Kikapcsolódás

Hogyan legyünk mediteránok Közép-Európában?

2022-08-19 15:05:00

Messzire utazol,
sokat végignézhetsz.
Ha szemednek elege volt,
majd akkor: emlékezz!”

Tarasz Sevcsenko

Ki gondolta volna, hogy nem kell Dél-Európába ellátogatni ahhoz, hogy átélhessük az örömmel teljes mediterrán életérzést? És Brno tényleg megtestesít mindent, amit az ember ehhez az érzéshez társít: az együtt-létezés felszabadultságát, a felhőtlen semmittevést, az elcsodálkozást a ”lét elviselhetetlen könnyűségén.” Ez utóbbi megfogalmazást a város szülöttétől, Kunderától kölcsönöztük.

Ide tettünk villámlátogatást kedves barátnőmmel. A két nap rövid volt, de tartalmas. Hiába, Brno-t nemcsak látni, de érezni kell!

Néhány szó a morva fővárosról

Csehország második legnagyobb városa, kb. 800.000 lakossal. Az igazságszolgáltatási intézmények nem Prágában, hanem itt székelnek, mint pl. az Alkotmánybíróság, a Legfelső Bíróság, a Legfelső Ügyészség, a Közigazgatási Bíróság. 13 felsőfokú intézményt tartanak számon kb. 90.000 diákkal. Brno-t a cseh szilíciumvölgyként is emlegetik, ahol a genetika, az agykutatás és a nanotechnológia kiemelkedő tudósai tevékenykednek.

A város most ünnepli szülöttének, Gregor Mendelnek a 200. születésnapját, aki ágostonrendi szerezetes-botanikus volt, és a tudományos örökléstan megalapítójaként tartják számon a világon.

A nem túl-aggódott hétköznapokról

Az óváros újjáépített, tiszta és szép – csodálatos műemlékekkel és épületekkel. (Persze itt is szembesülhetünk néhány, városképileg oda nem illő épülettel). Mindez nem rontja jó érzésünket. Ez azonban csupán egy jó pont lehetne az élményszerzéshez. Varázsát az a légkör adja, amit a franciák „joie de vivre” (életöröm) szóval fejeznek ki, ami a létezés apró örömeinek megélését jelenti. Feltűnően sok kisgyerek és sok fiatal telíti meg a macskaköves utcákat, tereket. Beszélgetnek, nevetgélnek és söröznek. A tömegből is jól kivehető, hogy nem külföldiek. Amikor láthatóan hétköznapi életüket élik, munkából, vásárlásból sietnek hazafelé, akkor sem ül ki arcukra a rohanás, a stressz.

Szinte megszámlálhatatlan kiülős söröző, vendéglő, kávézó van. (Cukrászda kevesebb.) Időnként helyet sem lehet találni bennük. A Vár és a Katedrális körül sok-sok pad várja a pihenni vágyókat. A főtéren a szökőkút körül és még több helyén az óvárosnak nyugágyakban lazulnak és nézelődnek kicsik és nagyok – korosztályoktól függetlenül. Ez ellensúlyozni látszik a magány érzését, lehetőséget nyújt a beszélgetésekre akár idegenek között is. Még a hétköznapi késő estéken is tengerparti hangulat uralkodik. Nem találkoztunk elégedetlenkedő, szorongó, mindenben a hibát kereső embereket. Talán a sok diák ad hangulati lökést a városnak, no meg a kellemes nyári idő.

Érdekes volt megfigyelni, hogy kevesebb a tetovált ember, viszont sok a szép és csinos lány – ragyogó bőrrel, ápolt hosszú hajjal – plasztikai beavatkozások nélkül. Feltűnő volt, hogy kevesebb volt a telefonnyomogatás, képesek voltak vidáman csevegni, nevetgélni technikai vívmányok nélkül is. Összességében az az érzésünk, hogy itt a magány száműzetésbe került.

Amit látni kell

Az útikönyvek és az internet sok-sok látnivalót ajánl figyelmünkbe. Mi itt a három – számunkra legjelentősebb - élményeinket adjuk közre.

Előljáróban érdemes megjegyezni, hogy szállásunk (ADC Apartmany) a Svoboda tértől mindössze 90 lépésre volt a Behounska 4. alatt. A szállás szomszédságában van 2 olyan kávézó – bisztró is, amelyről később még beszélünk. (A Lavaza és a Jean Paul’s hálózzat egyik étterme.) Mivel minden műemlék kőhajításnyira volt, nem kellett egyetlen percet sem közlekedéssel tölteni.

Az Óvárosháza

Több érdekesség is tapad az 1240-es években épített, később ferdetornyú épülethez, melynek reneszánsz udvara is szép élményt nyújt. A ferde torony, mely kicsit sem hasonlít a Pisa-ihoz, a bécsi Stephan dómon is dolgozó Anton Pilgram alkotása. A népnyelv szerint a vártnál kisebb összeggel jutalmazott mester azért építette ilyenre, mert tudatni akarta, hogy a város vezetői nem egyenes emberek.

Itt csodálhatjuk meg azt a brünoi sárkányként emlegetett, a folyosó mennyezetéről lelógó kitömött krokodilt is, mely az egyik monda szerint egy hőstett eredménye. A Svratka folyón felúszó, a várost rettegésben tartó krokodilt egy vándorlegény úgy győzte le, hogy egy kibelezett ökörbe oltatlan meszet öntött, amit a krokodil felfalt és elpusztult.

Ugyanitt, a városháza folyosójának falán van Brno egy másik jelképe, a kerék is. Természetesen ehhez is tartozik egy történet. Egy lednicei bognár fogadást kötött, hogy 12 órán belül kivág egy fát, kereket készít belőle és elgurítja az 50 km-re levő Brnoig. Azt hihetnénk, hogy a fogadást megnyerve a környék leggazdagabb kerékgyártójává vált. De éppen ellenkezőleg! Az emberek a hihetetlen tettet az ördögnek tulajdonították, a bognár nem kapott megbízásokat, nincstelenként hunyt el.

A Szent Péter Pál katedrális

A mai formájában neogótikus elemekkel is díszített műremek a Petrov hegy tetején álló XI. századi kápolna helyén impozánsan magasodik. Több évszázadon keresztül épült gótikus és barokk stílusjegyekkel. A bejárata melletti, kívül levő kő-szószék az 1451-ben itt járt pápai apostoli nuncius, Kapisztrán Szent János beszédének emléke. Ő volt az, aki 1456 tavaszán „összegyűjtötte a magyar keresztes sereget, ami egy szerencsés véletlen által is segítve legyőzte Nándorfehérvárnál II. Mehmed szultán seregét, jó időre megállítva a törökök terjeszkedését.” ( docs. google. com) A svédek Brno alóli elűzése emlékére itt már 11 órakor is szólnak a harangok.

Spielberk vára

A vár 1277-ben gótikus alapokon épült, majd a XVVII. századi barokk jegyeit is magán viseli. A szépen felújított várnak van magyar emléke: a „nemzetek börtönének” is használt épületben sok magyar jakobinust tartottak fogva, köztük Kazinczy Ferencet is, aki az itt töltött időkről a „Fogságom naplója” c. művében írt. Emléktábla őrzi emléküket. De itt raboskodott 1855-ben történő bezárásáig számos olasz és lengyel hazafi is. A kertben egy szép emlékmű jelzi az olasz carbonari, monarchia ellenes mozgalom vezetőinek itt megélt börtönéveit. Silvio Pellico költő 8 évig volt falai között. Itt született meg a „Le mie prigioni” (Börtöneim) c. világhírűvé vált műve is.

Brno szobrai

Jellemző a városra, hogy váratlan helyeken – épületek tetején csücsülve, épületek között függeszkedve modern szobrokba ütközünk. A két legjellemzőbbet felidézzük.

A Svoboda (Szabadság) téren található fekete gránit óramű 2010-ben épült. Egy 6 méter magasságú töltényhüvelyre hasonlít, mely a 30 éves háború alatti svédek elleni hősies védelem jelképe.

A Moravska (Morva) téren levő 8 méter magas lovasszobor valószerűtlenül hosszú lábakkal 2015. óta díszíti a teret. A bátorságot szimbolizálja.

Kulináris élményeink

Egy kirándulás sem lehet teljes, ha nem kísérik gasztro-élmények is. Nekünk olyan szerencsénk volt, hogy karnyújtásnyira számos söröző, étterem kínált kellemes perceket finom ételekkel, italokkal és kinti ücsörgéssel. Ezek közül 3 igazán említésre méltó:

A Jean-Paul’s étterem – több helyszínen – tiszteleg Belmondo előtt, egy hatalmas festménnyel is tiszteleg sokunk kedves színész-legendájára. Vicces azonban, hogy nem francia, hanem olasz ételeket kínál kiemelkedő minőségben. Nem véletlen, hogy csak harmadik próbálkozásra kaptunk helyet.

A Lavaza szállásunk tőszomszédságában volt, igazi kuriózum. Kicsit emlékeztet a Király u. 26-ra (Twenty six), mert itt is a növényeké a főszerep. Csendes, hangulatos a bisztró kívül-belül. A buja növényzet, az aranyhalakkal teli kis tó paradicsomi hangulatot teremt. A kellemes, andalító zene jó aláfestést nyújt az élvezetes ott-tartózkodáshoz. A brunch-ként elfogadott Caprese-s Panini fenséges fogás volt.

Gasztro élményeink koronáját a Szent Péter Pál katedrális alatt elhelyezkedő kertes étterem, a L’Eau Vive  tette fel. A csodás virágok, a festői Madonna szobor és az alatta levő kis szökőkút szépen keretezi a családiasan elhelyezett asztalokat. Végre kaphattunk autentikus cseh ételt is a különben francia specialitásokra koncentráló étteremben. Finoman puhára sütött disznóhús knédlivel és káposztafőzelékkel – igazán jól sikerült. A kivilágított templom, mint háttér meghitté tette a vacsorázást. Ami felejthetetlenné tette az estét, az az ázsiai és afrikai saját népviseletükben kiszolgáló hölgy Ave Maria dal előadása gitárkísérettel. A francia dal szövegét kézhez is kaptuk. Megható volt.

A 260 km-re levő, kényelmes vonattal jól megközelíthető, olcsó szállás lehetőségekben bővelkedő város meglátogatását kötelezővé tenném aggódós - szorongó, búval bélelt időkre. Persze a fiatalos lendülethez a jóízű sörök és a morvai borok élvezetéről sem szabad elfelejtkezni.

Irány Brno! 

DrKónya Judit


Sixties.hu