Kulturális Élvezetek

Őfelsége jubileuma

2022-06-04 09:20:52

“Ne vegyük magunkat túl komolyan. Egyikünknek sincs monopóliuma a bölcsességre”

II. Erzsébet királynő

Kivételes életút, kivételes személyiség. Talán a kisgyermekeket kivéve mindenki ismeri és tiszteli őt szerte a világon. 70 éve uralkodik, így ő lett a leghosszabb ideje regnáló történelmi személyiség. 14 miniszterelnökkel dolgozott együtt. Higgadtsága, mértékadó viselkedése, kompromisszum-készsége még a monarchia iránt fanyalgókat is elismerésre készteti.

A nagy jubileum kapcsán vessünk egy pillantást az emberre, aki igazán színes egyéniség, semmiféle királynői allűr nem jellemzi. Igyekszik azonban a hagyományokat maximálisan követni.

Erzsébet, a modern nő

A She.hu összeszedte a vagány, modern nőre vonatkozó jellemzőit:

Jogosítvány nélkül vezet, de minthogy a vezetést a háború alatt a brit hadseregben tanulta meg, sőt gépkocsit szerelni is tud - nem lehet panasz vezetési stílusára.

Van saját You tube csatornája, Facebook és Twitter oldala, sőt  újabban Instagram oldala is. Unokáival okos telefont használva sms-ezik.

Kedvenc foglalatosságai

Hobbijai a kutyákhoz és a lovakhoz kötődnek. Első corgie kutyáját, aki Susan névre hallgatott, 18 éves korában kapta ajándékba. Azóta Susan 30 leszármazottja örvendezteti meg a palotában a Királynőt.

A Riderline.hu a lovakkal kapcsolatos szeretetére vonatkozó tényeket kereste meg: 4 évesen kezdett lovagolni Peggy nevű Shetland pónin. Korán elhatározta, hogy lótenyésztő szeretne lenni. kIrálynőként sem hagyta el a lovak szeretetét. Kedvenc lova 1969-1986 között a Burmese fekete kanca volt. Számos versenylova szerepelt sikerrel az Ascot derbyken.Még 93 évesen is lovagolt. 2014.ben a Nemzetközi Lovasszövetség életműdíját adta át II. Erzsébetnek. Fülöp herceg fogathajtó versenyeken vett részt és szakkönyvet is írt erről a sportról. Lányuk, Anna hercegnő Európa bajnok, Zara Philips unokájuk military lovas világbajnok.

A királynő humora

A Nők lapja Erzsébet vicces megjegyzéseiből adott közre néhányat:

Színes ruháival kapcsolatosan: “”Ha bézsben lennék, senki nem tudná, ki vagyok.”

Egy kitűntetés előkészülete során a kitüntetés párnát leejtették, így összekeveredtek a kitüntetések: “Csak tegye őket vissza valahogy, ahogy sikerül. Mindenkinek adok valamit, aztán majd utólag kiválogatják.”

Egy járókelő megjegyeztem hogy hasonlít a királynőre, mire Erzsébet így szólt: “Ez megnyugtató!”

II. Erzsébet, az elegáns hölgy

Élénk színek

A királynő igazi nőként nagy hangsúlyt helyez megjelenésére. Már említettük, hogy szereti a színes ruhákat és kosztümöket, valamint kalapokat hordani, így a napsárga, a kék, a lila, élénk zöld, narancs, pink mind-mind megtalálható ruhatárában, de a bézst nem szívleli, mert jelentéktelennek érzi magát benne. Egyik kedvence a lime zöld, a megújulás, az új kezdet, a remény és a szerencse színe. Jelzés értékű szín is egyben, mert pl. 90 évesen ezzel üzente, hogy nem vonul vissza, új fejezetet nyit életében.

Táskái

A Nők lapja említi egyik cikkében, hogy Erzsébet nagyon szereti a Launer London retiküljeit pl. a Traviata elnevezésűt. Van is belőlük kb. 200 darab. Phil Dampier érdeklődését felkeltette, hogy vajon mit rejt a királynő táskája? A minden hölgy táskájában megtalálható sminktükör, fésű, rúzs, zsebkendő, olvasószemüveg, toll és mentolos cukorka mellett meglepő dolgokat is felfedezhetnénk a retiküljében, a kutyája számára jutalomfalatot, az aznapi újságból keresztrejtvény-kivágást és tollat, mini fényképezőgépet és vasárnaponként 10 fontot a templomi perselybe történő adakozás céljára.

Ékszerei

Az NLC pontosan felkészült a királynő mindennapi ékszer viseléséből. Így gyöngysort mindig visel. Apjától kapta az elsőt 9 éves korában.Az 50-es évektől kezdve a dupla gyöngysort a tripla váltotta fel, de rendelkezik a japán kormánytól pl. egy négysoros chokerrel gyémántos kapoccsal, valamint a katari emír ajándékaként egy hatsoros gyöngysorral is.

A másik ékszer, amit ki nem hagyna, az a gyűrű, mégpedig az, amelyet Fülöp herceg a Philip Antrobus ékszerház segítségével maga tervezett platinából, 1 nagy és 10 kisebb gyémánttal ékesítve. A központi nagy gyémánt nem máshonnan, mint Fülöp édesanyjának, Alíz battenbergi hercegnőnek az esküvői tiarájából származik.

A körömlakk

A királynő hagyománytiszteletét dicséri, hogy 31 év óta hűséges az Essie márka Ballett Slippers halvány rózsaszín körömlakkjához, melyről a fiatalkori balett órái utáni manikűr jut mindig eszébe.Ezt a nem is átlátszatlan, nem is átlátszó lakkot viselte “AZ ördög Pradat visel” c. filmben Miranda Priestly, azaz Meryl Streep. 

Nem marad más hátra, mint jó egészséget kívánjunk a haláláig hazájának szolgálatára felesküdött uralkodónőnek!

Az uralkodót köszöntötte az alábbi összeállítás is:


 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu