Kulturális Élvezetek

Akinek hadnagy volt a keresztneve

2021-06-23 14:52:58

„Minden statiszta felfedeztetésről és nagy szerepről álmodik. Ha nem lenne ez az álom, nem lennének statiszták sem”

Peter Falk

Peter Falk egyáltalán nem panaszkodhat, hogy megrekedt statiszta szinten. A magyar gyökerű, de Falk Miksával csak névrokonságban álló színészt kicsik és nagyok Columboként ismerik. Peter Falk a mai napon hunyt el 10 évvel ezelőtt.

Bár több sikeres filmben is emlékezetes alakítást nyújtott a Columbo sorozatot megelőzően és azután is, igazán világhírű a Columbo sorozattal lett, melynek látszólag lassú észjárású, kedvesen slampos nyomozója a mai napig annyira sikeres a világon, hogy a televíziók műsoron tartják. Magyarországon egyszerre 4 TV csatorna is folyamatosan műsorán tartja. A sorozat sikerét az is bizonyítja, hogy Mark Ruffaloval újra felidézik Columbo alakját egy újabb sorozat keretében.

Bevallom, én is sokszor egy fárasztó nap után újra nézem a történeteket, és mindig felfedezek valami újat benne. Sok embert zavar, az ajtóból mindig visszatérő nyomozó, aki látszólag a gyilkos segítségét kéri a nyomozásban, de én kedvelem.

Most emlékezzünk rá mi is Columbo szerepében – a filmsorozatban megrajzolt módon.

Columbo kívül-belül

A ballonkabát, a kitaposott cipő, a kávé, a szivar és a kemény tojás állandó kísérőjévé vált. 1968-ban az első részben még ballonja, öltönye is, sőt kétféle cipője is kiegészítette outfitjét. Ha nem is egy divatdiktátorra emlékeztetett, de nem tűnt olyan elhasználtnak, mint a későbbiekben. Ráadásul még a frizurája is rendezett volt.

„Jó márkájú”, virsli-kerekű, francia  kocsijára szerinte csak egy vadonatúj gumi hiányzik, meg egy kis dukózás. Bár felesége unokabátyjának - elmondása szerint – autóalkatrész üzlete van, mégsem sikerült a kocsit kicsit szalonképesebbé tenni. De hiába, ez az egyik szexepilje! Azzal áltatja magát, hogy ha egy jó kocsija lenne, csak nézegetné a konyhaablakból.

Szereti a chilit és a gyömbérsört. Az éjjel-nappal szivarozás mellett örökké kávét iszik és különösen a reggeli nyomozásoknál kemény tojással üti el éhét. Le akart több ízben szokni a szivarról, de amikor megkérdezik tőle, miért nem rág egy olcsóbb márkát, így válaszol: „Az ember soha ne adja lejjebb.”

Rendőr létére nem szereti a fegyvereket, irtózik a véres esetektől, ha vért lát, elájul. Imádja a tengerpartot, ahol sosem sül le, és úszni sem tud. Kedveli a baseball meccseket, bár baseball sapkát sosem visel. Sőt pecázni is szeret feleségével.

A magasság és a repülés nem a kedvenc sportja. Amikor munkája mégis repülésre ítéli, szellemesen próbálja félelmét elütni: „Ne vesztegesse rám az időt, nem valószínű, hogy még egyszer repülök… Megbocsájtja, ha nem beszélek egy darabig?”

A nők szeretik, mert elesettnek és ugyanakkor szexinek tartják, és többször megajándékozzák. „Már megint egy nyakkendő egy szép, gyilkos nőtől.” A bátyját tartotta nőcsábásznak, akinek búgó hangja volt, ezért ő is lemélyítette a hangját, hogy sikeresebb legyen a lányoknál.

Olasz származására büszke, bár nem beszél jól olaszul. Az észak-olaszokat jobban sikerültnek tartja. Így jellemzi olasz származását: „Én vagyok az egyetlen olasz, aki nem tud énekelni, és nem ismeri a borokat. Nem iszom olyat, amit nem tudok kiejteni.” Meg is rökönyödik azon, hogy valaki 5000 dollárt volt hajlandó kifizetni egy palackért: „Az én apám egy év alatt sem keresett ennyit.” Apjáról annyit árul el: „Apám fegyveres őr volt egy sörös kocsin a szesztilalom alatt.”

Kissé idegesítő munkamódszere

Úgy tesz, mintha kettőig sem tudna számolni. Piszmog a részleteken, melyek nem mennek ki a fejéből. Azzal nyugtatja az elkövetőt, hogy a főnökei nagyon aprólékosak, azért érdekesek az apró részletek. Egy-egy részlettel azonban mindig többet tudunk meg. A potenciális gyilkost mindig segítségnyújtásra kéri a nyomozásban és megnyugtatja, hogy először ő fogja megtudni, ki volt a gyilkos. Jól időzít: Úgy tesz, mintha már elmondott volna egy fontos tényt. Az ajtóból visszafordulva, idegesíti a gyanúsítottat: „Még valamit, uram!” Mindig udvarias, még a sértéseket is úriember módjára kezeli.

A láthatatlan Columbo-né

Feleségét nagyon szereti. Bár nem látjuk, nagyon sok mindent megtudunk Columbo élete párjáról. „Olyan gyönyörű volt, mint a holdsugár.” Imád táncolni és Columbot is megtanította, hogy elegánsan felöltözve táncolhasson a sokat emlegetett unokaöccse esküvőjén. Felesége, bár nem tartja őt ambiciózusnak, a 2. legjobb detektívnek tartja, mert van egy tévésorozatbeli felügyelő. Feleségével mindent megbeszél, „ha elakadok, mindig a feleségemmel beszélem meg.”A felesége szeret főzni és elkeseredik, ha olyan ételeket főzött, ami neki sem ízlett. A szaftos marhasültet spagettivel kiválóan készíti.

Érdekesség viszont, hogy Peter Falk felesége, Shera Danese filmszínésznő 6 részben is alakít különböző karaktereket.

Columbo társa: a Basset Hound kutyája

Nagyon népszerű lett a sorozatnak is köszönhetően ez a lomha, de igen kedves jószág. Nem kapott nevet, de annál több szeretetet. Bár csak szoktatja a szobatisztaságra, ez nem jelenítődik meg a filmben. Sokszor otthagyja a kocsiban, amíg nyomoz, és azzal nyugtatja: „Ha jó leszel, keresek neked egy macskát.”

A Peter Falk által megformált, szimpatikus nyomozó alakját én nem tudom elképzelni mással helyettesítve, még az általam igen kedvelt Mark Ruffaloval sem.

Emlékezzünk Peter Falkra azzal a kis filmrészlettel, amikor feleség kedvenc dalát – rám mosolyog a szeme - próbálja zongorán megtanulni:


 


 

 

DrKónya Judit


Sixties.hu