Kulturális Élvezetek

15_1 francia film - mindnyájunk örömére

2021-09-14 10:21:05

“A jelen pillanatban élek. És ez gyönyörű”

Jean- Paul Belmondo

 

Nem választhattam volna életigenlőbb idézetet a francia filmek felvezetőjeként, mint a napokban elhunyt színészóriás, Belmondo hitvallását. A derűs, kiegyensúlyozott élet szeretete igen jellemző volt rá. Pedig a tragédiák nem kerülhették el őt sem: már 20 éve korlátozta életét betegsége - féloldala lebénult -és lánya tragikus halála is megviselte. Mégis úgy emlékszünk majd rá, mint egy sármos életművészre, aki nem mellesleg kiváló színész is volt.

Most pedig vessünk egy pillantást a végre nemcsak online megtekinthető francia filmekre.

Szeretem a francia filmeket. Van saját stílusuk, nem sémaszerűek, mint sokszor az amerikai társaik. Tetszenek témáik, sajátos, emberközpontú látásmódjuk, humoruk. Nem patikamérlegen mérik a gender-arányokat, okkal temészetesebben közelítenek egy-egy, a filmalkotókat foglalkoztató problémához.

A 11. Frankofón Filmnapok igazi csemegéket kínálnak, nemcsak francia gyártású filmekből. Volt ugyan már áprilisban online francia filmnapok, de a mozi szerelmeseinek mégis ünnep, hogy a 15+ 1 alkotást - vígjátékokat, romkomokat, drámákat, restaurált klasszikusokat - Budapest 3 filmszínházában nézhetik meg szeptember 14. és 19. között az Urániában, az Art+ Cinema-ban és a Francia Intézetben.

A 60-as évekbeli francia újhullám felvállalt öröksége keveredik a világ filmművészetének művészeti irányzataival, és sajátos hangnemben, igazán élményszerű mozik születtek.

Nagy sztárok - színészetük régi szerepeikből vett mélységeit használva - szinte jutalomjátékként, bravúrosan alakítják új szerepeiket is. Megint találkozhatunk Isabelle Huppert-tel, Omar Sy-jal, Monica Belucci-val, Audrey Tautou-val vagy a napokban elhunyt Belmondo-val.

Most ízelítőül - néhány filmre szeretném felhívni a figyelmet. A sajtóvetítésen a “Jó a szamár” (Antoinette dans Les Cévennes) c. vígjátékot néztük meg, nem amerikai WC-humorral, hanem kedvesen, vicces formában, érzelemgazdagon mutatja be egy fiatal tanárnő szerelem keresését. A szerelmi bonyodalmak akár lerágott csontként egy századszorra is hasonló filmet is eredményezhettek volna, de a természetes, őszinte, szókimondó, és sosem vulgáris megközelítés kellemes kikapcsolódást nyújt. A szamárhátas kalandokban a női főszereplő, kiváló alakítása mellett a szamár is főszereplővé válik. A mellékszereplők is telitalálatok - semmi manír, akár közöttük is élhetnénk.

Most szemezgessünk a sajtóanyag más filmeket is ajánló sajtóanyag ismertetőjéből. Számomra különösen vonzó “A fűnökasszony”, a “Police”, a “Tom Medina”, a “Jutalomjáték”, a “Szemek arc nélkül” c. filmekhez fűzött pozitív kritikák:

A fűnökasszony: “Jean-Paul Salomé egy pörgős és igazán szemtelen vígjátékot tett le az asztalra, a címszerepben Isabelle Huppert-re menő napszemüvegben és talpig kaGánban.” - írta a Le Monde a filmről, mely az arab drogkereskedelem élére álló rendőrségi tolmácsról szól.

A Police - “Egyszerre nyers és film szövésű krimi, amely csak kérdez és kérdez, de nem ítélkezik.” - írta a Rolling Stone egy kitoloncolás lelkiismereti válságáról szóló filmről.

A Tom Medina - “Az epikus és extravagáns, vadul merész film egy bírói felügyelet alatt álló igazságkereséséről szól.”

A Jutalomjáték - “Megható és mélyen emberi történet - valós események alapján.” - írta a Le bleu du miroir a börtönlakók által előadott színielőadásról.

A Szemek arc nélkül - Csak erős idegzetűeknek! - “Költői realizmus és szürrealizmus mesteri elegye.” -  a The Guardian szerint. A Filmnapok ismertetője ezt még fokozza: “A Szemek arc nélkül a francia fantasy filmművészet egyik gyöngyszeme, hátborzongató, sejtelmes, sziporkázó történet, amelynek furcsasága csodával határos.”

Aki még nem látta, feltétlenül nézze meg az “Amelie csodálatos életét” és az “Örök tél” c. magyar filmet, melynek főszereplője, Gera Marina első magyar színésznőként Emmy díjas lett.

Nem maradhat ki ezen filmszemléből Belmondo egyik filmje, mely a Godard-i új hullámos művészfilm és a későbbi könnyedebb filmek közötti átmenet alkotása, a “Rioi kaland”.

A filmvetítések időpontja megtekinthető a 3 mozi honlapjain.

Ünnepeljük együtt a francia filmalkotásokat!


 

 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu