Kulturális Élvezetek

A határtalan szeretet ünnepe

2019-05-04 20:09:48

Isten anyákat teremtett, mert ő maga nem lehet ott mindenhol személyesen.

Közmondás

Legszebb szavunk mindenütt a világon ugyanazt jelenti: Mama. És ugyanazt a szeretetet, figyelmet, biztonságot, kedvességet társítjuk hozzá, amit azután egész életünkben újra meg újra át szeretnénk élni.

50 országban külön ünnepnapként tisztelik meg az anyákat, de nem mindenütt ugyanazon a napon, pl. Nagy-Britanniában márciusban, a volt jugoszláv utód államokban decemberben, Ausztriában május 2. vasárnapján.

Honnan ered az ünnep?

Már a görögöknél is ünnepelték Rheát, az istenek anyját, s vele együtt az anyákat is. A kereszténységben Szűz Mária testesíti meg minden anyák édesanyját. Korunkban 1914-től egy Anna Jarvis nevű philadelphiai asszonynak köszönhetjük, hogy Woodrow Wilson elnöknél eljárva, hivatalos ünnep lett. Magyarországon 1925. óta tartjuk ezt a szép ünnepnapot. Egy államtitkár felesége, Petri Pálné Amerikából hozta az ötletet.

Miért a szegfű a legnépszerűbb tisztelgő virág?

A vallásos hagyomány szerint a szegfű abból a földből sarjadt, ahová Szűz Mária könnyei hullottak fia keresztre feszítésekor.

Ünnep a világ körül

Igen szép megemlékezés Ausztráliában, hogy az emberek színes szegfűvel a ruhájukon tisztelegnek édesanyjuk előtt, míg az elhunyt anyákért a fehér szegfű a megemlékezés virága.

Mexikóban fix ünnepnapon május 10-én tánccal, verssel, lakomával, zenével van megkoronázva az ünnepnap.

Március 21-én az arab országokban is tartják e nevezetes napot, sőt még a tradicionális Indiában is meghonosodott ez a szép szokás.

Elanyagiasodott világukban a személyes jelenlét, az ölelés, a jó szó, néhány szál virág többet jelent minden csecsbecsénél vagy ajándéknál.

Egy Kanadában élő 3 éves tündéri kislány Weöres verse ráhangol bennünket a köszöntésre, meghálálva a szavakban igazán ki sem fejezhető – Gárdonyi Géza által – „emberi testbe öltözött napfény” –nek nevezett erőt, az anyai szeretetet.


 


Zene nélkül nincs ünneplés, Celine Dion anya - imája méltó dal a hála kifejezéséhez: 

DrKónya Judit


Sixties.hu