Kulturális Élvezetek

Egy rejtélyes zenekar fergeteges koncertje

2019-04-13 14:18:53

Rejtély, utam merre vezet,

De járnom könnyebb azt veled,

Kéz a kézben”

Alfred de Musset

A név: Enigma - rejtélyt jelent, és tényleg a misztikum jelentős szerepet tölt be a zenekar zeneiségében.

Michael Cretu, román származású zenész hívta életre ezt a „new age dance project”-nek elnevezett zenei kísérletet, mely lassan 30 éve világsikereket tudhat magáénak.

Néhány szó az együttes megalkotójáról

Cretu 1957-ben Bukarestben született, majd 1975-ben elhagyta Romániát, és Párizsban és Frankfurtban tanult. A 70-es években a Boney M-ben is zenélt, és Mireille Mathieu, Sylvie Vartan lemezein is közreműködött. Szólókarrierje 1978-ban első kislemezével kezdődött (Wild River), de 1985-ben a Samurai c. száma már meghódította a világot. Ő jegyzi feleségének, Sandrának írt „Maria Magdalena” c. dalt is. Producerként támogatta Sandra énekesi pályáját.  1990-ben életre hívta az Enigma projectet, mely igazi zenei csemegét jelentett akkor is és ma is. Ezen együttesben 1990. és 2003. között Sandra is énekelt.

Az Enigma rejtélye

A Zene.hu jól összegzi az Enigma-élmény különlegességeit: „A zenei stílusok szintézise, gregorián zsolozsmázás, etnikus zsoltáréneklés, templomi harangozás, orgonazene és az ehhez hasonló hangszerek egy nagyon különleges, hangulatos és néha még pszichedelikus hangzást is teremtenek.” Első lemezükön, a „MCMXC.a.D”-n gregorián dallamok csendültek fel olyan sikerrel, hogy a lemezből 20 millió példány kelt el, és 282 hétig a lemez fent tanyázott az amerikai Billboard Top 200 listán. A második lemez, a „Cross the Changes” törzsi énekek feldolgozásával büszkélkedhet, és egy világhírű dallal, a „Return to Innocence”-el. Bár rétegzenét játszanak, eddigi 8 lemezük mindig nagy sikert aratott, és igen kelendő az egyre zsugorodó lemezpiacon.

A csoda-koncert

Nemcsak minősége miatt áradozhatunk erről a koncertről, hanem azért is mert egyedülálló: az Enigma ez idáig soha nem turnézott, és show-műsorokban sem lépett fel! Most 3 énekes, akik Cretu mellett sok éven át töltöttek be szóló szerepet a band-ben úgy döntött, hogy megörvendezteti a közönséget egy felejthetetlen hatással. A jamaicai születésű Andru Donalds 1998. és 2008. között, Angel X (Andreas Harde) 1993-ban, míg Fox Lima (Alise Kentnere) 2010-ben szólózott az együttesben. A lemezminőségű hangzás mellett egy képi időutazás tanúi lehetünk, csodálatos klippek segítenek abban, hogy testünket-lelkünket átjárja a zene, szinte pszichedelikus élményt okozva. A Danubius Music szerint: „Az Enigma hangzás mindig számos organikus, kézzel játszott hangszerből állt össze, mint például ütős hangszerek, furulya és gitár, így a show gyakorlatilag az igazi zenei tehetségek gyógyhatású tűzijátéka lesz.” És tényleg elvarázsoltak az ismert és kevésbé ismert számok. A „Why”, a „Return to Innocence”, a „7 lifes” , „Sadeness” - csak néhány kiemelt példa, a 20 számot megközelítő kínálatból. Az egyik legutóbbi, az „Amen” az Enigma himnusza lehetne. A közönséget megszólító- megénekeltető Donalds magas és mély regiszterekben is hibátlan hangja és szórakoztató személyisége jól ellenpontozta a misztikus, rejtélyes, ünnepélyes impressziókat.

Nem hagyhatjuk ki a szólógitáros és a dobos bravúros játékát sem, mely a zene Enigmára jellemző lüktetését adja.

Aki kihagyta, sajnálhatja! Nagyon színvonalas, rettentő jó hangulatú koncert volt, melyet az Enigmát kiegészítő kamarazenekar teljesítménye is fokozott.

A kedvencem, a „Why” és az „Amen” emlékeztessen mindenkit arra, hogy milyen jó, hogy ilyen míves muzsika még létezik.És az Amen:


 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu