Kulturális Élvezetek

Makovecz Imrére emlékezünk

2021-10-31 17:07:18

„Azt gondolom, hogy az építész egy varázsló, és az építészet egy varázslat. Az alkotás, a teremtés folyamatának a varázslata. Aminek szerves része a zene, a hang és persze a csend”

Csernyus Lőrinc

 Egy Kárpát medencei össz-kulturális méretekben gondolkodó, elsősorban organikus építészetéről világhírűvé vált művészre emlékezünk: Makovecz Imre 10 éve már nincs velünk, de egy művész művein keresztül évszázadokon átívelő hatást tudhat magáénak. Makovecz Imre szervesen a tájba illeszkedő, azzal együtt lélegző, több mint 100 építészeti csodája szemünket-lelkünket gyönyörködteti. Egy - egy ilyen épületbe belépve pozitív energia, szeretet, hála és nyugalom áraszt el bennünket. Ki ne érezne így, amikor például Lendván járva az ottani színház és hangversenyterem vagy Kolozsváron a Törökvágási Református Templom tárul szemünk elé, de itthon a Százhalombattai Szent István Katolikus templom vagy a Kakasdon található faluház is ilyen érzetet kelthet bennünk.

Nem véletlen, hogy nemcsak családja, barátai, tanítványai, hanem Kárpát medence szerte megemlékeznek róla. A széles nagyvilág számára talán legemlékezetesebb az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja, melyet ő álmodott meg. A Magyarországtól elcsatolt országrészeket személyesíti meg a pavilon 7 tornya, mely megihlette Kiss Ferenc zeneszerzőt egy ott elhangzott zenemű megalkotására, és arra is, hogy Makovecz Imre beleegyezésével elindítsa a Héttorony Fesztivált. Kisebb megszakításokkal 2002-2004, majd 2012-től folyamatosan (kivéve a tavalyi járvány évet) megtartják ezt a határon átnyúló népzenei- világzenei fesztivált. Érdekessége a 10. alkalommal megrendezett fesztiválnak, hogy a komplex, több kulturális területen érvényesülő gondolkodás mentén a programok során összeölelkezik a népzene és az építészet. Mindezen események a Makovecz Imre által teremtett építményekben zajlanak, összefogva a nagy elődök szellemi hagyatékát.

A Makovecz Alapítvány honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők a gazdag programról. Változatos helyszíneken lehetünk részesei a kiemelkedő kulturális eseményeknek, így az idén november 6. és 21. között Lendva, Kakasd, Bak, Százhalombatta, Makó, Sárospatak, Kolozsvár, Dubai és Budapest ad otthont ezeknek. A dubai világkiállítás magyar pavilonját a sevillai világkiállítás építészeti munkáiban is tevékenyen résztvevő Csernyus Lőrinc, Ybl díjas építész valósította meg. November 19-én itt ad fantasztikus, virtuóz hangversenyt Lajkó Félix és a Szalonna Duett.

A zenei események sajátossága, hogy a kínálat bővül az autentikus népzenei produkciókon kívül olyan népszerű előadókkal, mint Palya Bea, a Bagossy Brothers Company, és Szabó Balázs Bandája.

Egy igen emlékezetesnek ígérkező előadásra is szeretném a figyelmet felhívni: november 20-án a Nemzeti Táncszínházban rendezett gála Makovecz Imre tiszteletére, a Makovecz-i gondolkodásmód táncbeli kifejezésére, műsorra tűzi a „Héttorony-Koncertszínház” c. táncelőadást, Kiss Ferenc zenéjére, Makovecz Pál vezényletével. Közreműködik a Duna Művészegyüttes, Novák Péter és az Etnofon, valamint a Duna szimfonikus zenekar.

Még két érdekesség ismertetésére szánjunk néhány szót.

Az „Ötödik homlokzat kiállítás" Százhalombattán a Makovecz építményeket felülről mutatja be drónok segítségével. Már Lechner Ödönt is megkérdezték, miért borítja épületei tetejét csempével, ki látja ezeket? Válasza szerint a Jóisten és a madarak számára teszi széppé a tetőket. Ezt az igazán különleges élményt ragadja meg a kiállítás, mely a Makovecz- épületeket a „madarak szemével” láttatja.

Bakon, a faluházban „A Viszák, Tündérkertek” címmel nyílik kiállítás, mely a Kárpát medencében őshonos gyümölcsfák megőrzésére vonatkozó kezdeményezés kiteljesedésével foglalkozik. Viszákon Szarvas József színész, Kovács Gyula, pórszombati erdész és Ambrus Lajos író indította el a Tündérkert - mozgalmat, mely ma már az országban több helyszínén is megvalósítja az őshonos fák megmentését. Több mint 3500 fafajta tartozik a védelem alatt álló körben szerte az országban. Ez a kiállítás is a természetközeli ember azon óhaját váltja valóra, mely arra törekszik, hogy természeti kincseink a következő generációk számára is megismerhetőek legyenek.

A Fesztivál - határon innen és túl - 9 zengő ház, 70 művész közreműködésével, 7 kiállítás, 14 koncert, kerekasztal-beszélgetés, táncház és fényfestészet megrendezésével az összetartozást hivatott reprezentálni.

A piliscsabai Makovecz-házak téli képével búcsúzunk:


 organikus építészet, Piliscsaba, Makovecz Imre


 

DrKónya Judit


Sixties.hu