Kulturális Élvezetek

Az állatok tündére

2020-09-28 09:44:17

„Az ifjúságomat és a szépségemet az embereknek adtam, most a bölcsességemet és a tapasztalatomat az állatoknak adom”

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot-t varázslatos szépségű francia színésznőként és énekesnőként ismertük meg. Franciaország egyik jelképe volt és az is maradt. 1934. szeptember 28-án született.

Ki gondolta volna, hogy a 60-as években a szexepil megtestesítőjeként világhírűvé vált és kicsapongó életmódjáról híres BB 39 évesen felhagy csillogó színésznői karrierjével és visszavonultan az állatok megmentésére szenteli életét? Könyve „A küzdelem könnyei” őszinte vallomás mindarról, amit megélt, és különösen az állatok iránti elköteleződéséről. Bár fiatalon frivol és felszínes életet élt, mindig kritikusan figyelte a körülötte levő dolgokat és rájött, hogy azokat az embereket nem becsüli, „akik csak magukkal foglalkoznak, a beszűkült, narcisztikus, arrogáns lelkületű egyéneket.”  A maga körül látott „sikerorientált, rivalizáló, minden mélységet és érzelmet nélkülöző világ” taszította. Azt vallja, hogy „élő mítosznak lenni nem szakma, nem cél, ez egy véletlen, egy baleset, egy kapzsi, de múló öröm.”

Még 40. életévének betöltése előtt határozta el, hogy a humanitás, az egyszerűség és a természettel való harmónia fogja életmódját jellemezni. A természet megvédése, az állatok és az emberek életének jobbá tétele vált fő életcéljává. Meggyőződése, hogy az állatok nem alsóbbrendű, ezért kizsákmányolható vagy kínozható teremtmények, így nem tehetők az ember rabszolgáivá, hanem együttérzésen alapuló együttélésre születtek a Földre. A fajok szenvedélyes, végsőkig elmenő megmentését alapítvány létrehozásával segíti. Már 1987-ben eladta ezért ékszereit, ruháit, ezüstjeit, sőt esküvői ruháját is. Két állatmentésre szolgáló birtokát is az Alapítványnak ajándékozta, hogy minél több állat védelmezése váljék lehetővé. Az állatok között vannak bébifókák, macskák, kutyák, farkasok, párducok, oroszlánok, lovak, birkák, szamarak.

A könyvben nagyon nemes gondolatokat közöl. Ezekből szeretnék közreadni néhányat.

A szépségről

Magát sosem tartotta szépnek: „Határozatlan, sőt hitetlen voltam az általam sugárzott képet illetően. Emberfeletti módon kellett harcolnom az önbizalomhiány leküzdéséért.” Csak a balett szabadította meg komplexusaitól.

A pályatársakról

Az érzékeny, öntörvényű, de humánus színésztársakat szerette és tisztelte és tiszteli:

Jeanne Moreau, hihetetlen sok filmben kiváló alakítást nyújtó francia színésznővel a Viva Maria! c. filmben játszott együtt. Bardot becsülte benne, hogy új életmódot képviselt, új módon fejezte ki magát, úgy élt, ahogy jónak látta.

Mireille Darc, legemlékezetesebb talán a „Magas szőke férfi felemás cipőben” c. filmben volt, csinos, szexi fekete, hátul a fenekéig kivágott, elől teljesen zárt ruhája csodásan állt a csinos színésznőn. BB törékenynek és nagylelkűnek nevezte szinésznőtársát.

Belmondoval is barátságot ápol, az Alapítványtól fogadott örökbe Belmondo egy kiskutyát.

Alain Delont lelki társának tekinti: „Ő az férfiben, mint én nőben. Ha Alainnek az a rossz ötlete támadna, hogy előttem hal meg, haragudni fogok rá. Az elvesztése gyógyíthatatlan sebet ejtene bennem.”

A halálról

Egyszerűen, így foglal állást: „Félek a haláltól. Megrémít.”

Az életről

Az életet, az állati, növényi, ásványi életet feltétel nélkül tiszteli. Az „állat” szó a latin „anima” szóból ered, ami azt jelenti „szellem, lélek, lélegzet… spirituális tartalmat hordoz.” Az élettel kapcsolatos fogalmak szerinte az emberre koncentrálnak, a „többi lényt alávetik az ölés jogának, amit az ember magának követel.” Mélységesen felháborítja, hogy „kegyetlenek vagyunk az állatokkal az uralkodási vágy, a közömbösség, a gyávaság, a tudatlanság, a szadizmus és a profit miatt.” Elítéli az állatkísérleteket, a vallási okból történő állatölést, a szórakozás – bikaviadal – miatti gyilkosságot, és küzd az állatok emberséges kezeléséért.

A vegetarianizmusról

40 éve nem eszik húst egyáltalán, de már gyermekkorában is irtózott a húsevéstől. Mézet, tojást, tejszínt, sajtot fogyaszt: „Nem zavar a gondolat, hogy ezeket az ételeket eszem, mivel úgy gondolom, hogy ez egyfajta „cserekereskedelem” az állatokkal: a védelemért, a gondoskodásért, a szeretetért cserébe adnak egy kis tejet, néhány tojást.”

Hitvallása: humánusan élni

„Az, hogy BB vagyok, semmiféle hatalmat nem ad. Az egyetlen fegyverem a figyelemfelhívás…A hírnevem legalább szolgál valamire, a földi létemmel legalább enyhítettem néhány állat szenvedését.”

Az állatok Teréz anyjának boldog születésnapot, jó egészséget és további sikeres állatvédelmi küzdelmet kívánunk!

Most egy vidám zenés-táncos számmal idézzük ide a fiatal, felejthetetlen BB-t:


 


 

 

DrKónya Judit


Sixties.hu