Kedvtelés

Vigyázat, új szenvedély!

2018-11-24 16:55:53

Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi.

Albert Einstein

Már régóta kacérkodtam azzal, hogy apukám nagyapja(!) paraszti ebédlőbútorát kicsit életre keltsem. Búvárkodván az internet különféle csábításaiban, az Annie Sloan festésénél kötöttem ki, máig csak gondolati síkon. A Magnóliák Műhelye több sikertelen jelentkezésemet azzal honorálta, hogy olyan lehetőséget vetített elém, ami végre közelebb hozta az áhított célt: Szendrődi Enikő, a Nemiskacat.hu sikeres bloggere tartott workshop-ot a Szelence Kávézóban, az I. Pauler u. 8. alatt - kifejezetten kezdőknek.

Ki is Annie Sloan?

Egy ausztrál hölgy, aki honlapja szerint: „Az elmúlt 25 évben a díszítő festés forradalmának vezetőjeként a dekorációs festészet és a színek széles körben elismert és nagy tiszteletnek örvendő szakértőjévé vált.” A forradalmiság abban nyilvánul meg, hogy teljesen amatőrök is, akár lakkozott felületre, csempére, padlóra, fémcsillárra, kültéri tárgyakra – csiszolás nélkül! – magas pigment tartalmú, vegyszermentes, vízbázisú, jól tapadó festékeket használhatnak. Belgiumban 28 éve honosította meg ezeket a csodálatos színvilágú festékeket egy festékmanufaktúra segítségével. Mára már az összes földrészen, 1000 forgalmazó teríti a krétahatású, zománcnál sűrűbb, természetes festékeket.

Mint megtudtuk, nincs sok szín, viszont azok különlegesen szépek, a paletta a piros, a kék, a sárga alapszínkör köré rendeződik, de keveréssel a színskálán határ a csillagos ég. Amellett, hogy a különféle technikákat kipróbálhattuk, nagyon jól használható praktikákkal ismerkedhettünk meg.

Lássuk, melyek ezek!

Csempe-festés

Számomra szinte hihetetlen volt, hogy csempét lehet ilyen vizes alapú festékkel csodálatossá tenni. Célszerű vagy a vizes bázisú Herzo magyar alapozóval megteremteni a jó tapadást, vagy az oldószeres Otex (Tikkurilla) alapozót használni erre a célra. Utána pedig jöhet a kedvencünkké vált Annie Sloan Chalk festék!

Falfestés

Ecsettel, majd száraz hengerrel, kétszer lefestve csodákat művelhetünk. Javasolt a második réteget felhígítva felvinni. A hígítás – éppúgy, mint a palacsintánál – „érzéssel” történik. Akár a parasztházak vályogfala is festhető ily módon, nem beszélve a gerendákról.

Bútorfestés

A festés – amint a csatolt videóból is látható – meglepő ugyan, de nagyon egyszerűen történik. A végleges felület eléréséhez vaxot (viasz) kell használni, ami lehet átlátszó, fehér, barna vagy fekete. Az átlátszó mindig játszik, a 2. rétegben variálhatunk a szerint, hogy a szín mélységével mit akarunk elérni. Ha a korábbi pác a bútoron átüt – a foltra selllakkot kell használni, majd 12 óra száradás után lefesthetjük még egyszer. A vax-ot különleges, erre a célra készült ecsettel vagy egyszerű pamut ronggyal kell belemasszírozni, legalább kétszer, a felületbe. Konyhapultra nem használható a módszer, mert a víz rosszat tesz a felületnek.

Padlófestés

Az Annie Sloan festést kemény viasz vagy lakkozás kövesse!

Fémfestés – üvegfestés

Csillárra, gyertyatartóra, lámpára, még viaszolás nélkül is, kenhető, és szép eredményt ad. A konzervdoboz trendivé tehető ilyen festéssel. Befesthetjük a befőttes üvegeket is, és mutatós ajándéktárgyakat állíthatunk elő.

Kárpit- és textilfestés

A leghihetetlenebb számomra az volt, hogy lent, pamutot, bőrt és műbőrt is festhetünk! Ennek oka a festék magas pigment-tartalma, mely a festéket az anyag mélyére viszi, így tartóssá válik a festés. Vigyázat: a bőrön levő repedések nem tüntethetőek el!

Kültéri festés

Természetesen kültéren is befesthetjük a kerti bútorokat, a kerítést, a hintát - szinte bármit. Itt azonban a viaszolás technikáját kerülnünk kell. A fába jól beleivódó pigmentek miatt a felület akár zárás nélkül is maradhat, így párologni tud, vagy lakk segítségével rögzíthetjük a festéket.

Díszítés

Persze nem kell megelégednünk a díszítésmentes festéssel, ha már magabiztosak vagyunk néhány jól sikerült kísérlet után. Stencillel, antikolással, repesztéssel, decoupage technikával még szebbé tehetjük alkotásainkat. De ez már egy másik workshop témája!

A tanfolyam

Kellemes légkörben, segítőkész hozzáállással, egy jó tea és süti társaságában, a különböző színekkel és technikákkal, a négyféle vax használatával, a színek keverésével ismerkedhettünk meg. Ami meglepő, hogy a festés alaptechnikája igen egyszerű, mivel akár függőlegesen, akár jobbról-balra, akár össze-vissza ecsetvonásokkal is operálhattunk, ami így egyedi, érdekes végeredményekkel járt. Ki-ki készített egy „alkotást” – egy falapon örökítettük meg első festő-próbálkozásainkat, amit haza is vihettünk. Mindannyian úgy éreztük, hogy alig várjuk, hogy belefogjunk a festésbe, és a bennünk szunnyadó kreativitásunkat próbára eresszük.

Még egy hasznos információ: 1 l festék, ami 13 nm-re jó, 9800 Ft. A Tescoban kapható Harris ecsetek is megfelelnek, de természetesen 6000-9000 Ft között Annie Sloan ecsetek is elérhetők a Nemiskacat-nál. A vax kb. 5000 Ft-ba kerül. Enikő ígérte, hogy elakadás esetén segít.

Mindenkinek csak ajánlani tudom – akár kiégés ellen is – ezt a fantáziadús elfoglaltságot.

Az ígért videóval fejezem be a jelen cikkemet:


 

 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu