Kulturális Élvezetek

Egy kis csacsogás Beethovenről

2020-12-05 13:32:05

„A zenének a férfiszívben tüzet kellene szítania, és könnyet fakasztania a női szemből”

Beethoven

Beethovenről kinek-kinek más jut az eszébe: mindenki ismeri ma már az Európai Himnuszként az Örömódát az V. szimfóniából és a Für Elise-t, akár kapucsengő változatban. De a népszerűsége máig igazán töretlen: 1770. decemberben született, 17-én keresztelték meg. Kitűnő zongorista, ezért sok zongoraművet alkotott, így műveiben első hangszerré vált ez a csodálatos hangszer. Bár klasszicista jelleget is mutatott műveinek számos vonása, de a romantikát sem nélkülözték szerzeményei. Brahms, Wagner, Schubert, Csajkovszkij hatását tükrözte, de Berlioz, Mahler és Strauss előfutárának is tekinthető. 20-as éveitől – mintegy 20 éven át süketült meg, de belső hallása az egyik legnagyobb zeneszerzővé tette.

Néhány, nem elcsépelt érdekesség - a NOL. hu alapján - a 250 éve született zeneszerzőről:

Opus 111-es C moll szonáta jazz-és szwinges vonásokat is hordoz. Ugyanez az érzés kerít hatalmába bennünket a Diabellli variációk meghallgatásánál.

A sashegyi bor szerelmese volt, melyet Brunszvik Ferenc gróf ismertetett meg vele.

A Für Elise, Elisabeth Röckel bécsi szopránnak íródott. „Röckel asszony 1827-ben, nem sokkal a zeneszerző halála előtt megkapta annak egy hajtincsét és egyik utolsó pennáját, melyek a bonni Beethoven házban találhatók.”

Az Appassionata szonátát a Brunszvik lányoknak ajánlotta. A Brunszvik kastély-park varázsa Martonvásáron visszaröpít a múltba, a felcsendülő Beethoven muzsika elvarázsol, akárhányszor is élvezzük a Beethoven koncerteket a kastély parkjában.

Beethoven tiszteletére 700 utca vagy tér van elnevezve 5 kontinensen. (Lakhelyemen, a XII. kerületben is van róla elnevezett utca.)

A bécsi klasszicizmus és a rock &roll ötvözete Chuck Berry: Roll over Beethoven c. száma, melyet először a Beatles dolgozott fel.

A szófecsérlést cseréljük csodálatos zenére. A Moonlight szonáta andalítson el bennünket, emlékezve a zeneszerző-zsenire: 

DrKónya Judit


Sixties.hu