Aktuális Programok

Szeretni kell, ennyi az egész

2018-06-09 08:48:45

A szerelemnek nincs kora

Karel Schulz

Habkönnyű nyári szórakozásra szükségünk van, pláne egy modern technikával felszerelt és mégis az otthoni kényelmet odavarázsoló moziban. A „Könyvklub” c. filmet a MOM Park mozijában láttam. Ajánlani tudom fiatalabbnak és idősebbnek egyaránt.

A film nem tipikus hollywoodi stílusban, ormótlan poénokkal operál, pedig a történetbe katalizátorként szereplő „A szürke ötven árnyalata” adhatna erre apropót. Ehelyett kedvesen, néha öniróniával azt mutatja meg, hogy a hatvan év elmúltával sem kell a járókeretre koncentrálva várni az öregedést.

A négy amerikai középosztálybeli hölgy – jellemüket tekintve kicsit hajaznak a „Szex és New York” négy gráciájára – kedélyes beszélgetésekkel múlatják szabad idejüket némi fehérbor társaságában. A beszélgetések egy-egy könyvről való csevegés köré összpontosulnak, a filmbeli hónapban éppen az említett pornóregény kerül sorra. A regény – anélkül, hogy arról  igazi eszmecsere folyna – igencsak elgondolkodtatja őket a szex és a szerelem életükből való kivonulására vagy elllaposodására, és ez cselekvésre tüzeli fel őket.

És itt igazolódik be az elsőfilmes rendező helyes megközelítése: nem kell az intim kérdéseket sem elbagatellizálni, sem a „Nagyfater elszabadul” c. film mintájára ízléstelenül pornósítani.

A színésznők Diane Keaton, Candice Bergen, Jane Fonda és Mary Steenburgen lubickolnak a szerepükben, bájosak és mértéktartóak, ugyanakkor korukat meghazudtolóan fiatalos lendülettel vetik bele magukat a boldogságkeresésbe. Ez olyan jól sikerül, hogy Mary Steenburger kivételével hetven felüliek, sőt Jane Fonda már 80 éves, mégis senkinek nem jut eszébe, hogy túl idősek a szerepükhöz. A testi örömök keresése mellett a valakihez tartozás és a szerelem élményének bevonzása életükbe adja az igazi kihívást.

Nekem a legjobban a szövetségi bíró Candice Bergen alakítása tetszett, aki hosszú egyedüllét után az interneten kezd ismerkedni a véletlenül feltett ránctalanító maszkos fotójával. Az ő esetében jól ellenpontozódik az a helyzet, hogy férje a fiúkkal azonos korú szöszi kedvéért hagyta el, ő meg eleinte ódzkodik még attól is, hogy vele hasonló korúakkal randizzon.

A férfiak méltó partnerei a hölgyeknek, Don Johnson, Richard Dreyfuss, Craig T. Nelson, Andy Garcia kedves humorral, szeretettel formálják meg az idősödő udvarlókat. A kor pedig, mint a jó bor esetében, még szexepilesebbé teszi őket.

A film nem törekszik jellemfejlődésbeli mélységek ábrázolására, nem lélekbúvárkodik, és társadalmi mondanivalója sincs. Jó viszont látni a szép otthonokat, a nyugodt életet, még ha ez csupán a díszlete is a felhőtlen kikapcsolódásnak. Érdemes megnézni a fiatalabb korosztálynak is, hiszen talán fogódzót nyújt ahhoz, hogy majdan az élet B oldalát is lehet élvezni anélkül, hogy a betegségeket és az elmúlást vizionálnánk, ahelyett, hogy szeretnénk.

A Beatles egyik dala jutott a filmről eszembe, mellyel összegezhető is mondandója: „All you need is love, love…”

A film csatolt trailere – reményeim szerint – felcsigázza majd olvasóimat: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu