Kulturális Élvezetek

Brigitte - kicsit közelebbről

2022-05-21 09:00:16

“Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő”

közmondás

Brigitte Bardot mellett Brigitte Macron nevét emlegetik vezetéknév nélkül csak “Brigitte”-ként a franciák. Sokarcú nő, annyi szent! Nem egyszerűen egy first lady immáron másodszor is - ahogy látjuk majd, ő férje elválaszthatatlan másik fele. És nem lehet címkékkel sem ellátni, pedig “nevezték trénernek, súgónak, mediátornak, fejvadásznak, spin doctornak” - írja a francia elnök feleségéről Maelle Brun: “Brigitte Macron - Kalitkán kívül” c. könyvében. “Személye megnyugtató, amikor férjét túl fiatalnak tartják, miközben huncutsága jól ellensúlyozza párja kissé stréber habitusát.”

Kicsoda hát Brigitte Macron?

A legfiatalabb Trogneux- lányként látta meg a napvilágot a hat üzletet működtető, ötgenerációs csokoládéüzem-dinasztia 6. gyermekeként 1953. április 13-án.Szertelen, elkényeztetett, jó tanuló gyerek volt. Érdekes párhuzamot vonni az ő és későbbi férje, Emmanuel Macron gyerekkora között: Emmanuel Macron orvos szülők gyermekeként egy polgárosodott középosztálybeli család sarjaként nőtt fel, alacsonyabb társadalmi státusszal, mint Brigitte. Míg Macron kamaszkorában is könyvei között érezte inkább jól magát, Brigitte az olvasás szeretete mellett a társaság középpontja volt, kiváló buliszervező.Életvidám lány volt, bár gyermekkorát a halál kétszer is beárnyékolta: 8 éves korában autóbalesetben elhunyt várandós nővére férjével együtt, majd a következő évben 6 éves unokahúga vesztette életét mandulagyulladás következtében.

Irodalmat tanult, szenvedélyesen megszerette Maupassant-t, Rimbaud-t, Apollinaire-t, bár szakdolgozatát a lovagi irodalomból írta. 21 éves korában férjhez ment André-Louis Auziere-hez, aki ekkor banki gyakornok, egy magas állami hivatalnok fia. 3 gyermekük született, akiknek az útját határozott kézzel, de szeretettel kísérte olyan sikerrel, hogy a mai napig kikérik tanácsait. Férje visszafogott, míg ő élénk és társaság szerető volt fiatal asszonyként is.1984-ben Elzászba költöztek, ahol Brigitte a kisvárosban közösséget szervez, sőt 1989-ben a polgármester-választásban is fontos szerepet játszott. Egyik oldal felé sem kötelezte el magát, de családi háttere miatt inkább a jobboldalhoz sorolták.

Érdeklődése ellenére sem lépett politikai pályára, inkább tanítani szeretett. Szenvedélyesen táplálta bele diákjaiba a számára oly kedves műveket: Moliere: Don Juan-ját, Stendhal: Vörös és feketé-jét vagy Flaubert: Bovaryné-ját. A Franklin igazgatója így méltatta tanári tevékenységét: “Kivételes tanár…Végtelenül művelt nő, vidám, lelkes, dinamikus, elkötelezett amellett, hogy minden tanulójából a legjobbat hozza ki. Soha sem fásult, soha nem rutinszerűen dolgozik.” Diákjai sosem láttál levertnek, nem akadémikusan tanított, élővé tette a tananyagot. Sőt, időt szánt a kamaszok lelki életére is, még szerelmi csalódásaikat is megosztották vele.

Csoda-e hát, hogy a kamasz Macront is elvarázsolta?

Brigitte is felfigyelt a kicsit koravén, igen intelligens fiúra, aki teljesen más volt, mint társai. “Más volt a viszonya a felnőttekkel, mindegyikkel. Teljesen egyenrangúként viselkedett velük. A korkülönbséget soha nem vette tekintetbe” - idézi vissza Brigitte az első találkozásokat a diákjával. Felfigyelt arra is, hogy Emmanuelnek milyen jelentős a színpadi jelenléte, amikor Brigitte készítette fel “A komédia művészete” c. színjátszóköri előadásra.

 A szerelem elkerülhetetlen volt közöttük. De ez korántsem volt egyszerű, hiszen Brigitte 41 éves, férjezett, három gyerekes anya volt, a tanárnője, Macron pedig mindössze 16 éves! Hiába azonban a családok és a környezet megrökönyödése, ők kitartottak egymás mellett. Amint kitudódott a szerelem, a férj azonnal külön költözött és eltűnt a nyilvánosság szeme elől. Csak 10 év múlva váltak el hivatalosan. Brigitte-nek nehéz volt elviselnie, hogy fájdalmat okozott gyermekeinek, akik kitartottak mellette, és megkedvelték Emmanuelt is.  A barátok elfordultak tőlük, pletykák és gúnyolódások céltábláivá váltak. 13 évig távkapcsolatban éltek, és csak 2007-ben kötötték össze házaspárként az életüket.

Macron pénzügyi kormánytisztviselő lett, majd az Hollande kormány pénzügyi és gazdasági minisztere. Brigitte feladta szeretett hivatását és teljesen alárendelte magát férje karrierjének. Ő lett Macron időbeosztásának kezelője, feladata volt a beszédek átolvasása, egyes munkatársak felvételének előkészítése, újságírók fogadása - mindezt hivatalos beosztás nélkül, önkéntesen. És mindig kedvesen, vidáman és elegánsan.

A támadások újra feléledtek. Azzal vádolták meg Macront, hogy Brigitte-tel való házassága csak egy színjáték, mert homoszexuális. Macron egy cikkben hangot adott felháborodásának: “Elképesztő, hogy ha egy férfi nála idősebb nővel él, akkor csak bujkáló homoszexuális lehet vagy dzsigoló . Ha én lennék 24 évvel idősebb, senkinek sem jutna eszébe problémázni rajta.”

Ami a sors iróniája, hogy Brigitte a korkülönbség ellenére fiatalosabb, mint férje. Napi egy órát tornázik, sokat sétál és napi 10 adag zöldséget és gyümölcsöt eszik - sok hal fogyasztása mellett. 165 cm-es magasságához 45 kg társul. Szereti a  rockzenét is, Mick Jagger 2017-es koncertjén őt is a megjelent sztárok között említette. Brigitte életöröme mindenkire ráragad! Ezzel szemben Macronnak a nosztalgia rádió is túl modern - mondja róla kacagva felesége.

A bántások miatti fájdalom ellenére Brigitte rendíthetetlenül kitart férje mellett és ez a kitartás meg is hozza gyümölcsét: az erős nőt látják benne a franciák és ez sok szavazatot hozott Macronnak. Sőt Fassin szociológus szerint Macron is előnyére tudta változtatni a megbélyegzést: “Rendkívüli a párkapcsolatom? Azért, mert magam is rendkívüli vagyok!”

Brigitte azt is megélhette, hogy közkedveltté vált: személyes kisugárzása, kedvessége, okossága, megjelenése hazájában és külföldön is lenyűgözi az embereket.

Politikai hovatartozástól függetlenül, csak sok sikeres, boldog évet kívánhatunk a két Macronnak.

A cikk végére egy hangulatos párizsi fotó kívánkozik:


 Franciaország, first lady, idősebb feleség


 

DrKónya Judit


Sixties.hu