Aktuális Programok

Filmfesztivál a kis magyar Rómában

2019-05-19 10:22:08

„A film olyan, mint egy gyerek. Fel kell nevelni”

Enyedi Ildikó

A Hét Domb fesztivál előéletéről

Komló bájos kisváros Baranyában már nem csupán bányászvárosként ismert. Hét dombra épült, ebben hasonlít Rómára. Él Komlón egy lelkes helyi TV dokumentumfilmes rendező-operatőr, Magyar Ferenc, aki igazi lokál patriótaként szívügyének érzi, hogy a hazai és a határon túli magyar filmek Baranyában is ismertté váljanak, immáron harmadik alkalommal. Különösen fontos ez egy olyan városnak, mely még mozival sem rendelkezik, és ahol a filmnézés ingyenessége is igen lényeges tényező. Két sikeres filmes mustra egyenként 4000 fő körüli nézőt vonzott. Tavaly olyan neves alkotás is bemutatkozott itt, mint Enyedi Ildikó :Testről és lélekről c. filmje, mely fődíjat kapott. A komlói fesztivál 2018-ban ellenszélben dolgozott, hiszen hasonló időpontban a 20 km-re levő Pécs ugyancsak azonos névvel, de más szervezésben – angolul – Seven Hills névvel – nemzetközi filmfesztivált szervezett. Ezt ugyan ikerfesztiválnak, illetve a komlói fesztivál nemzetközi tagozatának titulálták, még sem volt szerencsés ez utóbbi megrendezése. A pécsi vörös-szőnyeges, a nemzetközi fesztiválokat kopírozó külsőségekkel folytatott filmes esemény volt, mely nemzetközi filmeket is felvonultatott és próbált néhány nem első kategóriás filmsztárt is oda vonzani. Mindkét fesztivál kormány- és helyi támogatás mellett csalogatta a nézőket. És a komlói győzött!

Nézőcsalogató az idei Hét Domb fesztiválra

Nézőszáma és a helyi lelkesedése idén is elindította a filmes megmérettetést, melyen 2019. június 15-ig még lehet indulni, hét kategóriában. (A pécsi idei fesztiválról nem találtunk híradást.)

A szervezők célja változatlan: a magyar filmgyártás maradandó kulturális értékeinek a közönséggel való megismertetése, közönségtalálkozók létrehozása. Továbbá az alkotók szakmai megmérettetése, vitafórumok, a zsűri tagjaival értékelő megbeszélések.

 A beérkezett filmek számától függően a filmeket elő-zsűri rangsorolja. A döntőbe minden kategória első tíz legmagasabb pontot elért alkotása kerül be.

  A hét kategória:

  • Ismeretterjesztő- és természetfilm

Nincs meghatározott téma a beküldendő filmmel kapcsolatban (tudomány, történelem, környezet). A nevezett alkotás játékideje nincs korlátozva.

  • Animációs film

Bármely animációs technikával készített filmet elfogad a szervezőbizottság.

  • Dokumentumfilm

A dokumentum műfajra jellemző elemekkel készített produkciókat vár a fesztivál. Ez lehet: valóságot bemutató, a társadalmi, gazdasági, szociális élet stb. dokumentáló alkotás.

  • Kisjátékfilm

Műfaj vagy technikai korlát nélkül lehet jelentkezni, max. 60 percben.

  • Nagyjátékfilm

Minden magyarországi és határon túli magyar nyelvű, színészek által eljátszott filmalkotással lehet nevezni, min. 60 percben.

  • Egyéb

A szervezőbizottság olyan filmalkotásokat vár, melyek a fenti kategóriákba nem sorolhatóak (klip, reklám, promóció, filmelőzetes...)., max. 5 percben.

  • Diák

A filmek műfaji és időkorlátozás nélkül nevezhetőek. Az alkotóknak a filmek beadási határidejéig általános vagy középfokú oktatási intézményben kell, hogy folytassák tanulmányaikat.
A nevezett alkotás játékideje nincs korlátozva.

A három tagú zsűriben – Ternovszky Béla, Balázs Béla díjas érdemes művész és Thuróczy Szabolcs, Magyar Filmdíjas színész mellett - az idén helyet kapott Reviczky Gábor, Kossuth- és Jászai Mari díjas népszerű színész, aki talán lekörözhetetlen, annyi filmes alakítással örvendeztetett és örvendeztet bennünket. Nagyon szimpatikus, hogy diákok is pályázhatnak, igen szép díjazás mellett. A vendégszerető, kedves kisváros igazán megérdemli, hogy néhány napra legalább felé forduljon a magyar filmeket szerető közönség. Ahogy a sajtótájékoztatón feltett kérdésemre megtudtam, sajnos, aki nem jut el Komlóra a fesztivál alatt, nem igen találkozhat még a díjnyertes alkotásokkal sem. Fontos volna, hogy néhány art-mozi és a közszolgálati TV-k szánnának műsoridőt a filmek megismerésére, de akár internetes oldalon is lehetővé lehetne tenni a megtekintésüket. Ez a fesztivál elismerését is növelhetné.

Hajrá, Komló! Kívánjuk, hogy az idei esemény is emlékezetes legyen!

Egy kis kedvcsináló a városhoz: 

 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu