Kulturális Élvezetek

Lendületes évkezdés a Petőfi Irodalmi Múzeumban 1. rész

2018-01-17 10:17:22

„Mi a tűzhely rideg háznak,
Mi a fészek kis madárnak,
Mi a harmat szomju gyepre,
Mi a balzsam égő sebre;
Mi a lámpa sötét éjben,
Mi az árnyék forró délben,...
S mire nincs szó, nincsen képzet:
Az vagy nekem, oh költészet!”

Arany János

Prőhle Gergely főigazgató nagyon sok programmal ismertette meg a jelenlevőket. Az ember csak kapkodta a fejét azon, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és tagintézményei mennyi kulturális eseményt, kiállítást szerveznek idén is. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a PIM a kultúra zászlóvivőjeként Budapesten és vidéki helyszíneken is, egyre több látogatót ismertet meg izgalmasan összeállított kiállításokon az irodalom, a színház, a zene történetével. A főigazgató méltatta munkatársai áldozatos munkáját, melynek köszönhetően a PIM, a Kassák Múzeum, az Ady Emlékmúzeum és a Mesemúzeum látogatottsága számottevően emelkedett.

A még tartó Arany-év szó szerint „bearanyozta” a PIM 2017. évi munkáját – népszerű programjairól elismeréssel beszéltek, s a társadalom szellemi-lelki állapotára is jól hatott Arany munkásságának az eddigieknél szélesebb spektrumú megismerése, közel hozva a költőt a ma emberéhez.

Az Arany-év „farvizein” több idei kiállítás is szerveződik, melyek költészetének valamely kiemelt aspektusait helyezik fókuszba.

Országh Antal fotókiállítása azt hivatott megmutatni, hogyan hatott Aranyra a modernizálódott Budapest, melyet több versében is fotografikus pontossággal idézett meg pl. a Hídavatás c. balladájában.

Ugyancsak „utó-kiállításnak” tekinthető a Képmutogatók című, mely Arany Jánosnak a spiritizmushoz való kapcsolatát idézi fel. A spiritizmus gondolatisága Aranyra is hatott, amikor a szabadságharc leverése utáni lelki válságból kiutat keresett.

Készül a Toldi bábtörténeti kiállítás is. Említésre méltó az Erdélyi János emlékkiállítás, mely a neves népdal- és mondakutató, Arany-kortárs, halálának 150. évfordulójára állít emléket, bemutatva az Erdélyi hagyatékot.

Időszaki kiállítások is gazdagítják a kulturális élmények palettáját: vidámnak, nosztalgikusnak ígérkezik a júniusban megnyíló Balatoni nyár, mely az írók és a Balaton „bensőséges viszonyát” jeleníti meg. Az emberi lélekábrázolás oldaláról megvilágítva - érdekes lesz a Csáth Géza hagyatékának szentelt kiállítás, illetve - némileg ezzel összefüggésben - a pszichoanalitikus gondolkodást bemutató is, mely Freud részvételével, Budapesten megrendezett Pszichoanalitikus Kongresszus 100. évfordulójának tiszteleg.

A budai Várkert rakparti emléklakás-múzeum két évvel ezelőtti bezárása után, Szántó Piroska festőművésznő hagyatékának budapesti bemutatását nagy várakozás előzi meg.

A 2017-ben leköszönt főigazgató, E.Csorba Csilla szervezésében igen érdekes témát ismerhetnek meg az érdeklődők Angyalok az irodalomban címmel.

Prőhle Gergely örömmel informálta a sajtót a Művészeti Tár új szerzeményekkel való bővüléséről. Igen fontosnak tartja a sajtó szerepét abban, hogy - híradásai alapján - aukciókon felbukkannak olyan tárgyak, kéziratok, melyek a közgyűjteményekbe kerülve, közkinccsé válhatnak.

2017-ben három kuriózum-számba menő fényképet vásárolt meg a Múzeum: Arany János családja körében, 1863., Eilinger Ede: Arany János ún. botos-kalapos fényképe, 1882., Srelisky Lipót: Arany János egyetlen unokája, Szél Piroska fényképe 1885.körül. A fényképeken kívül több festmény is bekerült a Művészeti Tárba, melyek Berény Róbert és Füst Milán barátságát kísérték: Berény Róbert: Füst Milán portréja 1929.-ből, Berény Róbert grafikája Füst Milán barátjáról, Varró Istvánról, 1915-ből. És egy másik barátsághoz, Arany-Petőfi barátsághoz is kapcsolható olajkép Jan Styka festőművésztől, aki azt a nagyszebeni csatáról készítette, a középpontban a fehér lovon lovagoló Petőfivel.

A PIM-ben tartandó események közül az alábbiakat említem meg: a Margó Fesztivált 2018. június 6-10. között és október 18-21. között tartják – 70 programmal, a kortárs magyar irodalom színe-javával. A Nyári Fesztiválnak idén az ad különleges rangot, hogy azt a Visegrádi Négyek együttműködésének a jegyében rendezik meg.

A tagintézmények kiállításainak külön fejezetet szentelünk.

Jó szórakozást kívánunk a PIM egyik kellemes, nyári rendezvényének felidézésével: 

DrKónya Judit


Sixties.hu