Aktuális Programok

Szeptemberi program-kavalkád

2017-09-02 16:21:14

„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,

Még zöldell a nyárfa az ablak előtt…”

Petőfi Sándor: Szeptember végén

A költő szavaival együtt örülünk a bágyadtabban ragyogó napsütésnek, a kellemes hőmérsékletű nappaloknak és éjszakáknak, de mi egyelőre nem gondolunk a havas bérci tetőre. Inkább válogatunk a programözönből, és megőrizzük a hamarosan búcsúzó nyárszép emlékeit. A hűvös, nem kint tartózkodásra hívogató időben szerezzünk élményt magunknak egy- egy kiállítás megtekintésével. Lássuk a kínálat néhány ígéretes darabját!

Kiállítások:

Pesti Vígadó

Papp Bálint György: Egyedi bútorai a paraszttékák modern, keleties ihletésű átiratai. 

„Több közülük szakrális jellegű, erdélyi kötődésű. Munkáiban a legnemesebb anyagokat használja, diófa, tiszafa, egzotikus fafajok. Alkotásainak különlegességét a kő és a fa társítása adja. Papp Bálint György, 1965-ben végzett a Brassói Faipari Egyetem bútor tervező szakán. A belső építészeti tervezés mellett, készíti egyedi kisbútorait. 1989-ben áttelepült Magyarországra, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.”A kiállítás 2017. szeptember 10-ig látogatható.

Várkert Bazár Testőrpalota

Borsos Miklós gyűjteményes kiállítás

Olajfestmények, szobrok az ember és a természet viszonyáról.

„A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány nyári tárlata Borsos Miklósra, a tihanyi félsziget és a 20. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakjára emlékezik. A kiállítás tematikus elrendezésben, legjelentősebb alkotásain keresztül mutatja be változatos életművét, s mindazon műfajokban elért eredményeit, amelyekben alkotott.”

A kiállítás 2017. szeptember 24-ig látogatható.

Óbudai Vasarely Múzeum

Ehelyütt az ismét látogatható múzeum állandó kiállítására szeretnénk felhívni a figyelmet.

„Az állandó gyűjtemény anyagát ezúttal kölcsönzött művekkel is kiegészítjük. A művész budapesti kapcsolataira fókuszálva a kiállítás alapos részletességgel bemutatja azt a korai rövid, de meghatározó periódust, amit Vasarely Bortnyik Sándor Műhely nevű iskolájában töltött 1929 és 1930 között.További különlegesség, hogy bemutatunk 13 db-ot azok közül a sokszorosított grafikák közül, melyeket Vasarely 1968-ban adományozott a Szépművészeti Múzeumnak (118 db). Ezeket utoljára 1969-ben láthatta a közönség, azóta nem voltak kiállítva.”

Zene- irodalom:

A MOMkult porgramjaiból

2017. szeptember 12: A Roma Soul együttes hangversenye

„A Roma Soul ősi-autentikus cigányzenét játszik, modern hangszereléssel. Ebben az egyedi hangzásvilágban megfér egymás mellett a latin ütős hangszerek sokasága, az elektromos hegedű, a hagyományos cigányhangszerek, sőt a beatbox is. A zenekar tagjai külön-külön is rengeteg, szinte felsorolhatatlanul sok stílusú zenében kipróbálták magukat, zenéltek belföldön és külföldön, ismert és underground zenészekkel. A Roma Soul először 2015-ben állt színpadra, a végleges formáció 2016 végére alakult ki.

A zenekar ősi cigánydalok mellet, saját és nemzetközileg ismert feldolgozásokkal áll színpadra, melyek mind hangzásban, mind megjelenésben egyedi stílust képviselnek.

A 2012-es X-Faktor győztes Oláh Gergő ötletéből alakult meg a zenekar.

A fiúk a szakmai köteléken túl erős baráti kapcsolatot is ápolnak, ami előadásaik során is érezhető. A közönség minden alkalommal összeszokott, jókedvű, igazi örömzenélést kap.”

2017. szeptember 16. 

Szabad egy táncra? Interaktív táncelőadás nem csak 60 felettieknek

„Rendhagyó, interaktív táncelőadás, profi táncosokkal, színészekkel, amatőr 60+ táncosokkal, élő zenével. A vágyról, az elengedésről, a találkozásról, a hallgatásról, az érintésről, az emlékezésről és a jelen örömteli megéléséről.”

2017. szeptember 18.

Kegyelem - zenés irodalmi összeállítás az Erdélyi Helikon költőinek istenes verseiből - Ars Sacra Fesztivál

„Közreműködnek:a MISZTRÁL együttes, Buzogány Márta és Pelsőczy László színművészek.Az Erdélyi Helikon írói csoportosulást bemutatja Medgyessy Éva és Kemény Endre az Erdélyi Helikon – Marosvécsi Kemény Alapítvány nevében.”

Filmek:

Uránia Nemzeti Filmszínház

Reneszánsz Filmnapok

Először az Urániában, művészeti ismeretterjesztő filmekkel és filmtörténeti klasszikusokkal

2017. szeptember 7. - 2017. szeptember 9.

„A kifejezetten mozivászonra készült, látványos dokumentumfilmek a szakértői interjúk és a tudományos, művészettörténeti háttér feldolgozása mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a speciális felvételek – közeli képek, 3D technika,  mozgó sínekről vagy helikopterről, drónokról rögzített átfogó felvételek – révén a nézők belefeledkezhessenek a legnagyobb reneszánsz mesterek, köztük LeonardoMichelangeloRaffaelloBotticelliCaravaggio és kortársaik remekműveinek szépségébe, a Vatikáni Múzeum, Firenze és az Uffizi-képtár páratlan műkincs-gyűjteményébe vagy Róma, az örök város pápai bazilikáinak építészeti csodáiba. A vetítések előtt neves hazai művészettörténészek és szakértők tartanak rövid felvezető előadást.Az ismeretterjesztő filmek mellett játékfilm-különlegességek is helyet kaptak a programban. A filmnapok keretében olyan filmtörténeti klasszikusok digitálisan restaurált változatát láthatják a nézők, mint Franco Zeffirelli 1968-ban készült, Oscar-díjas Rómeó és Júliája vagy Pier Paolo Pasolini 1971-es klasszikusa, a Boccaccio novellafüzére alapján készült és Berlinben Ezüst Medvét, a zsűri különdíját elnyert Dekameron.” 

Bartók – Sipos József filmje (2017. szeptember 14.)

„Bartók Béla fia, Péter, a család elutazása óta (hetvenöt éve) az Egyesült Államokban él. Szinte az egész életét Bartók életműve gondozásának szentelte, családja történetéről eddig soha senkinek sem adott interjút. Most azonban, 92 évesen, megrázó vallomásban mesél édesapjáról, Bartóknak az édesanyjához, feleségéhez, szerelmeihez, gyermekéhez és kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, a zeneóriás esztétikai hitvallásáról, és arról a személyes tragédiáról, amit Magyarország elhagyása jelentett e hazaszerető ember számára. Filmünk mindazonáltal nem pusztán az apa portréja a fiú szemszögéből; gazdag válogatást mutatunk be Bartók levelezéséből és soha nem látott fotóiból, valamint művei kritikai fogadtatásából. Archív felvételekkel betekintést nyújtunk a korabeli Magyarország és New York hangulatába - így mesélve egy "nem mindennapi" sorsról, mely egybefonódott Magyarország tragikus huszadik századi történelmével.” 

Színház:

Színházak éjszakája – 2017. szeptember 16.

Fergeteges, soha máskor nem látható programok „ezerszámra”. Néhányat tudok csak kiemelni ezek közül:

ÁTRIUM SZÍNHÁZ 18:30 - 19:20

Az indián-spanyol tűz asszonya - Frida Kahlo

„A Frida c. előadás rendezője és koreográfusa, Duda Éva a spanyol tánc titkairól. Megtanulhatod az ősi táncok, a mágikus rítusok szabályait.”

BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ 20:30-21:15

Kulisszajárás
Barangolás a 88 éves épület rejtett zugaiban, kulisszatitkokkal és régi történetekkel, Kellér Dezsőtől Békés Pálig. A kulisszajárást vezeti Szögi Csaba művészeti igazgató.

HATSZÍN TEÁTRUM  19:00 -20:30

Tagadj, tagadj, tagadj
”Jonathan Maitland darabjában Eve, az ígéretes ifjú futóbajnok megismerkedik a sportág egyik legjobb edzőjével, aki hamarosan kiegészítő kezelést ajánl neki. Ha vállalja, ő lehet a világ leggyorsabb futója – de vajon biztonságos, legális és etikus-e ez a kezelés? A Londonban nagy sikert aratott színdarab leleplezően őszinte, hátborzongató képet ad a sportvilág farkastörvényeiről. 
Az Orlai Produkciós Iroda előadása.”

JÁTÉKSZÍN  18:45

JÁTÉKSZÍN–KARINTHY RENDEZŐPÁRBAJ
”A Játékszín és a Karinthy Színház közös programmal készül. A 39 lépcsőfok című krimi-vígjáték egy jelenetét négyen négyféleképpen rendezik meg. A Játékszínt Bagó Bertalan és Horgas Ádám, a Karinthyt Simon Kornél és Karinthy Márton képviseli. Játsszák: Lengyel Tamás, Lévay Viktória, Nagy Sándor, Szirtes Balázs, Dányi Krisztián, Fila Balázs, Gerlits Réka és Marton Róbert.”

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ  0:00- 02:30

FILMVETÍTÉS: HETEDIK ALABÁRDOS
””Vékes Csaba rendező első filmje a Katona József Színház színészeivel. A Filmalap inkubátorprogramjának nyertes pályázatából készült film producere Herendi Gábor és Fancsikai Péter.
A film egy karriertörténet, amelyben egy mellőzött színész egy váratlan felkérésnek köszönhetően az „örök statiszta” szerepből egy teátrum vezető rendezőjévé válik, és nem csak a saját álmaiért, hanem az egész társulatért kezd küzdenie. A napjaink színházi világában játszódó szatírát a színház természetéből fakadóan olykor szürreális elemek gazdagítják.
A filmvetítés után Nyáry Krisztián vezetésével beszélgetés lesz a film alkotóival és főszereplőivel
.”

MADÁCH SZÍNHÁZ  23:00-00:20

SHAKESPEARELIVE – VÍGJÁTÉK
Hajdu István és Magyar Attila az elmúlt 20 év alatt számos egyedi előadást hozott létre és játszott nagy sikerrel. Jellemzően modern, interaktív, improvizatív, néha már performansz jellegű produkciók ezek. A páros legújabb produkciójában William Shakespeare élete „kerül terítékre”, Kocsák Tibor zeneszerző zenei kíséretében. A nézőkre 80 percnyi önfeledt komédiázás vár. 
Mondhatjuk úgy is: Shakespeare mentése másként.”

VÍGSZÍNHÁZ 13:00

HAMLET – NYÍLT PRÓBA

”Bepillanthatnak Eszenyi Enikő legújabb rendezésébe, a Hamlet című előadásunk próbájába a Vígszínházban. A főszerepben ifj. Vidnyánszky Attila, Börcsök Enikő, Hegedűs D. Géza és Fesztbaum Béla látható. A Vígszínház 122 éves történetében ez az első alkalom, hogy műsorra kerül Shakespeare leghíresebb műve. Apja, a király temetésére érkezik haza a trónörökös, Hamlet. De édesanyját, friss feleségként, a királlyá előlépett nagybátyja oldalán találja. A gyászból nász lett. Hamlet nem találja a helyét, kérdések, kételyek kínozzák. Kutatni kezd.”

Nagyon kellemes szórakozást kívánok egy szép őszi képpel!


nyárutói  élményvadász, programok 


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu