Kulturális Élvezetek

A zsugoriság Guiness rekordere

2019-03-13 09:13:02

„Igazán gazdag csak az, aki ad,
A fösvénység a legnagyobb szegénység,
mely önmagától sajnál javakat”

Gyöngyös Imre

A Hegyvidék Kulturális Központban Nagy Katalin a „Kíváncsi Kata előadássorozatban” a „Wall Street-i boszorkányról”, Hetty Green-ről tartott előadást a minap. Nem derült ki számomra, miért kerültek éppen most terítékre a boszorkányok, köztük a XX. század elejének leggazdagabb, ámbár zsugori asszonya, Hetty Green. Minden esetre felkeltette az érdeklődésemet ez a nem túl szimpatikus, de kétség kívül okos nő, aki a férfiak által uralt pénzügyi világban szemérmetlenül sikeres lett.

Hetty Green, az első sikeres női befektető

Története lehetne egy modernkori mese is: 1834-ben egy amerikai kvéker család egyetlen gyermekeként nőtt fel Henrietta (Hetty) Howland Robinson. A kvékerek rögzített hitvallás nélküli felekezetként Cromwell bukása után költöztek Amerikába. Vallásuk „a csend és a lélek hallgatásán” alapul, egyszerű kinézetűek, de a pénz csodálata jellemzi őket. Családja bálnavadászatból gazdagodott meg. Hetty 5 évesen már tudott olvasni, és rosszul látó nagyapjának ő olvasta fel a tőzsdei híreket, miközben nagyapja elmondta neki a felolvasottak értelmét. 1-2 pennyt kapott a felolvasásért, mely összegeket összegyűjtötte és 8 évesen már számlát nyitott (!) 11 évesen egy bentlakásos iskolába került, ahol a lányokat a takarékoskodásra oktatta. 13 évesen már Hetty vezette a család könyvelését. 31 éves volt, amikor az apja halálával rászállt a család vagyona, nagyjából 5 millió dollár (ez mai pénzben 77 milliónak felel meg). Két év múlva férjhez ment egy gazdag vermonti üzletemberhez, Edward Henry Greenhez, és elkezdte a vagyonát különféle befektetésekben forgatni. Férjével házassági szerződést kötött (!), amit jól tett, mert a pénzt ugyan mind a ketten szerették, de a befektetéseik filozófiája gyökeresen különbözött: míg Hetty konzervatív befektető volt, addig férje hazárdírozott, melynek következtében elveszítette vagyonát.

A gyümölcsöző stratégia

Az előadáson elhangzottak szerint: stratégiája egyszerű volt: ultrakonzervatív, stabil befektetések, jelentős készpénztartalék, és semmi kockázat, hirtelen ötlet vagy kreatív megoldás. A polgárháború után amerikai államkötvényekbe tette a pénzét, aztán vasúttársaságokba és bányákba fektetett, illetve jelzálogra adott hiteleket. A kor pénzügyi-gazdasági káoszában, az 1905. világválság idején, ez a taktika fényesen bevált, Hetty Green valóságos intézménnyé vált az amerikai pénzügyi világban (New York városát több alkalommal is az ő hitelei mentették meg a csődtől). Hatalmas vagyonra tett szert. Olvastam róla, hogy így nyilatkozott:Az életemet a Wall Streeten írták le olyan emberek, akiket - föltételezem - nem érdeklik az igazi Hetty Green. Komoly vagyok, ezért szívtelennek tekintenek. Én megyek a saját utamon. Nem veszek be partnert, nem kockáztatom senki más vagyonát.” Tényleg mindent egyedül csinált, nem bízott senkiben. Az adósságokat, még a legkisebbeket is, személyesen hajtotta be, akár hosszabb utazásokat is tett egyedül ennek érdekében.  A My way, My faith honlapon Moravcsik Andrea idézi fel Hetty Green filozófiáját: „Alacsony áron megveszem azokat, amiket senki sem akar megvenni, majd pedig eladom, amikor felmegy az ára és az emberek lázasan vásárolnának”- nyilatkozta 1905-ben a New York Times-nak. Soha nem veszek semmit, csak azért, hogy tartogassam, hiszen mindennek, amim van, ára van. Amennyiben felkínálják ezt az árat, én eladom”.

A zsugori Hetty Green

Kapzsi, garasoskodó, kicsinyes, pénzsóvár, fösvény, fukar, szűkmarkú – mindezek a szinonimák jellemzőek voltak rá. Omladozó környezetben, piszkos ruhákban, mosdatlanul, ápolatlanul élt két gyermekével. A „Wall Street boszorkánya” elnevezést is ezek miatt kapta. Fia lábtörését is az ingyen kórházban akarta kezeltetni, de az elhanyagolt törés a láb amputálásához vezetett. Sokszor költözött, nyomorúságosnál nyomorúságosabb helyekre, hogy az adószedők ne érjék utol. Férjét sem mentette meg a csődtől. Ugyanakkor 1905-re a Seattle Republican nevű hírlap a világ „leggazdagabb két tucat embere” egyikeként listázta őt – egyedüli nőként - – vagyonát John D. Rockefellerénél kevesebbre, de VII. György brit királyénál lényegesen többre becsülte. Amikor megbetegedett, magától is sajnálta a 160 dolláros kezelést, inkább szenvedett. A 200 millió dollárra felduzzadt vagyonát nem vihette a sírba, gyermekei már sokkal adakozóbbak voltak közérdekű célokra, mint sikeres, de végtelenül zsugori és rosszindulatú anyjuk.

Tanulság

Ennek a keményszívű asszonynak a története valahol azt példázza, hogy már a XIX. században is, amikor a nők esetében még fel sem merülhetett a férfiakkal való egyenlőség, könyörtelen szívóssággal nőként is lehetett érvényesülni, igaz csak a férfiaktól megszokott, korántsem szimpatikus módszerek használatával. Így Hetty Green története nem szolgálhat számunkra követendő példaként, legfeljebb csak érdekes történelmi adalékként emlékezhetünk meg róla.


gazdagság, fösvénység, zsugoriság 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu