Kedvtelés

Felelős kutyatartás 3

2016-12-03 16:21:04

„Ne ess abba a hibába, hogy emberként bánsz a kutyáddal, különben veled fognak kutyaként bánni”

Martha Scott

 A „Kutya felhasználói kézikönyv” legérdekesebb része a „probléma megoldás” c. rész, mely hasonlít a műszaki cikkek használati útmutatójában közzétett hasonló célú íráshoz.

Ezekből szemezgetünk:

Ismeretlen eredetű, emészthetetlen tárgyak lenyelése:

Kisméretű, nem mérgező, sima felületű tárgyak esetében akkor menjünk állatorvoshoz, ha a széklettel néhány alatt a tárgy nem távozik.

Szeparációs szorongás kezelése, a kutya tönkreteszi a bútorokat:

Enyhébb esetben lehet több feladattal vagy érdekfeszítő játékokkal elterelni a figyelmet. Vihar esetén – nyugodt, kedves hangon beszéljünk vele, játékkal, jutalomfalattal lephetjük meg.

Postás megugatása:

A kutya viselkedése a területvédelemmel kapcsolatos ösztönre vezethető vissza, ugyanis a postás azonos időben jön és rövid úton távozik, így a kutya agyában ez azt az érzést kelti, hogy ő zavarta el a postást a területről.

Szállítás:

A szállítóboxba zárt kutya ugatása esetén a helyzetet akkor kezeljük, ha az ugatást abbahagyja. Vizsgáljuk meg, hogy eleget aludt-e, eleget mozgott-e, van-e játéka. A boxban meg kell tudnia fordulni a kutyának. Hosszabb utazás esetén két óránként vegyük ki, igyon és végezze el szükségleteit.

Félénk idegenekkel:

Visszafogottan üdvözöljük az idegeneket. A látogató is legyen barátságos. Dicsérjük meg és adjunk neki jutalomfalatot, ha megfelelően viselkedik.

Agresszív a kutya:

Mindenképpen forduljunk oktató szakemberhez, ne kísérletezzünk a kutya viselkedésének megváltoztatásával!

Felássa a kertet:

Ha látjuk, hogy kutyánkból előjön az ásási ösztön, saját ásható részt különítsünk el neki a kertben. Játékkal és jutalomfalatokkal szoktassuk oda. Súlyosabb esetben tegyük a kerti kutyapiszkot az ásott gödörbe és földeljük el.

Evés utáni pofatörlés a szőnyegbe:

Sajnos ez „alapprogram”, így erről nem igen lehet leszoktatni. Ha evés után megtöröljük a száját, akkor a szőnyegre már kevesebb jut.

Felugrálás az emberekre:

Ne kiabáljunk rá, ne lökdössük, távolodjunk el tőle egy „ül” vezényszóval.

Ha idegen kutya megkerget bennünket:

Ez az üldözői ösztön következménye. A könyv javasolja a „megállást, megfordulást és szembenézést.”

Fűevés:

Ez a nyersrost szükséglet kielégítésének következménye, nem kell leszoktatni róla.

Felnőtt kutya jelölget:

Ha rajtakapjuk, küldjük ki a szobából. Ha véletlenszerűen jelölget, annak lehetnek lelki okai is, mindenképpen figyeljük meg és jegyezzük fel a viselkedését, majd forduljunk szakemberhez!

Öklendező prüszkölés:

Főleg a rövid orrú, kis testű kutyák esetében fordul elő. Ha gyors, lökésszerű, szaggatott belélegzést tapasztalunk, az általában garat irritáció, többnyire veszélytelen, de - tapasztalatom szerint - célszerű megnézetni orvossal, ha idősebb kutyáknál sűrűn előfordul, mert az lehet szívprobléma következménye is.

Az utolsó tanács igen vicces: „A kutyát nem érdekli sem a gazdi, sem a család. Hasznos feladat elvégzésére nem hajlandó. Forduljunk állatorvosunkhoz! Valószínűleg macskát vásároltunk.”

Íme egy őszinte társ:


hűséges négylábú, kutyanevelés


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu