Kulturális Élvezetek

Két híres hetvenkedő

2019-06-26 09:48:13

„Sokan azt gondolják, hogy nehéz egy színésznővel együtt élni, hát próbálják meg egy művésszel”

Meryl Streep

A napokban ünnepelte születésnapját két világsztár: Lionel Richie és Meryl Streep. Mind a kettő hivatásában kiemelkedő nagyság, méltóak sokak szeretetére és megbecsülésére. Szerencsére mindketten kiváló egészségi állapotban ünnepelhetnek.

Ami első ránézésre közös bennük: nem játszanak rá sztárságukra, nem hangosak szaftos pletykáktól magánéletük. Kiváló minőségben teszik dolgukat és sikereiket a szakma és a közönség is jelentős díjakkal koronázza meg.

Lionel Richie – „Az egyszerűség a kulcsa annak, amit csinálok”

Alabamában született a soul és funky egyik királya. A Commodores együttessel is jelentős sikereket könyvelhetett el az „Easy”, „Sweet Love”, „Just to be close to you” és a „Three times a lady” c. dalokkal. 1982-ben szóló karriert kezdett. A mai napig egyik legszebb ballada fűződik a nevéhez, a „Hello”. A „Say you, say me” Oscar és Golden Globe díjakat is hozott. Nem kevésbé nevezetes a ritmusos, vidám „Dancing on the Ceiling.” Sokunk kedvence a Michael Jacksonnal együtt szerzett „We are the World” 1985-ből, melynek előadásában a korszak úgyszólván minden sztárja énekelt, Ray Charlestól, Tina Turneren át, a szerzőkön kívül pl. Bruce Springsteen-ig. Filmekben is szerepelt, 2010-ben a „Mit gondolsz, ki vagy?” c. dokumentumfilm egyik szereplője volt, 2015-ben egy koncertfilmben szerepelt „Pavarotti és barátai: Duettek” címmel. 2019-ben színészként tűnik fel a „Neverland elhagyása” c. életrajzi filmben.

Mery Streep – Tudod mitől leszel erős? A dühöngő bizonytalanságtól. A gyengeségedből meríted a legtöbb erőt."

Még felsorolni is nehéz, hány filmben, sorozatban szerepelt. A lista impozáns: 85 film- és sorozatszerep, 21 Oscar jelölés – 3 Oscar díj, 38 Golden Globe jelölés, 9 díjat nyert. Első filmje a „Júlia” volt 1977-ben, de már 1978-ban Oscar díjra jelölték a „Szarvasvadász”-ban nyújtott alakításáért. Két nevezetes Oscar díja is fiatalkorához kapcsolódik: 1979-ben a „Kramer kontra Kramer”-ben és a „Sophie választása” c. filmekért. Kedvenceim a „Szív hidjai” Clint Eastwooddal,és a „Távol Afrikától” Robert Redforddal. Ezeket megunhatatlanul akár hányszor meg tudom nézni.

Erős, makacs, de érzékeny asszonyokat formál meg, ám humoros oldalát is megmutatja pl. a „Julia és Julia”-ban, fergeteges a „Mamma Mia”-ban, melyben kitűnően énekel is. Sikerének titka, hogy felvállalja korát, mentes minden sztárallűrtől. A Vogue címlapján is csak 60 éves korában tűnt fel először. Minden alakítását komolyan veszi, pl. megtanulta az angol akcentust a „Vaslady”-hez, megtanult főzni, hogy hitelesen játszhassa el Julia Child híres amerikai szakácsot. A „Dübörög a szívben” gitározó rockladyt alakít, melyhez gitárleckéket vett. Csak azt nem tudom, hogy a világ legrosszabb, de legboldogabb énekesnőjéről szóló „Florence- a tökéletlen hang” c. filmben hogyan tudott ilyen hamisan énekelni, hiszen kiváló a hangja. Na igen, ez a kiemelkedő színész titka!

Kívánjunk boldog születésnapot a művészeknek és magunknak azt, hogy még nagyon hosszú ideig gyönyörködhessünk művészetükben.

A híres-neves We are the World:És a daloló Mery Streep: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu