenger szinte minden pillanatban változó,  ezerszínű kékje elvarázsolja az embert, kedvünk támad Odüsszeuszként bolyongani és várni a szirének énekét. A homokos tengerfenék kristálytiszta, langyos érzetű víze igazán páratlan fürdőélményt nyújt. Még a szelet is meg lehet szeretni, mely tarajos hullámokat vet a vízben, és elviselhetővé teszi a forróságot is.
Na, és az ételek!
A mediterrán konyha cimborassoja: uborka, paradicsom, paprika, hagyma, olaj- és kapribogyó minden mennyiségben! Jó fetával körítve , olíva olajjal és balzsamecettel megöntözve - már kész is az egyszerű és nagyszerű görög saláta. Tégy hozzá gyrost vagy souvlakit (rablóhús), sajttal és sonkával töltött krumplit vagy sült krumplit - és már jól is laktál. Persze falatozhatsz darált hússal rakott padlizsánt ( muszakát) vagy szőlőlevélbe töltött fűszeres rizst, kitűnő a sütőben elkészített töltött paradicsom vagy kaliforniai paprika is.
Egy hét ebben a fantasztikus környezetben igazi kikapcsolódás. A Neckermann Partner Utazási irodában, a Karthago Tours bevonásával négy barátnő tengerre néző, erkélyes szobában élvezte az életet a családias Alykanas Village hotelben, számos kültéri medencével, közvetlenül a tengerparton. A félpanziós ellátás változatos ízvilággal, sok tengeri étellel és görög specialitásokkal - húsiimádó, vegetariánus és vegán szállodalakóknak is bőségesen tartalmazott jobbnál-jobb falatokat.
Naphosszat a tenger szépségén bámészkodva lazítottunk, beszélgettünk, olvasgattunk, pancsoltunk, sőt privát acqua fitnesst is tartottunk magunknak a medencék valamelyikében. Ott tartózkodásunk alatt állandó vevői lettünk a "Vitamine!" csatakiáltással 12:30 tájban megjelenő gyümölcsárusnak. Ízletes görög- és sárgadinnye, őszibarack, szőlő, eper, ananász gusztusosan kiporciózva, átlátszó műanyag dobozban, egy görög zászlócskával a tetején - azonnali habzsolás tárgyává vált.
"Egyszóval": a dolce far niente mediterrán szokását gyakoroltuk - meglehetős sikerrel. 
Ne felejtsük el megemlíteni a shoppingolást sem: az ajándéktárgyak szemet gyönyörködtető és pénztárcát is kímélő kavalkádja megtette hatását, hiszen édességek, olívaolaj termékek, ékszerek, sálak, strandruhák szép mennyiségben találtak gazdára. Nem kis izgalmat keltett ezért csomagjaink lemérése, nehogy túlsúlyt kelljen fizetni. Ekkor jött a jó magyar turpisság, ügyesen álcázni kellett a repülőre felvihető csomagok számát és súlyát.
Kirándulás a sziget körül
Egyik nap buszos kirándulást tettünk körbe a szigeten. Belepillantottunk a szorgalmas, bár szívinfarktusra okot nem adó gyorsaságú helyiek életébe. Szikszai Edina tűzről pattant, jó felkészültségű, kellemes humorú idegenvezetőnk sokat mesélt az itt élők nem túl könnyű életéről. A férfiak két munkahelyen is dolgoznak a családjuk megélhetéséért. A nők a hagyományos családmodell ellenére egyre inkább bevonódnak a munkába a gyereknevelés mellett. Főként az energiaköltségek nagysága terheli meg a családok költségvetését. 
Elszomorító volt látni a gyakori gyújtogatások következtében lekopaszodott, üszkös fákkal borított hegyoldalakat. Ilyenkor sajnos elpusztul a megélhetést nyújtó olívaligetek egy része is. 
Az olívaszüret októbertől februárig tart. Sok itt élő családot érint az olívatermelés. Fel is kerestünk egy olívaolaj készítő manufakturát  (Aristeon), ahol betekintést kaptunk az olajkészítés rejtelmeibe. Tíz gép segítségével válogatják, préselik, centrifugálják és szűrik az olajat. Érdekes volt megtudni, hogy a sajtolás melléktermékét szárítva, fűtésre használják. Idegenvezetőnk állítja, hogy a legfinomabb a szűretlen olaj, a legjobb minőségű pedig a dopia névre hallgató. Natúr és többféleképpen ízesített (pl. rozmaring, fokhagyma, chili) olajat kóstoltunk kis kenyérkockákon, és természetesen vásároltunk poggyászunk súlyát gyarapító olajtermékeket, ideértve finom kozmetikumokat is. Edina ajánlotta a nagy sikert arató, randira szánt, "stratégiai pontokra felhelyezhető" csillámos olívakészítményt is.
A sziget északi felénél található Skinari szélmalmok tövében leírhatatlanul szép panoráma nyílik az ezerkék tenger kék barlangjaira. A képeslapra illő öböl fehér homokos partjával sajnos nem látogatható, a hajókról is csak tisztes távolságban csodálható meg. Nem úgy a kénes forrásokról híres, türkíz színű tengervízével büszkélkedő, aprócska Xigia strand, ahol lehet fürdőzni, ezzel törekedve az örök szépség elérésére.
Szólnunk kell a Navagio öböl felett magasodó kilátóról, melyet egy kis túrával lehet felkeresni. Itt árválkodik a tenger mélyén a kalózhajóként elhíresült, 1980-ban elsüllyedt Panajotisz nevű teherhajó. Misztikusan kalózhajónak titulálták, pedig igazából csak árut szállított. A kapitányt felmentették a csempészáru szállítás vádja alól, de tudjuk, hogy egy turista látványosságnál jobban hangzik a "kalózhajó" minősítés.
A Marathonisi szigeten és a Keri barlangoknál a szerencsések teknősöket, sőt akár delfineket is megfigyelhetnek. Az álcserepes teknőc a sziget jelképe: minden emléktárgyüzletben hemzsegnek a kicsi és nagy, plüss és egyéb anyagokból készített, barátságos állatkák.
Nem ejtettünk szót még a csöppnyi fővárosról, Zakynthos városról. Ha pezsegni szeretnél, érdemes felkeresni - főként az esti órákban - a fővárost. Kávézók, éttermek, bárok, fagyizók, üzletek, butikok egész sora vonzza a turistákat. Egy finom koktél vagy egy kiváló pisztácia fagyi íze - örökké felidézhető marad. Az épületek rendezettek, a nagy terek elegendő helyet nyújtanak a hömpölygő turista forgalomnak a nyári főszezonban is.
A leírtakból jól leszűrhető, hogy az igazi nyár minden rekvizítuma egy csokorba szedhető ezen a páratlan szépségű kis szigeten. Mindenkinek ajánlani tudom ezt a kihagyhatatlan élményt!

Kilátás az erkélyünkről - a tenger túloldalán Kefalónia:


 tenger, görög élmények, Zakynthos, Alykanas


 Xigia, a kénes-sós csoda-vizes strand:


 görög élmények, Zakynthos, Xigia, strandok


A káprázatos lagúna a Navagio kilátóról:


 kék lagúna, Zakynthos, Navagio kilátó, tenger


 

DrKónya Judit


Sixties.hu