Aktuális Programok

Programok az új kenyér havában

2017-07-31 07:18:26

„Emlékszel még az augusztusi égbolt
Tüzeire? - a cirpelő mezőn
Álltunk, s szemednek mélyén elveszőn
Csillant egy csillagtestvér fény... be szép volt!”

Tóth Árpád: Augusztusi ég alatt

Augusztus nem a kedvenc nyári hónapom, mert augusztus 20. után már érződik az ősz lehelete, és ettől ez a nyári hónap már sokkal rövidebbnek is tűnik, mint valójában.

De ráérünk búslakodni, most inkább nézzünk szét a sok-sok jobbnál-jobb program között!

Gyulai Várszínház

Már június 29. óta – egészen augusztus 13-ig - 3 színházi bemutató és 5 fesztivál örvendezteti meg a látogatókat.

Arany 200 busz

Az Arany évhez kapcsolódóan lesz egy egyedi látványvilágú mozgókiállítás augusztus 3-6-ig „Arany 200 busz” néven, amely versek, képek, különféle dokumentumok, manuális játékok és digitális eszközök, valamint relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait és költészetének máig ható jelentőségét.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető egész nap a Kossuth u. 13 szám alatt.

Ugyanitt megtekinthetőek – többek között - az alábbi színházi előadások:

2017. 08.04- 05. Arany János: Nagyidai cigányok

2017. 08.07. Majdnem valaki – Udvaros Dorottya zenés estje

2017. 08.11. Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde

Veszprém – Auer fesztivál 2017. 08.02-06.

A komolyzene kiválóságai adnak randevút a közönségnek. Fellépnek – többek között- Vadim Repin, Ránki Dezső, Keller kvartett, Ray Chen, Frankl Péter, Mendelssohn Kamarazenekar. A névadó Auer trió: Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész és Varga István gordonkaművész  Schubert és Csajkovszkij egy-egy művével kápráztatja el a hallgatóságot.

Budai Vár Oroszlános Udvar – Budavári palotakoncertek

Nemzeti Filharmonikusok : Magyar Est 2017.08.06.

Hamar Zsolt vezényletével, Ránki Fülöp zongorajátékával felhangzik a magyar komolyzene színe-java: Liszt: Les Preludes, Kodály: Galántai táncok, Liszt: Esz dúr zongoraverseny, Erkel: Hunyadi László nyitány, Weiner: I. divertimento, Dohnányi: Ruralia Hungarica.

Zempléni Fesztivál – 2017. 08.11-19.

40 helyszín – 60 program – szinte nem is lehet felsorolni.

A nyitó koncertet a BDZ adja, Hollerung Gábor vezényletével. Elhangzik Haydn: C dúr csellóverseny és Beethoven: VII. szimfónia. A záró koncert a Győri Filharmónikusoké, Berkes Kálmán vezényletével. A műsoron Hummel: E dúr tormbitaversenye és Dvorák: IX. Új világ szimfóniája csendül fel.

Még egy színfolt: augusztus 18-án az ABBA Symphony, a BDZ közreműködésével, Hollerung Gábor dirigálásában, a Singer Street Énekegyüttes és a Coincidance Táncegyüttes az ABBA történet nagyzenekari szimfóniáját varázsolja elénk.

Az érdeklődők Székesfehérvárra, a koronázási szertartásjátékra hivatalosak 2017. 08.18-19-én. Az Árpádházi királyok liturgikus, monumentális színpadi történetét adják elő, ezúttal III. Béla szertartását és életét eleveníti meg a Szikora János által rendezett előadás. Érdekessége az óriásbábok és a cirkuszművészek közreműködése.

Városmajori Szabadtéri Színpad

207. 08.18. Harold Pintér: Hazatérés c. tragikomédiája a Zenthe Ferenc Színház előadásában.

„Négy férfi - az idős apa, két felnőtt fia és idős testvére - évek óta élnek egy londoni házban anya nélkül, nő nélkül. Váratlanul megjelenik az Amerikában élő harmadik fivér fiatal feleségével. Mulatságos, borzalmas, szentimentális, vicces, fájdalmas. Sírni kell, és persze röhögni. Tragikomédia. Egy klasszikus a múlt századból, Nobel-díjas író tollából. 

A produkció elnyerte a 2016. évi Vidéki Színházak Fesztiválja fesztiváldíját.”

Uránia Nemzeti Filmszínház

2017.08.27.

Jonas Kaufmann, fiatal tenor: Az én Itáliám c. német-olasz koncertfilmje angol-magyar „Kaufmann 2016 nyarán a torinó Carignano Színházban, Itália egyik legrégebbi, 1752-ben alapított színházában adott koncertet – itt debütált többek között a felejthetetlen karmester, Arturo Toscanini is – , ám ezúttal nem Puccini és Verdi áriáiból válogatott, hanem a legnépszerűbb, hagyományos olasz dalokból, köztük Enrico Caruso és Lucio Dalla slágereiból állította össze műsorát. felirattal.”

És két kiállítás:

Robert Capa Központ

Elliott Erwitt: Retrospektív

A „fényképészet Woody Allenje”, a „tökéletes pillanatok mestere” hírességek, gyerekek, állatok portréival ismertet meg és szórakoztat bennünket szeptember 10-ig.

„Elliott Erwitt képein legtöbbször hétköznapi jelenetek vagy meglepő szituációk jelennek meg. A fotók egyik legfontosabb közös vonása a bennük rejlő humor és irónia. Erwitt szarkazmusának köszönhetően a képein olykor a legkomolyabb pillanatok is komolytalanná válhatnak, ahogyan ő maga is fogalmaz: „amit igazán komolyan veszek, az a komolytalanság”.  A fotók a humor mellett a precíz időzítésnek és komponálásnak köszönhetően Erwitt profizmusáról is tanúskodnak.”

Ludwig Múzeum

Gilbert & Georg Bűnbak képek Budapestnek

„Az ötven éve együtt dolgozó művészpáros fő témája a modern városi létezés. Gilbert & George műveinek középpontjában mindig a művészek állnak mint „élő szobrok”. Elegáns megjelenésükkel gúnyt űznek az arisztokráciából, miközben a tabuk és művészeti konvenciók határait feszegetve az aktuális társadalmi jelenségekről kommunikálnak műveikben.”

A kiállítás szeptember 24-ig tekinthető meg.

Az augusztusban a Nemzeti Filharmonikusok által előadott galántai táncok 1933-ban készült felvételével veszünk búcsút az augusztusi Élményvadász programjait 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu