Aktuális Programok

Kiállítások minden mennyiségben

2018-03-15 14:29:43

„A festményekben erő van. Visszahoznak az életbe. A festményekben nem fogsz csalódni”

Tisza Kata

Bár mindig adok hírt kiállításokról az Élményvadászban, de most észleltem, hogy van néhány április elejéig megtekinthető közöttük. Nem szeretném elmulasztani a figyelemfelhívást, így egy külön számot a kiállításoknak szentelek. A borongós, hosszú hétvégére kiváló program lehet egy nívós múzeumlátogatás.

Aranytíz Kultúrház

2018. április 7-ig tekinthető meg a Pásztor Erzsi életművéből készült fotókiállítás

„Pásztor Erzsi Kossuth-díjas színművész születésének 80. évfordulója alkalmából létrehozott életmű-kiállítással köszöntjük az örökifjú Művésznőt az Aranytízben. 
Peacockné a Koldusoperában, Serafina a Tetovált rózsában, Orbánné a Macskajátékban, Kajtárné a Veri az ördög a feleségét-ben, Übü anyó, Traján Anna az Angi Verában, Bors néni, Janka néni a Szomszédokban... csak néhány szerep – színpadi, filmes, televíziós –, melyek egy hosszú pályafutás, Pásztor Erzsi színészi életútjának állomásai. Egy színészi életútnak, mely mindig az újrakezdésről szólt.
A kiállított relikviák között megtekinthetőek személyes tárgyai, kedves emlékei, kitüntetései, továbbá 80 fénykép, mely betekintést enged a művésznő színpadi és filmes munkásságába.
Az életmű-kiállítás a Tolnay Klári Emlékház gondozásában jött létre. 
Rendezte: Balla Bence, művészeti munkatárs.”

Komplex

2018. április 7-ig nézhetjük meg a lenyűgöző Body kiállítás 2018.-t.

„A kivételes hangulatú tárlat 2200 négyzetméterén több száz eredeti, egykor emberi testben megtalálható szerv preparációját mutatja be az érdeklődők számára, így például megtekinthető az ember vázrendszere, izomzata, légzőszerve, szaporítószervei, és az egész keringési rendszer. A tárlaton felkészült orvostanhallgatók várják az érdeklődőket, akik minden felmerülő kérdésre választ adnak a szakmai, háttér információkkal kapcsolatban.”

Paksi Képtár

2018. április 8-ig Losonczy István –Erdélyi Gábor kiállítása

„Losonczy István különleges technikával készült festményei a lehető legélesebben kérdeznek rá a valós képsík és a fiktív térmélység festői viszonyrendszerére. Erdélyi Gábor műveinél a keret nem izolál és véd, hanem elszabadul, az élre törekszik és „önhatalmúlag” művészetté, pontosabban plasztikus festészetté válik.”

Tihany - KOGART kiállítások

2018. április 8-ig találkozhatunk az Etűdök-kortárs képzőművészeti válogatással.

„Egy gyűjtemény felépítésének legnehezebb pillanata: az első találkozás, az első kép, az első lépés, amely meghatározza az összes rákövetkezőt. Milyen céllal gyűjtünk és mi a viszonyunk  a műtárgyakhoz? A válogatásban bemutatott alkotások a képzőművészet különböző szegmenseibe vezetik be a nézőt, útmutatóként szolgálva a művészetek iránt elkötelezettek számára.”

Átrium

2018. április 15-ig kocsisimre kiállítás nézői lehetünk Kocsis Imre eddig ismeretlen elsősorban grafikai műveiből. A kiállítást Alföldi Róbert és Petrányi Zsolt nyitották meg.

„Alföldi Róbert, a galéria művészeti tanácsadója a megnyitón elmondta, hogy a kiállítás létrejötte egy véletlennek köszönhető - Pécsett figyelt fel Kocsis Imrére, majd eljutva a családhoz, a család segítségével lehetőséget kapott,hogy a művész eddig ismeretlen képei között válogathasson. 
Petrányi Zsolt művészettörténész a kiállítás különlegességére hívta fel az egybegyűltek figyelmét. Az itt látható képek ugyanis részben Kocsis Imre korai kísérletezései festőként a grafikai eljárásokkal illetve a fotografikával, amelyeken keresztül teljesen új oldaláról ismerhetjük meg a művészt.”

Szentendre - Ferenczy Múzeum

2018. április 29-ig látogathatunk el az Újvidéki Orfeuszok – A vajdasági Új Symposion folyóirat (1965-1992) kiállításra.

„ A Jugoszláviában kiadott, magyar nyelvű Új Symposion egy merész, kritikai szellemű, a spontaneitást tudatosan vállaló folyóirat volt. A kiállítás az irodalom mellett elsősorban a lap kivételesen erős vizualitását mutatja be.”

Vác -Pannónia Ház – Tragor Ignác Múzeum

2018. április 30-ig látható Az ezerarcú művész – válogatás a Hincz Gyula hagyatékból

„Hincz Gyula a 20.századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb és legtermékenyebb, országosan és nemzetközileg is elismert szereplője volt. A kiállítás az életmű egyes állomásainak meghatározására tesz kísérletet, végigvezetve a látogatót a Hincz-életmű szakaszain. A festmények mellett helyet kapnak a kisplasztikák is, az épület folyosóin pedig a művész grafikáiból látható egy válogatás.”

És egy rövidesen megnyíló kiállítás:

Pannonhalma – Bencés Gimnáziumi Galéria

2018. április 20.- 2018. május 27.

A figyelem útjai – Kondor Attila festőművész kiállítása

„A képgrafikusként végzett művész néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy nyit a multimediális művészeti ágak felé, és képeiből animációkat készít. Azaz megmozgatja a festményeket – mondhatni életre kelnek a vásznak. Nem csupán a végeredményt láthatjuk ezekben az videókban, hanem azt a folyamatot is, hogy miként válik néhány ceruzával készített vonalból egy komplett festészeti műalkotás.”

Jó szórakozást kívánva, Kondor Attila kiállításának bemutató videójával búcsúzom: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu