Aktuális Programok

Januári élménypatronok

2018-01-06 16:40:30

„Az új évet tisztán kezdem,
elhagytam az ó-emberem,
lucskos decemberben,
lucskos decemberben”

Schrenk Éva: Újévi mondóka

E hónap ünnepmentes, általában hideg, és hosszúnak tűnik, de sohasem eseménytelen. Gondoljunk csak a farsangi bálok és egyéb szórakozások kezdetére, de ha nem vagyunk mókás- táncolós alkatok, akkor mehetünk moziba, színházba, hangversenyre, kiállításra.

A temérdek választékból néhányat kiemelek, és jó szívvel ajánlok.

Legyen először szó egy kiemelkedő bálról, melyet a Dohnányi Zenekar fémjelez.

Pesti Vígadó

2018. január 20. 19:30 - Aranybál

„A Budafoki Dohnányi Zenekar és a Klasszik Rádió 92.1 – a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával – 2018. január 20-án szeretettel várja önöket az Aranybálra a Pesti Vigadóba!
A rendezvénnyel újra megidézzük a bálok aranykorát, ahol nem csak táncmulatság és vacsora, hanem igényes klasszikus zenei koncert és vidám szórakozás is várja. 
A bál első részében a Budafoki Dohnányi Zenekar ad koncertet Hollerung Gábor vezényletével. 
Az est sztárvendége: Horgas Eszter fuvolaművész és László Boldizsár operaénekes. 
A vacsorát követően a keringőzni vágyókat a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséri, a báli hangulatot a Duna Művészegyüttes táncosai teremtik meg a nyitótáncokkal.
A bál második felében a Dohnányi Zenekar Big Band-je, majd a hagyományos tánc- és könnyűzene különleges stílusötvözetét megteremtő Swing á la Django zenekar szolgáltatja a talp alá valót.” 

Fővárosi Nagycirkusz

XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál

2018. január 8. és 14.

„A világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléje. A legjobb, legsikeresebb cirkuszi produkciók a világ minden pontjáról. A szakma legkiválóbb képviselői, cirkuszigazgatók, művészeti vezetők egy helyen.”

Uránia Nemzeti Filmszínház

Színházi közvetítés

Stage Russia – Csehov: Ványa bácsi

2018. január 16. 19:00 - 22:00

„Rimas Tuminas újraértelmezte Csehov megtört illúziókról és elveszett reményekről szóló drámáját, megszabadította a tipikus csapdáktól, hogy egy olyan csatateret tárjon elénk, ami a szenvedélyek és az egymással szemben álló ambíciók harca után maradt. A nézőt egy élettől elhagyott, légüres térbe helyezi, szürke falakkal körbevéve, egy gipszoroszlán társaságában. A szobor Szentpétervár szimbóluma – talán a házat felépítő felmenő származhatott onnan. A durva deszkákból felépített munkapad, egy régi heverő és számos, különböző színű szék tanúskodik arról, hogy ezen a helyen egykor valóban élet zajlott.

Ez a Ványa bácsi azt mutatja be, mi is jár Csehov karaktereinek fejében, és mit vallanak be belőle érzelmi viharaik során. Néha a nyelvükbe harapva, néha túlontúl brutálisan, de vallomásaik úgy törnek elő, ahogy az ember egy állott levegőjű, zsúfolt teremből ront ki a friss levegőre, a szabadba.

Sirályhoz hasonlóan ez is „drámaiatlan dráma”, lényegében itt sem történik semmi azon kívül, hogy a szereplők szembesülnek elrontott életük értelmetlenségével, ám ezt rendkívül szórakoztatóan, komikusan teszik.”

Kiállítások - filmen

Kiállításra vagyunk hivatalosak –mozivásznon. Két kiemelkedő élményre szeretném a figyelmet ráirányítani.

EXHIBITION: CANALETTO ÉS VELENCE MŰVÉSZETE

2018, január 28. 17:00 (90 perc)

„Kevés festő ragadta meg jobban Velence lényegét és hangulatát, mint Giovanni Antoni Canal, ismertebb nevén Canaletto. Habár Canaletto kapcsolata nagyon szoros volt a várossal, amelyben élt és meghalt, műveinek legnagyobb kollekciója mégsem szülőföldjén található, hanem Nagy-Britanniában, főleg a királyi gyűjteményben. III. György király ugyanis 1762-ben majdnem egy tételben megvásárolta John Smith velencei brit konzulnak, Canaletto legfőbb ügynökének gyűjteményét. Az Exhibition on Screen sorozat révén egyedi bepillantást nyerhetünk Canaletto munkáinak e kivételes kollekciójába, és különösen a Buckingham Palace-beli Queen’s Gallery-ben bemutatott Canaletto és Velence művészete című tárlaton szerepelt művek világába. Több mint kétszáz festmény, rajz és nyomat mutatta be ezen a kiállításon a mester és kortársai művészetét. A film révén azonban nemcsak erre a kiállításra lépünk be, hanem a Windsor kastélyba is, hogy még többet tudhassunk meg Canalettóról és John Smith-ről, aki megismertette a csodálatos itáliai festőt Nagy-Britanniával.”

EXHIBITION: FESTŐI KERTEK – AMERIKAI IMPRESSZIONIZMUS

2018. 01. 20. Szombat 11:00

„Az Exhibition on Screen sorozat 3. évadának sikerfilmje, A modern kert festői: Monet-tól Matisse-ig után most ismét egy olyan filmet láthat a közönség, amelynek témája a kert. A film a Florence Griswold Múzeum rendkívül népszerű kiállítása (Festői kertek: Amerikai impresszionizmus és kertfestészet) alapján készült. A film elrepíti a nézőket az USA keleti partvidékére, az Egyesült Királyságba, valamint Franciaországba is, és természetesen a stúdiófelvételek mellett gyönyörű kerteket is megcsodálhatunk. A lenyűgöző felvételek egyedülálló vizuális élményt nyújtanak.”

Opera filmen

MET 2017/2018 - VINCENZO BELLINI: NORMA

2018. január 14. 18:00 - 22:00 (egy szünettel)

„A belcanto iskola talán legnépszerűbb darabját, Bellini Normáját akkor érdemes műsorra tűzni, ha egy színház két egyenrangú énekesnővel rendelkezik Norma és Adalgisa szerepére.  A Metropolitan most igazi világsztárokkal, új rendezésben mutatja be a művet: a címszerepet az amerikai közönség dédelgetett kedvence, a már több Met-közvetítésből (többek között A trubadúr vagy Az álarcosbál női főszerepeiből) ismert Sondra Radvanovsky, Adalgisát pedig az elsősorban Rossini-specialistaként számon tartott Joyce DiDonato alakítja, aki szintén rendszeres vendég a mozivásznon. Az új produkciót Sir David McVicar rendezi, aki a hagyományos és a modern rendezések kedvelői számára egyformán kedves előadásokat hoz létre. Carlo Rizzi vezénylése garancia az anyanyelvi természetességű előadásra.”

PESTI VIGADÓ – élő közvetítés a londoni Royal Opera House-ból

2018. január 16. 20:15

Alexander Joel vezényli David McVicar kritikusok által elismert rendezésében Verdi máig erős mondanivalójú, tragikus operáját. A kitűnő énekesekből álló szólisták között találjuk Dimitri Plataniast, Lucy Crowe-t és Michael Fabianót.

 „Az ártatlan lélek elbukása a központi témája Verdi fajsúlyos tragédiájának, mely David McVicar rendezésében kerül újra a The Royal Opera színpadára. Giuseppe Verdi 1855-ben azt írja, hogy a Rigoletto a legjobb operája. Át kellett magát verekednie a cenzúrán, hogy bemutathassa ‒ ugyanis a cenzor nem szívesen látott színpadon egy erkölcstelen uralkodót ‒, de az 1851-es kitörő siker Verdit igazolta. A Rigolettót 250 alkalommal játszották a rá következő 10 évben, és máig az egyik legnépszerűbb opera maradt.”     

A jogtulajdonosi döntés értelmében a Royal Opera House előadásait magyar felirat nélkül közvetítik.

2018. január 25. 19:30

Lukács Ervin bérlet 1.

Banda Ádám – Nemzeti Filharmonikusok – Nemzeti Énekkar hangversenye

 „Csupa harmónia, csupa formásság és könnyedség; ahol csintalankodik vagy szeszélyeskedik, ott is csupa dalolás; szellemessége mindig egyúttal lelkesség is, azaz olyan divertimento, mely nemcsak a szellemet szórakoztatja, de felüdíti a lelket is. Lebilincsel és felszabadít” – írta Tóth Aladár a Szimfonikus percekről, Dohnányi „névjegy” kompozíciójáról, lenyűgöző mesterségbeli tudásának, hangszerelési virtuozitásának, áradó muzikalitásának eme ékes bizonyítékáról. Durkó Zsolt az 1960-as évek végétől az egyik legismertebb és legtöbbet játszott kortárs magyar zeneszerző volt, akitől számos világhírű külföldi előadóművész és együttes rendelt műveket; zenéje egyszerre európai és tudatosan magyar, amely a kor új törekvéseit képviseli, ugyanakkor a zenei tradícióból is merít. Hegedűversenyét a 2007-es budapesti Szigeti– Hubay Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettje és Hubay-különdíjasa szólaltatja meg. A koncert második részében egy ritkán hallható, nagyszabású remekmű szólal meg, a szimfónia műfaj izgalmas változata Liszt folyamatosan újító-kísérletező műhelyéből. Az 1857-ben bemutatott alkotás félelmetes látomás Dante pokolbéli útjáról és a Purgatóriumról – a Paradicsom csak jelzésszerűen van jelen, de szó szerint mennyei muzsika, angyalok karával.”

Műsoron:

Dohnányi: Szimfonikus percek, op. 36

Durkó Zsolt: Hegedűverseny

Liszt: Dante-szimfónia

ÁTRIUM

Bodor Panna: Bizony

2018.01.26. 16:00:00

Rendező: Farkas Atilla. Szereplők: Boznánszky Anna, Szepes Anna, Stangl Franciska, Nyáry Pál, Borbás Gergő, Bíró Gergely

„Hogyan lehet úrrá lenni a bizonytalanságon? Marad még bármi, ami bizonyos? Miben hihetünk, és kinek? Hogyan válasszunk jövőt magunknak, és mennyi ebbe a valódi beleszólásunk? Világmegváltsunk, vagy inkább csak igyunk még egy fröccsöt?”

KARINTHY SZÍNHÁZ

2018. január 20. 19:00

William Goldman: Tortúra

Stephan King pszicho-thrillerének főszereplője a CBA reklám népszerű Kasszás Erzsije, Balázs Andrea és Árpa Attila. Már csak a főszereplők játéka miatt is érdemes megnézni a darabot.

„Súlyos autóbaleset éri a behavazott, néptelen coloradói országúton Paul Sheldont, a népszerű regényírót. Szerencséjére az egyik rajongója találja meg és  siet a segítségére. Annie Wilkes, aki ráadásul szakképzett ápolónő, a saját házában helyezi biztonságba a mozgásképtelen írót. A középkorú nő rajong Sheldon regényhőséért, Miseryért. Az ápolásnak azonban csak nem akar vége szakadni…”

Azt hiszem, hogy csak választani nehéz!

Kellemes szórakozást kívánok!

Egyik kedvenc, virtuóz fiatal hegedűművész, Banda Ádám koncertfelvételével zárom soraimat: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu