Aktuális Programok

Májusi kaleidoszkóp

2017-04-30 18:40:08

„A május a természet bocsánatkérése a február miatt”

Bill Tammeus

A természet igazi pompába öltözik, ezt a zsongást követik a jobbnál- jobb programok.

Szemezgessünk ezekből!

Zene

„Beethoven Budán”

2017. május 3. – május 7.

A helyszíneket és egyéb részletes információkat a beethovenbudan.hu honlapon tekinthetk meg az érdeklődők.

Egy hagyományos programsorozat, melynek apropóját egy nevezetes Beethoven látogatásról szóló megemlékezés ihlette. József nádor felkérésére 1800. május 7.-én Beethoven szonáta hangversenyt adott a Budai Teátrumban. Ezen nevezetes esemény tiszteltére 2000. óta minden évben ugyanazon a helyen és időpontban kiváló művészek emlékeznek meg erről.

Néhány gyöngyszem a kínálatból:

Az idén hegedűművészeket kértek fel kadenciapályázaton való részvételre. A kadencia az előadóművész által „rögtönzött” variációkat jelent a hegedűversenyekhez. Ezen a kadenciák közül a legjobbak előadására kerül sor a 2017. május 3-i nyitóhangversenyen. A hangverseny második részében a Dohnányi Zenekar, Hollerung Gábor vezényletével és a Purcell Kórus részvételével az István király c. Beethoven művet adja elő.

Érdekesnek ígérkezik 2017. május 5-én, pénteken a „Beethoven Sessions” jazzkoncert, melyen a Tálas Áron zongoraművésszel bővült Juhász Gábor trió ad elő.

Igazi csemege: az „Emlékhangverseny Beethoven IX, szímfóniájának Szabó Balázs általi átirata két orgonára és kórusra”, melyre 2017. május 7-én kerül sor neves előadók bevonásával.Minthogy orgonahangversenyről van szó, hol is lehetne ennek méltóbb helye, mint a Mátyás templomban!

Várkert Bazár

2017. május 7. 20:00

Operaközvetítés a Firenzei Operából, amikor Verdi: Don Carlos c. világhírű operája csendül fel Zubin Mehta vezényletével, Fabio Santori és Julianna Di Giacomo főszereplésével.

Budapesti Kongresszusi Központ

2017. május 14. Szenthelyi nap: „ 1 nap – 4 koncert”

A klasszikus zene gyöngyszemei csendülnek fel. A Szenthelyi „trió”: Szenthelyi Miklós hegedűművész, Szenthelyi Judit zongoraművész és Szenthelyi Krisztián tenor közreműködése mellett, Faludi Judit csellóművész, Kiss Gyula zongoraművész, Devich Gergely hegedűművész, Kiss Gergely cselló művész, Farias Lucas és Kuti Róbert Szenthelyi Miklós növendékei közreműködnek, a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral.

MÜPA

2017. május 24. „Milliók hangja” – Willis Conover emlékkoncert, Swing and Big Band Beat

A koncert Joan Faulkner és Gajer Bálint segítségével, a Budapest Jazz Orchestra kíséretével idézi fel a felejthetetlen előadót. A műsor további kuriózuma, hogy Szörényi Levente Illés és Fonográf slágerei is megelevenednek big band hangszerelésben.

Kiállítás

Pesti Vígadó ad otthont a 2017. május 31-ig megtekinthető „Keletről” c. kiállításnak, melyen a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia festészeti, kaligráfiai és pecsétművészeti anagai jelennek meg.

Vármúzeum

„Kincsek a város alatt” címmel egy érdekes régészeti kiállítást nézhetünk meg, mely a 150 évvel ezelőtt előkerült leletek mellett nemrégiben feltárt lelőhelyekről mintegy 2000 értékes tárgyat sorakoztat fel, 3D virtuális rekonstrukciókkal, filmekkel és makettekkel segítve a látogatók tájékozódását. A kiállítás 2017. szeptember 15-ig látogatható.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Az Arany János emlékév tiszteletére az „Önarckép álarcokban” c. tárlat a sokszínű Arany Jánost idézi meg, műfajilag is sokrétű kínálattal: Arany-képek, folyóirat-illusztrációk, eredeti kéziratok, személyes tárgyak, karikatúrák tekinthetők meg, melyből mindenki összerakhatja a saját Arany portréját.

Vidéki kitekintő – Szekszárd

A patinás város modern és szép Babits Mihály Kulturális Központja színes programokkal várja a város lakóit és látogatóit.

Két olyan színházi előadásra is sor kerül, melyekre Budapesten jegyet kapni szinte lehetetlen:

2017. május 3.

Mary Orr: Mindent Éváról c. nagysikerű darabját adják elő – többek között – Hernádi Judit, Kovács Patrícia, Egri Márta főszereplésével.

2017. május 15.

A Centrál Színház fergeteges előadása: a John Fowles regényének színházi adaptációja Lepkegyűjtő c. thrillere nyújt emlékezetes élményt, Bereczki Zoltán bravúros főszereplésével.

Iddogálás kulináris élményként

Sörre fel!

2017. május 19-21.

V. Belga Sörfesztivál a Bálnában

50 belga sörfőzde, 250 féle söre (köztük 70 csapot sör!) mutatkozik be.

Lesz eszem-iszom, dínom-dánom a Bálna belsejében és a nyílt térben is.

rre- bor, mindenkor!

Ezerarcú Balaton

2017. május 11.

Columbus Hajó

„Amilyen sokszínű a magyar borok palettája, ugyanolyan változatos maga a Balaton is. Ebben az izgalmas régióban készítenek borokat világszerte ismert, kárpát-medencei és kizárólag itt termő szőlőfajtákból is. Az este folyamán a könnyed habzóboroktól kezdve a friss fehér- és rozé borokon át a buja vörösekig a legkülönfélébb tételeket kóstolhatjuk, így mindenki megtalálja a kedvére valót!”

A bor és a festészet randevúja

Nem érdemes kihagyni Szekszárdon a Garay Élmény-pincészetben Czirok Róbert: Vinorellek  c. mini-kiállítását. A képek nagyon szépek, de igazán az teszi őket emlékezetessé, hogy valamennyit a művész szekszárdi vörösborokkal festette.

Élményszerzésre fel!


május, programajánló, élményszerzés


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu