Kedvtelés

A rendcsinálás művészete 4. rész

2017-04-27 19:08:50

„A jövő soha nem más, mint rendrakásra váró jelen. Nem előre kell látnod, hanem el kell szenvedned”

Antoine de Saint-Exupéry

Lássuk, mit kezdjünk a számunkra kedves, megmaradó holmikkal!

Marie Kondo vallja, hogy a megfelelő tárolás a záloga a megtartott rendnek. Minden tárgy kategóriájának legyen meg a helye! Ezzel a kérdéssel azonban csak a selejtezés után foglalkozz!

A túl sok holmi oka az, hogy a túl bonyolult tárolási módszereink miatt nem tudjuk, hogy miből mennyi mindenünk van. Ezért, hogy ne termeljük újra a rendetlenséget, a lehető legegyszerűbb tárolási módszert kell meghonosítani.

Két szabály a rend megőrzéséhez

Marie Kondo két szabály betartására helyezi a hangsúlyt a tárolásnál: „minden azonos típusú tárgyat ugyanott tárolj, és ne aprózd el a tároló helyet!”Gyakori hiba, hogy a legegyszerűbb hozzáférés elve alapján tárolunk, és nem tesszük vissza a helyére a dolgokat. Van olyan rendrakási tanács is, hogy a használat gyakorisága alapján tároljunk. Az írónő ebből csak annyit fogad el, hogy egy adott fiókban a ritkábban használt dolgokat hátrébb kell elhelyezni.

Az állítva tárolás – a rend kulcsa. Marie Kondo esküszik arra, hogy a ruhákat, a papírokat, az írószereket, még a laptopját is! így helyezi el. Az egymásra rakás ugyanis látszólag növeli a tárhelyet, de ezzel együtt a rendetlenséget is. Emellett az alul levők szinte feleslegessé válnak, mert kiszabadításuk nehézkes. Az új ruhákat mindig csomagoljuk ki, így kevesebb helyet foglalnak, és biztosabb, hogy hordjuk is őket.

Csak semmi „különc” tárolóeszköz!

Nem kell speciális tárolóeszközöket használni, a kartondoboz, az átlátszó műanyagfiók megfelelnek erre a célra és belesüllyeszthetőek a beépített szekrényekbe. A cipős dobozok a „jokerek”, lehet őket zokni-tárolásra, tisztítószerek tartására, vagy a konyhában élelmiszerek, konyharuhák, szemeteszsákok otthonául is szolgálhatnak. Fedelüket pedig pl. olajok, fűszerek, de akár tálalóeszközök elrakására is alkalmasak, sőt térelválasztásra is használhatjuk őket a fiókokban.

A tárolás profi módjai

A táskák egymásba téve tárolandók a legjobban. Persze a hasonló anyagból készülteket, de maximum két darabot tehetünk bele egybe, úgy, hogy a fül vagy a pánt látszódjék. A táska napi rendezése – a napi kiürítéssel kezdődik. Így el lehet kerülni, hogy a használt buszjegytől a kifli-csücskön át a rózsaszínű elefántig minden felesleges dologgal megterhelve közlekedjünk. Akár egy cipős dobozba is bele lehet tenni a tartalmát, majd a fiókos szekrénybe elhelyezni.

A beépített szekrényekbe leghátra a szezonon kívüli dolgok kerüljenek pl. a karácsonyfadíszek, sífelszerelés, és az emléktárgyak pl. fotóalbumok állítva kerüljenek. Mindennap hordott ruháinkat átlátszó műanyag tároló-elemekben, fiókokban állitva hajtogatva helyezzük el. Ágynemű a szekrény felső polcán, foglaljanak helyet, az alsó térbe a szezonon kívüli elektromos készülékeket pl. ventillátort tegyük.

A fürdőben a tárgyakat pl. samponokat, tisztálkodó szereket stb. a nedvesedés elkerülésére használat után célszerű betenni a szekrénybe, és nem a mosdót és a kádat körberakosgatni flakonokkal, mintha egy céllövöldében lennénk.

A konyhában a pult legyen szabad felület. A szivacsot és a mosogatószert ne a mosogató mellé, hanem alá helyezzük el. A szivacsot – éppúgy, mint a vágódeszkát, a tányérokat, tölcséreket – ha lehetséges – Marie Kondo a napfényen vagy legalább a szabad levegőn szárítja. Ha ez nem lehetséges, a szivacsot javasolja mindenképpen felakasztva szárítani. A fűszereket, olajokat – a szekrényben, és ne a tűzhely mellett a pulton tároljuk. A tároló-helyeket belülről szabadon díszíthetjük.

A rendrakás varázslatos hatása

Bármilyen különös is, de elgondolkodtató Marie Kondo megállapítása: „a rendrakás egyik varázslatos hatása az, hogy bízni kezdesz a döntéshozatali képességeidben.” A tárgyak kidobását ugyanis a ragaszkodás a múlthoz vagy a jövőtől való félelem akadályozza. Ezek az aggályok „életed minden területén hatással vannak döntéseidre, emberi kapcsolataidra, a munkádat is beleértve.” Az iratok selejtezése egyben stresszoldó is, mert a végén, egy helyen lesznek a szükséges dokumentumok és vége az idegölő keresgélésnek.

És a végére még egy fontos tanács: „Üdvözöld az otthonodat!” Ne mackóruhában selejtezz, add meg a módját, hiszen az otthonod rendbetétele után kezdődik el – Marie Kondo szerint – valójában az életed!

Ugye, még a legprecízebb rendrakók is találnak megszívlelendő ötleteket?

Egy fotó, ami egy Marie Kondo szellemében rendben tartott otthon képe is lehetne:


rend, rendezett otthon, rendcsinálás 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu