Aktuális Programok

Szárnyashajóval az élő középkorba

2017-05-12 21:09:00

„Valósággal igaz vagyok e baráti renddel szemben”

A Szent György vitézek jelmondata

Visegrád

Nem csalás, nem ámítás, hogy a MAHART Passnave segítségével - hétfő kivételével – a hét minden napján egy óra alatt Visegrádon vagyunk, ahol tényleg megelevenedik a reneszánsz középkor. Az 1800 fős település a Dunakanyar éke, történelmi hangulat lengi körül, gondoljunk a Salamon Toronyra, a Fellegvárra, a Királyi Palotára, no meg a Duna parton található kitűnő étkekkel és italokkal elkápráztató korhű étteremre, amely a Renaissance névre hallgat. Az ételek és italok kézzel készített cserépedényekben kerülnek felszolgálásra a kosztümös felszolgálók segítségével, élő lant zene mellett.

Visegrád Város honlapja így emlékezik meg a városról: „Visegrád az élő középkor városa, ahol ma is intőn vigyáz ránk régmúlt királyaink szelleme, és ahol a Duna csendje, a palota zenéje, a lovagi tornák izgalma, az erdő örök ünnepe kiemel az önmagáról megfeledkezett világból. Visegrádot a múlt és a természet szerves együttélése teszi nemzeti történelmünk különleges emlékhelyévé.”

Lovagi torna

A szerdán és szombaton rendszeresen megrendezésre kerülő lovagi torna emlékezetes élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak. A népes számú nézősereg közül reneszánsz jelmezekbe öltöztetett királyi párt és udvari bolondot is választanak, akik tiszteletére parádés megmérettetésben harcolnak a lovagok karddal, íjjal, nyílpuskával és egyéb korabeli fegyverrel. A nézők jó borocska szürcsölgetése mellett beleélhetik magukat a lovagi tornák világába, megérezhetik a férfias virtus minden szépségét és izgalmát.

A Szent György Lovagrend

Visegrád említésekor nem felejtkezhetünk meg a Szent György lovagrendről. A ma is működő rendnek köszönhetjük - a lovagi tornák mellett - a már 33 éve megrendezésre kerülő Nemzetközi Palotajátékokat. Erről külön híradásban beszélünk majd.

A Lovagrendet még Károly Róbert alapította 1326-ban első világi rendként. Feladata volt – többek között – az elesettek támogatása, a hagyományápolás. Ők őrizték a visegrádi fellegvárba szállított Szent Koronát, de ők látták el a király kíséretét, és az akkori udvari szabályok betartását. 

1990-ben id. Cseke László, a Lovagrend – azóta elhunyt – örökös kancellárja és tíz társa indították újra a Lovagrendet a közjó, a karitász és példás életmód jegyében. Most fia, ifj. Cseke László, - aki ugyancsak eredetileg történelemtanár, - apja nyomdokaiba lépett mind a Lovagrend, mind a visegrádi turizmusfejlesztés generátoraként. Visegrád tölti be a magisztrátusi ülések, a lovagavatás helyszínét, és ünnepi rendi üléseket is általában itt tartanak. Visegrád mellett az alábbi helységek ugyancsak több eseménynek szolgálnak színhelyéül: Budapest, Nyitracsehi, Passau, Győr, Tuzsér, Rozsnyó, Borzont, Ipolybalog, Radafalva, Doroszló és Nagyszombat.

Még egy idekapcsolódó izgalmas eseményről szeretnék számot adni: 2017. július 16-án Károly Róbert emléknapot szervez a Rend és fáklyás felvonulás is lesz a Fellegvárba.

Szárazlábbal a Duna alatt

Nem tudom megállni, hogy ne beszéljek arról a Visegrád és Nagymaros között húzódó 550 méter hosszú, 3 méter széles alagútról, mely a Duna medre alatt 17 méterrel húzódik. Az alagutat még a Bős-Nagymaros vízlépcső munkálataihoz hozták létre. 2011.tavaszától csoportosan látogatható. A visegrádi oldalon egy mini-kiállítás mesél a vízlépcső építésének történetéről, míg a nagymarosi oldalon egy tanösvény mutatja be a helyi élő kultúrát és állatvilágot. Az alagútról – több más jobbnál-jobb programra invitáló híradás mellett - a „Hajónapló” c. fedélzeti magazinban (www. mahartpassnave.hu) olvastam.

Nyári programkínálat

A „Dunakanyar Programok 2017.” c. kiadványból azt is megtudhatjuk, hogy Visegrádon – többek között – gasztro-fesztivál, komolyzenei koncertsorozat, népzenei fesztivál is színesíti a nyári programok sorát. Mindezekről a www. visitvisegrad.hu honlapon tájékozódhatunk.

Legközelebb folytatjuk a Dunakanyar nyári programjainak ismertetését: Esztergom, Vác és Szentendre is sorra kerül.

Szárnyashajóra fel!

Egy lovagi torna képével búcsúzunk, amely nem Visegrádon készült:


Visegrád, lovagi torna, középkor 


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu