Aktuális Programok

Októberi érdekességek

2016-10-21 08:31:42

Azok az egész élmények, melyek alatt teljesen megsemmisül bennünk az idő mellékgondolata. (...) Oly pillanat, amikor mindegy, ha közben eltelik az élet.

Osvát Ernő

Kedves Olvasók!

Októberben már a "kuckózás" időszaka indul el - a csillagos ég alatti nyári programok már csak emlékeinkben élnek. Csüggedésre nincs ok, mert nagyon széles a kulturális programok választéka. Nézzük csak!

Olvasás éjszakája

Líra –Hátsó kapu (1074 Budapest, Dohány u.13.)

2016. október 8. 17:30-tól az utolsó program 00 órától kifulladásig

 • 17:30 Szirtek csúcsán nemesi sasfészek – ármány és becsület a XIII. századi zempléni várakban ( beszélgetés Viola Judittal)
 • 18:00 Két „primadonna”magánélete – Szentesi Éva Tóth Verával és Tóth Vera Szentesi Évával beszélget
 • 18:30 Petőfi Sándor gatyába táncol (pletykák klasszikus  ritmusban) - Milbacher Róbert stand up-ja
 • 19:00 Állítsátok meg az időt , be akarunk szállni! – Fiala Borcsa és Kalapos Éva Veronika műsora
 • 19:30 Egyet mindenki tud – a harmadik második regény – Totth Benedek
 • 20:00 Németh Gábor és a mormoták
 • 20:30 Visszaszámlálás –kötetbe nem került versek, szerencsék, sütik Erdős Virággal
 • 21:00 Csapatban az erő – Tóth Krisztina és Szántó Marcell zenés műsora
 • 21:30 Amit így még sosem- Grecsó Krisztián műsora
 • 22:00 A Bunkerrajzoló – egy musical kulisszatitkai –Zenés beszélgetés a zenés élettörténet rekonstrukcióról Géczi Jánossal, Likó Marcellel, Vándorfi Lászlóval és a Pannon Várszínház művészeivel
 • 22:30 Fesztbaum Béla műsora
 • 23:00 Mindenki másképp csinálja?! – Interaktiv kalandozás és vetélkedő a klasszikus és modern erotikus irodalom világában Szőcs Henriette vezetésével
 • 23:30 Olvéjsz Band- Vol,2.0 az írókból álló alkalmi rock együttes legendás dalokat éleszt fel (Bánó Attila, Benyák Zoltán,Bíró Szabolcs, Mucha Attila, Toroczkay András)
 • 00:00 Karaoke show Kele Dóri vezetésével kifulladásig – örökzöldek, nagy slágerek, különleges dalok – énekelj te is!

1. Európai Art Mozi Napja az Urániában

2016. október 9. 19:00-22:00

"Olli Maki Legboldogabb napja" c. finn filmet vetítik, mely a Cannes-i filmfesztivál  Un Certain Regard kategória fődíjas alkotása

Két Vajdahunyadvári program a Múzeumok őszi fesztiválja keretében:

Éjszaka a múzeumban 
2016. október 14., 14:00 – 20:00

Október 14. egy olyan este, amikor életre kelnek a kiállítások, megelevenednek a tárgyak, és kipróbálhatóak a régi mesterségek szerszámai, a régen volt vadászok, halászok és pákászok eszközei.

2016. október 14-én hosszított nyitvatartással, délután 2-től 20 óráig muzeológus munkatársaink saját gyűjteményükhöz tartozó mesterségeket, a vadászatot, halászatot, könyvkötészetet és a lovakhoz köthető foglalkozásokat mutatják be. Szó lesz a honfoglaló magyarok fegyvereiről, szerszámairól, azok készítéséről, régi vadászati módokról. Megbeszéljük, hogy ki és miért halászik, vadászik: a megélhetésért, a trófeáért vagy a gasztronómiai örömökért, esetleg az élményért? A halászathoz kapcsolódóan pecázásra, hálószövésre kerül sor, és a már eltűnt pákászok életmódjának bemutatását tűztük ki célul. A lovakhoz kötődően pedig a szíjgyártó mesterség bemutatását tervezzük

A múzeum állandó kiállításaiba szóló, adott napra érvényes belépőjeggyel lehet a programon részt venni.

MOMkult

Világklasszis magyar hegedű művészek közreműködésével rendez sorozatot az Anima Musicae Kamarazenekar a MOM Kulturális Központban a 2016/17. évadban. Szerepcsere felsőfokon. A hegedű mesterei című, négy alkalomból álló bérletben Pusker Júlia szólistaként, Kelemen Barnabás és Szabadi Vilmos az együttes szólistájaként, koncertmestereként, Baráti Kristóf szólistaként, a zenekar koncertmestereként és karmestereként is bemutatkozik.

Az Anima Musicae Kamarazenekar elsődleges célja, hogy az európai és magyar klasszikus zenei tradíciókon alapulva, fiatalos frissességgel fűszerezve, új színt hozzon a hazai koncertéletbe. Az együttes a 2016/17. évadban is érdekes koncertsorozattal, színes műsorötletekkel, rendhagyó vagy éppen hagyománytisztelő programokkal várja közönségét.

2016. október 14. | 19:30

Kelemen Barnabás és az Anima Musicae Kamarazenekar

Henry Purcell: Pavane és Chaconne Z 752, Z 730
Bartók Béla: Divertimento BB 118

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Vonósszerenád op. 48

Pesti Vígadó

Kiállítás 2016.október 16-ig

100 éve született Breznay József festőművész 

A kiállítás Breznay József (1916-2012) Munkácsy- és Életmű-díjas festőművész hetven évnyi alkotómunkájába enged bepillantást. A művész már a Képzőművészeti Főiskolán kitűnt megrázóan mély arckép ábrázolásaival. A kora fiatalságában megmutatkozó kivételes tehetségű tanítványra felfigyelt mestere Szőnyi István és tanársegédjének választotta. Pályakezdőként sorra nyerte korának díjait. Római Ösztöndíjjal két és fél évig alkotott Itáliában. Életútjának drámai fordulatai ellenére töretlen alkotókedvvel dolgozott. A Római Iskola művészi örökségéből indulva, élete során egy sajátos „poétikus realizmus“-ban találta meg egyéni kifejezésmódját. Nagy családja folyamatos forrása volt képei témáinak. Jelentős egyéni kiállításai voltak Párizsban, Lyonban, Kölnben, Düsseldorfban, Milánóban, és évtizedekig visszajárt Pármába, ahol képeit magángyűjtők vásárolták. Magyarországon legjelentősebb bemutatkozása 1982-ben volt a Műcsarnokban. Művei megtalálhatóak magyar és külföldi múzeumokban, például a Magyar Nemzeti Galériában vagy az Egyesült Államokban (Museum City of Mobile, Alabama), valamint hazai és külföldi magángyűjteményekben.

Pesti Vígadó

2016. október 20. 19:30

A magány változatai 56’ után

Dokumentumjáték Hamvas Béla és Márai Sándor írásaiból 

A Soproni Petőfi Színház előadása két írói portrét rajzol meg párhuzamosan. Két alkotót idéz meg, két elkötelezett és etikus embert, akik a kényszerű döntések útvesztőiben a legnehezebbet, s talán az egyetlen lehetséges megoldást választották. Valamire ugyanis nemet mondtak. S amire nemet mondtak, azt egészében is megtagadták.

A külső és a belső emigráció pozíciói jelennek meg Márai és Hamvas személyesen is megszenvedett állásfoglalásaiban. Az előadás egyfajta fiktív dialógust hoz létre a művek, naplók és esszék részleteiből, melyben a két alkotó meglátásai összecsapnak. Olykor egymás mellett beszélve, olykor ütközve, de akaratlanul is egymást erősítve tárulnak fel befolyástól mentes ítéleteik, hiteles tanúvallomásaik egy történelmi eseménysor kapcsán, melynek magvában az október 23-án kirobbant forradalom áll. 

Szereplők: Ács Tamás és Papp Attila. Szerkesztő-rendező: Katona Imre.

Zeneakadémia

2016.október 24. 19:30

Balázs János koncert

Nevezetes zongoravariációk Mozarttól Brahmsig és Beethoventől Chopinig.

Magyar Rádió Márványterme

2016. október 25.

Perényi Miklós koncert

Egy nagyszerű trió: a  gordonkaművész Prunyi Ilona zongoraművész és ifj. Banda Ádám hegedűművész társaságában Beethoven és Dvorzak kamaraműveit adja elő.

URÁNIA Nemzeti Filmszínház

2016. október 22. 19:00-23:00

Mozart: Don Giovanni operaközvetítés a New York-i Metropolitanből

vezényel: Fabio Luisi

URÁNIA NEMZETI FILMSZÍNHÁZ

Zsigmond Vilmos sorozat

A legendás, 2016. januárjában elhunyt operatőr, akit a fények és árnyékok szerelmesének tartottak, számos filmben alkotott maradandót. 1978-ban a "Harmadik típusú találkozások" c. filmben nyújtott munkájáért Oscar díjjal jutalmazták.

2016. október 27. 20:00 - Sugarlandi hajtóvadászat

2016. október 28. 20:00 - Szarvasvadász

2016. október 29. 20:45 - A folyó

CENTRÁL SZÍNHÁZ

Edward Albee: Nem félünk a farkastól

2016. október 29. 19:00

Főszereplők a legendás Líz Taylor és Richard Burton szerepkörében: Básti Juli és Rudolf Péter

Magyar Nemzeti Múzeum

KONTAKT – Keleti Éva fotói címmel szeptember 22-én nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása. A kiállításban a Prima Primissima Díjjal kitüntetett, érdemes és kiváló művész fotográfus művészekről készített, eddig kiállításon nem szerepelt 85 felvétele látható. A fotográfiák eredeti negatívjait és diáit Keleti Éva 2015-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta.​ A kiállítás 2016. november 20-ig látogatható.

MOMkult

2016. október 25. 19:00

Lyukasóra klub

"Költőkből, színészekből, irodalmárokból álló összeszokott baráti társaság, akik a költészet izgalmas világába kalauzolják egymást és a nézőket."

JÓ SZÓRAKOZÁST KÍVÁNOK!


film,, szinház, muzsika és egyéb kulturális élmények


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu