Kulturális Élvezetek

Az ékszer, mint az önkifejezés eszköze

2017-11-09 09:09:07

Gyöngy a csillag, ugy ragyog,
gyöngyszilánkokként potyog,
mint a szöllő, fürtösen,
s mint a vízcsepp, hűvösen”

József Attila: Gyöngy

A BÁV 2017. november 14-15-i árverése – a különleges festmény-csemegék mellett - minden nő álmát megtestesítő ékszerekkel is előrukkol. A szervezők némi magyarázattal is szolgálnak a pompás kínálat értékeléséhez:

„A BÁV szakértői az ékszerkollekció összeállításánál már gondoltak a közelgő karácsonyra is. A nagyméretű briliánsokkal díszített nyakékek, fülbevalók és szoliter gyűrűk mellett idénszínes drágaköves zafír, smaragd, sőt a világ egyik legritkább drágakövének számító, tanzanittal ékített ékszerek széles választékára lehet licitálni. A drágaköveknél az örök sláger a gyöngy, most számos különleges darabbal, többek között egy nagyméretű tahiti gyöngysorral képviselteti magát. A klasszikus ékszerek közül egy szecessziós, leveles, bimbós, összesen közel 5 karátnyi briliánssal ékített nyakék emelkedik ki. A szakértők számos modern ékszerrel is készültek, köztük egy 87 briliánssal (összesen 8,5 ct) és déltengeri gyönggyel ékített nyakékkel, ami 2 millió forintról indul majd. Az ékszernap legdrágább tétele mégis egy fehérarany, fekete ródiummal, 268 briliánssal ékített luxus ékszergarnitúra lesz 3,5 millió forintos kikiáltási árral.”

A tételek magas kikiáltási ára nyilván csak egy szűk réteget szólít meg, de azért, akár egy múzeumban, gyönyörködhetünk a kiállított tárgyakban: november 4. és 11-én 15 órától ugyanis szakmai tárlatvezetéseket tartanak, melyek beavathatnak bennünket az ékszerek csillogó világába.

A BÁV azt a hagyományt követi, hogy az aukciók előtt, ahhoz kapcsolódó irodalmi – művészeti esttel is kedveskedik az érdeklődőknek. Így volt ez most is: 2017. november 6-án a Boscolo hotel Róma terme zsúfolásig megtelt, hogy meghallgassuk azt a pódiumbeszélgetést, amit Juhász Anna folytatott Gubás Gabi színművésznővel, Kiss Tibor divattervezővel, (Je sius belle), Kovácsné Racskó Szilvia, ékszerszakértővel, (BÁV Aukciósház), László Krisztina főszerkesztővel, (Marie Claire), „Van az az ékszer!” címmel.

A beszélgetés azt boncolgatta, hogy mit jelent a mai nő számára az ékszer, mit-mivel érdemes hordani, milyen trendek vannak az ékszer-kultúrában.

Mielőtt megkezdődött volna a beszélgetés, levetítették – többször is – az aukción megvásárolható ékszereket, melyek csodálatosan csipkeszerűek voltak, pazar drágakövekkel. A sok visszafogottan elegáns, de „kis csavarral” megalkotott ékszer mellett voltak harsány színű, számomra kicsit idejét múlt darabok is. Nekem legjobban az opálos, tompa zöld színű tahiti gyöngysor és fülbevaló tetszett. Mint a katalógusból megtudtam a gyöngysor 950.000Ft kikiáltási áron van meghirdetve, a fülbevalók – fazontól függően – 350.000, illetve 280.000 Ft-ért. Hát, tudnék választani!

Kicsit beszámolnék a környezetről. A terem tele volt korombeli hölggyel és királyfira váró fiatal nőkkel, akik a csillogó ékszerekhez partnert keresnek. Néhány kísérő férfi is elvegyült a kíváncsian várakozó hölgyek közé, valószínűleg őket kell majd meggyőzni arról, hogy miért kihagyhatatlan szívük hölgyének ékszerválasztása. A megjelentek közül hírtelen feltűnt a műsorvezető, Juhász Anna, egy piros, szaloncukorszerű fodorral megbolondított fekete ruhában, amit – amint kiderült, a Je suis belle tervezői készítettek. Nagyon jól állt neki.

Ahogy megtudtuk, a sikeres nő egyik stílusjegye a minőségi ékszer. Még a XX. században is az ékszereket vagy ajándékba kapták a hölgyek, vagy örökölték azt. Az attitüd a XXI. századra megváltozott: ma az önálló döntéseket hozó, önmagukat megvalósító nők maguk vásárolnak ékszereket, így az ékszer az önkifejezés eszközévé vált. A Marie Claire főszerkesztője elmondta, hogy a bátor, kulturált, önbizalmat sugárzó nők számára készíti a lapot. Ő a semleges, nem divatfüggő ékszereket részesíti előnyben. Vallja, hogy a minőségi, régi ékszerek keverhetőek a designer darabokkal, egységes stílust alkotva. A BÁV ékszerszakértője szerint legalább egy olyan ékszert választani kell minden magára adó hölgynek, ami kifejezi, hogy mit akar kommunikálni magáról a külvilágnak. Tudatosan kell tehát vásárolni ahhoz, hogy gazdaságosan kialakíthassuk egyéni stílusunkat, kerülnünk kell az impulzusvásárlásokat. Ő a gyöngyöt kedveli, mely kortalan, minden alkalomra megfelel. A divattervező kollekcióépítésről beszélt, azaz ki kell alakítani egy „fegyvertárat”, ami az egymással harmonizáló ruhákat és ékszereket jelenti. Ma már a divattervező az ékszertervező és a cipő-és táskatervező csapatban dolgozik, segítve a harmonikus megjelenés elérését a különféle kollekcióknál. Minden résztvevő egyet értett abban, hogy a kombinálhatóság igen fontos, melyet a jó ízlés és a mértékletesség jellemez.

Stílustanácsok

Soha ne keverjük a valódi ékszert a bizsuval! Modern ruhához pedig viseljünk klasszikus ékszert!

Mivel nekem is személyes kedvencem a gyöngy – ezzel még egy külön cikkben foglalkozom majd.

Egy romantikus képpel búcsúzom:


 ékszer, BÁV, New York páholy, aukció


 

DrKónya Judit


Sixties.hu