Kulturális Élvezetek

A filmvilág 2020-as veszteségei 2. rész

2020-12-14 14:27:13

„Az ember tudjon nevetni saját magán, különben szenvedni fog”

Kirk Douglas

Issur Danielovitch Demsky (Kirk Douglasként világhírűvé vált művész) szegény orosz zsidó család egyetlen fiúgyermekeként Amerikában született. Jó tanuló, kiváló sportoló volt, majd az Amerikai Színművészeti Akadémián tanult. A haditengerészetnél a II. világháborúban vette fel a Kirk Douglas nevet.

Hogyan lett Hollywood csillaga?

1946-ban kapta első filmszerepét (Martha Ivers furcsa szerelme c. filmben), barátnője, Lauren Bacall híres filmcsillag közbenjárásával. Ebben a filmben játszotta élete egyetlen határozatlan személyiségű szerepét, később inkább férfias, karizmatikus hősöket alakított. 1949-ben a „Bajnok” boxoló főszerepéért már Oscar díjra jelölték. Az „Újra szól a hatlövetű” ugyancsak ebben az évben hozott jelentős kasszasikert Burt Lancester oldalán. Ezek után jöttek a western, és detektívszerepek. 1951-ben az „Ace in the Hole”-ban könyörtelen, cinikus újságíróként kirobbanóan tehetséges arcát mutatta.

1956-ban „A Nap szerelmese” Van Gogh szerepe már újra Oscar díj jelölést hozott, és a Golden Globe díjat meg is kapta kiemelkedő színészi teljesítményéért.

1955-ben saját filmvállalatot alapított. Első filmje a „Dicsőség ösvényei” c. Stanley Kubrick által rendezett háborús film. Ez a film alapozta meg a rendezővel való későbbi gyümölcsöző együttműködést, melyet az 1960-ban forgatott „Spartacus” reprezentál a legjobban, melyben nemcsak főszereplő volt, de a film producere is.

A Spartacus

Mindenki ezzel a szerepével azonosította és zárta szívébe. Kirk Douglas ideális hős volt, bátor, szabadságszerető, férfias, tiszta karakterű, szerethető. A baloldali politikai szimpátiát sugárzó film eljuttatta Douglast a szocialista országokba is, így Budapesten is járt 1966-ban, méghozzá a film nagy sikerű hazai bemutatója előtt 4 évvel. A krónika szerint Kádár Jánossal vacsorázott a Mátyás Pincében.  Említést érdemel, hogy Kirk Douglas kiállt a baloldali érzelmekkel gyanúsított szerzők és művészek mellett, a feketelista felszámolásában jelentős szerepet játszott. A filmért – bármennyire is sikeres volt – nem jelölték Oscar díjra.

Élete a Spartacus után

A Spartacus zajos sikere után már kevesebb jelentős filmet forgatott. „A hét májusi nap” (1964), az „Őrjöngés” (1978), valamint a „Végső visszaszámlálás” (1980) – emlékezetes szerepei. Utolsó filmje 2003-ban a „Túl nagy család”, melyben fiával és unokájával játszik együtt.

Sajnos egy filmszerep-álma nem valósulhatott meg – finanszírozási okokból – ez pedig a „Száll a kakukk fészkére” McMurphy szerepe. Talán kárpótolta azonban érte, hogy színházban többször is eljátszhatta ezt a ragyogó főhőst. Bár a filmjogokat megvette, és végül fia, Michael Douglas meg is valósította az 5 Oscar díjjal jutalmazott filmet 1975-ben, de ekkor már túl öregnek érezte magát a szerephez.

Rendezői munkáiról is érdemes szólnunk: 1973-ban a „Himpellér”, 1975-ben a „Különítmény” c. film sorolható ide.

Második feleségével, Anne-nal - 1954. óta haláláig - nagy szeretetben élt. Egyik fiúk, Eric 2004-ben kábítószer túladagolásban elhunyt. Michael Douglas előző házasságából származik.

12 könyvet írt, a legutolsó 2017-ben jelent meg, hosszú házassága alatt feleségéhez írt leveleiből.

Sokat jótékonykodott, díjat is alapított, melyet olyan hírességek kaptak meg, mint pl. Harrison Ford, John Travolta, Robert de Niro, Tarantino, Ed Harris és fia, Michael is.

Számos kitüntetéssel büszkélkedhetett: pl. az Elnöki Szabadság éremmel, a francia becsületrenddel és tiszteletbeli Oscar díjjal is.

Egy nagy egyéniség távozott ismét a Hollywoodi 100-ak klubjából. A szintén idén elhunyt Olívia de Havilland (104 év) élte túl a 100. életévét a szupersztárok közül, így már csupán Marsha Hunt (103 év) az egyedül élő sztár az aranykorszakból.

Utolsó jókívánságával emlékezzünk rá: „Azt kívánom, hogy az emberek bánjanak egymással szeretettel és tisztelettel.”

Egy fotósorozattal idézzük fel színes egyéniségét: 

DrKónya Judit


Sixties.hu