Kikapcsolódás

Egy hétig krétai voltam

2019-09-27 15:08:41

Így egykor a szép krétai nők füzére
lebegte körül tánccal a díszes oltárt,
a lábuk a rét lágy füve közt suhant át”
Szapphó

Azúrkék égbolt, szikrázó napsütés, türkizből sötétkékbe hajló tenger, pazar, buja növényzet, finom étel-ital és sokféle szórakozás – kell-e ennél több egy kellemes kikapcsolódáshoz?

Bizony, kell! A krétaiak életöröme és vendégszeretete.

Néhány apró mozzanat, mely bizonyítja ezt:

  •  a Venus butikban a stylistként is kiváló, vidám tulajdonosnő szerint mindent elmond a krétai mentalitásról az, hogy karácsonykor 24 fokban barbecueznak a kertben, és ha véletlenül borús napok jönnek, egy jó      zene mellett gyönyörködik színpompás ruhatárában, és próbálgatja, mi- mivel passzol a legjobban össze,
  • a Pelagia Bay hotel (szállásunk) éttermének kedves felszolgálója egy pohár ajándék borral kínál meg bennünket egy olyan vacsora után, amiről a kirándulás miatt teljességgel elkéstünk,
  • a Le Gourmet tengerparti „törzshelyünkön” mindig kedveskedtek édességgel vagy gyümölccsel a ház ajándékaként, sőt a rövidesen magyarországi üzleti útra induló idős tulajdonos kis marketing apróságokkal bizonyította a krétaiak vendégszeretetét,
  • a Chrissi sziget életvidám bármixere szívesen fotózkodott velünk, miután Tom Cruise-t megszégyenítő lazasággal keverte a koktélunkat,
  • a három nyelven kiválóan csevegő, csupa élet helyi idegenvezető a heti négyszer megtett Chrissi szigeti kalauzolást sosem unja meg.

Ezen mentalitás mellett a lét varázslatos könnyűségét éreztük, mintha itt egy perc nem is 60 másodpercből állna. Az édes semmittevést feledtette a kisebb bosszúságokat, a nyikorgó ágyat, a 4 percenként ki- és be kapcsolódó hűtőszekrényt, valamint a szúnyogháló hiányát, melyet a szúnyogok jól ki is használtak.

És még nem is szóltunk a páratlan élményekről, melyeket a Budavár Tours szervezésében szereztünk meg!

Íme néhány saját fotó először állomáshelyünkről, Agia Pelagiáról, főként annak tengerpartjáról, mely mindenkit meggyőzhet arról, hogy mesém igaz.


 tengerpart, Kréta, Pelagia


Egy hangulatos tengerparti kép Pelagia egyik strandjáról 


 Pelagia, tengeri látkép, bougenvillia bokor


Gyönyörű kilátás a tengerre bougainvillea bokorral 


 kavicsszobor, tengerpart, Pelagia


Első kavics alkotásomról

Most kicsit időzzünk a szebbnél-szebb látnivalóknál!

Spinalonga – a leprások szigete

Egy igazán érdekes fekvésű és történelmi múltú szigetről beszélhetünk, mely jelentős erődrendszerrel rendelkezik, ami a törököket 50 éven át tartó küzdelemre kárhoztatta a sziget bevétele érdekében. A törökök 1912-ben történő kivonulása után egészen 1957-ig (!) lepratelep működött itt , először szánalmasan szegény, majd tehetős körülmények között. Az elzárt világ megható történeteket hozott az ott élők életébe, különösen azért, mert a halálosnak hitt fertőző betegség miatt családok váltak szét, akár örökre. A betegek között szerelmek szövődtek, gyermekek születtek – az élet a kirekesztettek között rendes mederben folydogált. És szerencsére sokan meggyógyultak, talán néhány közülük, ma is él. Victoria Hislop: A sziget c. regénye izgalmas olvasmány, mely az ott élők elmesélése alapján született.


Spinalonga, Kréta, velencei erőd 


Spinalonga a hajóról

Knossos-Heraklion

A krétai utak megkerülhetetlen élménye a Knossos-i Palota meglátogatása. 4000 éves időutazásra hívnak bennünket a szép állapotban megmaradt romok. Bár a régész-szakma álláspontja megoszlik arról, hogy vajon Sir Arthur Evans jól tette-e, hogy időnként betonnal kiegészítette a megmaradt épületmaradványokat, és a Heraklioni Archeológiai Múzeumban található eredeti leletek alapján felékesítette festményekkel a falakat. A látogatók többségi véleménye, hogy sokat segített a pótló-munka a korszak megértésében. Idegenvezetőnk elhalmozott bennünket mítoszokkal: a Minotaurus bebörtönözéséről, mely börtönt a más mondából ismert Daidalos építette, Ariadne fonaláról, és a Kyklopsról, akiről csupán az volt ismert, hogy egyszemű szörny volt. Megtudtuk, hogy a minosziak által már ismert egykarú csörlőt öltöztették fel mitikus tulajdonságokkal.

A Múzeum hallatlan gazdagságú leleteket tartogat a látogatóinak: gyönyörű, ma is örömmel elfogadható használati tárgyakat, fegyvereket, ékszereket. Elbűvöli az embert, hogy mennyi mindent tudtak már ez időtájt, milyen maradandó szépségeket hozott létre ez a Pompeihez hasonlóan egy vulkánkitöréssel elpusztított kultúra. A minosziak – eltérően az egyiptomiaktól – nem a halálra készültek, életigenlésüket mutatja a még mai is csodálatra méltó tárgyak sokasága, nem beszélve a nap mint nap hordott gyönyörű ékszerekről.


 Knossos, minoszi kultúra, Kréta


A híre-nevezetes Knossos-i romok


 Heraklion Múzeum, Knossosi leletek, Kréta


Ugye, milyen gyönyörűek ezek a közel 4000 éves tárgyak?

Chrissi sziget

A „Chrissi” szó görögül aranyat jelent. Nevét valószínűleg különleges, fehéren csillogó homokjáról kapta, vagy arról, hogy a kalózok itt kincseket rejtettek el. Ez valóban egy látogatás volt a Paradicsomban! A Natura 2000 által védett, háborítatlan, kis szigeten csak néhány órát lehet eltölteni, lakóház vagy szálloda egyáltalán nincs, néhány snack bar szolgálja ki az éhező-szomjazó turistákat. A fehér homok és a türkiz tenger a Bahamákat idézi. Itt forgatták a Bounty csoki reklámját is. A fehér, kiszáradt fatörzsek, és a hófehér homok valószerűtlenül Robinson-i tájat varázsol elénk. Ahol úgy érezhetjük, hogy bármikor találkozhatunk Péntekkel. A sziget Európa legdélibb pontja, 300 km-re fekszik Afrikától, egyik oldalát a líbiai tenger nyaldossa. A bárban a mixer jókedvűsége ránk is ránk ragadt, itt igazán helye van egy jó koktélozásnak.


Chrissi sziget, védett sziget, európai trópusi sziget 


Látogatás a Paradicsomban!

Mivel először jártunk Krétán kedves barátnőmmel, így csak „Viszlát, Kréta!” felkiáltással búcsúzhattunk a tengertől és a feledhetetlen élményektől.

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu