Kedvtelés

A rendcsinálás művészete 2. rész

2017-03-31 20:28:57

„Ha magadban rendet teremtesz, sokkal inkább tudsz másokhoz is kapcsolódni”

Palya Bea

Hogyan fogjunk hozzá a selejtezéshez?

Mielőtt nekilátunk, el kell képzelnünk azt az életstílust, amit el akarunk érni a rendrakás után. A holmikat számba kell vennünk, majd – most jön a legnehezebb – el kell döntenünk, hogy mitől szabadulunk meg. Nem nehéz kidobni egy elromlott rádiót, vagy egy divatja múlt kihízott szoknyát, de sokkal nehezebb kiselejtezni azokat a tárgyakat, amelyekkel látszólag semmi bajunk sincs. Ezt mutatja, hogy az éves lomtalanításkor olyan régi kacatjaink kerülnek elő, amit már évekkel korábban ki kellett volna dobni.

Marie Kondo nem tartja jónak, hogy „amit már két éve nem használtunk, dobjuk ki”, mert ezen szabály követése is újratermelte a kacatgyűjtést.

A selejtezésnek meg nem kerülhető lényege: az egyes tárgyakat kézbe kell venni egyenként és el kell dönteni, milyen érzést keltenek bennünk, örömet okoznak-e. Ha nem, ki kell dobni! Így elérhetjük, hogy csak örömet okozó tárgyak legyenek a környezetünkben.

A haladásnak kategóriánként kell történnie, mindenegyes darabot vigyél egy helyre, pl. a ruhaneműknél az összes ruhaneműt össze kell szedni az összes helyiségből. Lehet alkategóriákat képezni pl. pulóverek, nadrágok, zoknik. Ha az összes azonos kategóriába tartozó dolog egy helyre van begyűjtve, könnyebb lesz eldönteni, hogy melyek kézbevétele után tölt el az örömteli megtartás érzése.

Újabb megszívlelendő tanács: soha ne azzal a kategóriával kezdjünk, amelynek a renberakása a legproblémásabb, mert sok emlék fűződik hozzájuk, így a kidobásra való szortírozásuk nehézkes.

Az írónő szerint a dolgok értéke mellett három további tényező is szerepet játszik abban, hogy valamit értékesnek tekintünk-e: a funkció, az információ és az érzelmi kötődés. Továbbá a tárgy ritkaság jellege is nehezítheti a döntést.

Marie Kondo ajánlott sorrendje:

  1. ruhák
  2. könyvek
  3.  iratok
  4. egyéb holmik
  5. emléktárgyak

Fontos gyakorlati tanács: soha ne mutasd meg családtagjaidnak, hogy mit dobtál ki, mert az az „égbekiáltó pazarlás” érzetét kelti. Ez persze az odaajándékozás lehetőségét nem zárja ki.

A munka megkezdéséhez lényeges, hogy nyugodt környezetet teremtsünk, célszerű a kora reggeli órákban elkezdeni.

Ha valamitől nehezen tudunk megszabadulni, végig kell gondolnunk: hogyan jutott hozzánk? Milyen szerepet játszott az életünkben? Pl. egy megvásárolt, de soha nem hordott ruha megtanít arra, hogy ha nem megy a stílusodhoz, akkor legközelebb ilyet ne vegyél meg. Ezzel a tanító szerep betöltésével már elmondhatjuk, hogy betöltötte rendeltetését és nyugodt szívvel és hálával megválhatunk tőle.

A kidobás sorrendjében foglalkozzunk most kicsit a részletekkel.

1. A ruhák al-kategorizálása után célszerű a szezonkívüliekkel kezdeni. Kerüljük a „mackósítást”, amikor az utcára már nem szívesen hordott ruhánkat szabadidősítjük. Ez késlelteti a semmi örömet nem szerző ruhák kidobását. A pozitív énképet növeli, ha otthon is kényelmes, de örömet jelentő öltözéket hordunk otthon is.

Marie Kondo újdonsága: a helyes hajtogatás, mellyel rendkívül sok hely takarítható meg: „összehajtogatva 20-40 ruhadarab fér el ugyanakkora helyen, mint ahol felakasztva 10.” A helyes hajtogatás további előnye, hogy kézbevételük során szemügyre veheted őket, és átadod nekik az energiát, amitől szebbek és elevenebbek lesznek. „ Az összehajtogats a törődés és a szeretet kifejezése.”

További hajtogatási tanács: állítva tárold a holmikat, ne úgy, mint az üzletekben téglalap alakúra hajtogatva! A fiók magasságához mérten legyen meghatározva az összehajtott ruha élére állítva.

A kabátok, dzsekik, szoknyák, ruhák – maradhatnak vállfán, még hozzá az azonos típusúak egymás mellett. A nehéz és sötétszínű darabokat balra, míg a könnyebbeket és világosabbakat jobbra célszerű felakasztani. A hajtogatás még a harisnyákra és zoknikra is vonatkozik. Szüntessük meg, hogy azokat összecsomózva vagy labdacsokban tároljuk! Ezeket is hajtogatni kell, majd feltekerni sushi tekercsként és állítva! Betenni a fiókban elhelyezett cipős-dobozba. A szezonon kívüli ruhákat nem szükséges bedobozolni, kivétel tehető a fürdőruhákkal és szalmakalapokkal nyárra és a sálakkal, kalapokkal, kesztyűkkel télre.

Legközelebb a könyvekkel folytatjuk a pakolási technikák ismertetését.


selejtezés, rendcsinálás


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu